Вижте кои са най-търсените забележителности в Родопите

Нова туристическа платформа събира всичко за екопътеките, язовирите, пещерите и други обекти в най-голямата планина в България

Знаете ли, че българската крепост Лютица всъщност съществува още от Бронзовата епоха? А край кой български водопад има запазени от древността изображение на богинята майка и пясъчен часовник? Тези и много други интересни факти са събрани в първата българска платформа, посветена на планината Родопи –  rodopi.travel.

Ако има място, което е еднакво привлекателно както през зимата, така и през лятото, предлага разнообразие от еко пътеки, върхове, язовири, пещери, отличава се с изключително разнообразна храна и огромен брой забележителности, това е именно Родопа планина. Да се опишат накратко всички нейни забележителности е почти невъзможно. Всеки трябва да ги посети, за да усети магията и енергията, която носят и да се докосне до необятната природа.

Именно това е целта на новата онлайн платформа. Създателите на rodopi.travel са реализирали изключително амбициозната задача да съберат на едно място всички екопътеки, язовири, пещери и забележителности, които туристите могат да открият в най-голямата българска планина и околностите.

„Когато създавахме сайтa, основната ни цел беше да предложим онлайн пътеводител за тази красива планина, който да бъде полезен както за любителите на туризма, така и за приключенски настроените, за семействата, които търсят място за почивка, за любопитните, изследващи забележителностите на Родопа планина“ – споделят създателите на сайта.

Всеки един обект – екопътека, пещера, язовир, курорт, е представен подробно, с точно местоположение и отстояния от големите градове, описание и възможности за туризъм, спорт и активности, места за нощувки и настаняване, които могат да се намерят наоколо. В допълнение има представена интересна информация за мястото, а секция с често задавани въпроси, дава отговори на всичко, от което туристите се интересуват и което им е от полза.

Специална секция е посветена и на курортните селища – Цигов чарк, Сърница, Доспат, Смолян, Чепеларe, Девин, Велинград, Асеновград, Златоград, Пампорово, Варвара, Батак. За всяко от тях сайтът предоставя интересна и полезна информация, както и възможностите, които се предлагат за настаняване – хотели и къщи за гости.

Информацията, която е събрана на сайта ще бъде постоянно обновявана и надграждана, ще се добавят нови места за настаняване, хотели и къщи за гости, активности.

От rodopi.travel споделят и кои са най-популярните дестинации в сайта по категории.

Топ 5 забележителности:

 1. Караджов камък
 2. Орлово око
 3. Кръстова гора
 4. Чудните мостове
 5. Перперикон

Топ 5 екопътеки

 1. Екопътека Вълчи дол
 2. Екопътека Момина скала – Храбрино
 3. Бекови скали и Червената скала
 4. Екопътека Сърница Ай до местност Стената
 5. Екопътека Каньонът на водопадите

Топ 5 пещери

 1. Пещера Дяволското гърло
 2. Пещера Снежанка
 3. Ягодинската пещера
 4. Пещера Добростански бисер
 5. Пещера Утробата
За Пътешественик
Идеята за уебсайт, в който да съберем историите и снимките си от пътувания в България и чужбина, се роди спонтанно в един съвсем обикновен работен ден, но се превърна в нещо специално – в страст за целия ни екип.