Градини мечта


Величието на грижливо поддържаната градина е истинско светилище за сетивата: това е същността на идеята, която нейният създател взема от рая.

Човешките същества обикновено си представят рая като вечна зеленина и красива девствена природа. когато човек иска да си почине от града, той бяга към по-приятни места – сред откритата природа, по-близо до естествения си произход. природата в провинцията, за разлика от града (враждебен и пълен със задължения, рутина и задачи), предлага здравословна среда, свобода и дори естетическа наслада. На открито мозъкът ни се насища с кислород, тялото ни се отпуска, духът ни се разпростира икреативността ни се разгръща с пълна сила. В този момент човешкото същество се чувства в пълна хармония с космоса.Неслучайно доста често се среща словосъчетанието „майката природа”. Хората обичат природата точно както синът изпитва естествена привързаност към родителите си. заедно с това бихме могли да кажем, че градинарите полагат изключителни грижи за своите градини, подобно на родителите, които се отдават изцяло на децата си.

И макар че природата сама по себе си в цялата си простота носи огромна естествена красота, при намесата на човека тя може да се превърне в истинско произведение на изкуството когато живите организми, растенията, цветята и дърветата бъдат разположени по определен начин, като елементи от предмет на изкуството, те са в състояние да вдъхват определени чувства и да представят различни образи.

Градинарите ПолаГат Грижи за своите Градини, Подобно на родителите, които се отдават изцяло на децата си.

Градините могат да пораждат архитектурни илюзии, подобно на ефектите от внушителните смокинови дървета в кипарисовите градини на Флорида. този ефект се дължи на прехвърлянето на корените на това уникално дърво в посока на хоризонталните му клони. Смокинята се разпростира нашироко, а корените набъбват, оформяйки мрежа от подпори, които представляват основата, поемаща тежестта на по-горните клони.

Произведението на джо Фрийман – птицата майка, която храни своите малки в гнездото – е великолепен пример за жива скулптура, макар и изкуствено създадена – оформен от стомана образ, обгърнат в храсти и цветя (теменуги и бегонии).

Но градините биха могли да изобразяват и напълно абстрактни картини (като известните сини стъпки в масачузетс) или да отразяват изобилието на природата. това, от което всъщност се нуждаете, е, на първо място да имате идеи, а след това да работите активно и със съответната изобретателност, за да ги осъществите. 

Природата, доминирана от човека, се превръща в изкуство.

Величието на грижливо поддържаната градина е истинско светилище за сетивата. зрението, обонянието, слухът и досегът с тази среда са истинско удоволствие. човекът превъплъщава своите лични представи за рая в градините. затова и възможните интерпретации на рая са съизмерими с броя на хората на земята.

 

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!