Бразилия – страната, която често наричат континент

Бразилците често казват, че живеят на континент, а не в страна. И това е напълно обяснимо предвид територията, която обхваща Бразилия. Федеративната република заема централната и източната част на Южна Америка, а площта й е зашеметяващите 8,51 млн. км², което я прави петата по големина в света. Пътуването от Ресифе в източната част до западната граница с Перу е по-дълго отколкото от Лондон до Москва, а разстоянието между северната и южната граница е почти същото като това между Ню Йорк и Лос Анджелис.

Въпреки огромните разстояния, около две трети от населението на Бразилия е разположено по крайбрежието или в близост до него, а повече от половината живеят в градове, дори в Амазония. Имено в Бразилия се намират два от най-големите метрополиса в света – Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Основната част от съвременните бразилци са наследници на коренните жители на страната, както и на португалски заселници, eмигранти от други европейски държави и африкански роби, използвани при добива на злато и диаманти, както и при отглеждането на захарна тръстика и памук от 16-ти до края на 19-ти век (робството в Бразилия е окончателно премахнато през 1888 г.)

Доминиращото вероизповедание в страната е католицизмът – над 70 % от жителите го посочват като своя религия, което прави Бразилия най-голямата католическа държава в света. Официалният език е португалският, което отличава държавата от всички останали нейни съседи, говорещи испански. Нивата на престъпността са големи – например в Рио де Жанейро има средно 17 убийства на ден, но те рядко засягат туристите.

Ако сте се запътили към Бразилия, заредете се с достатъчни бразилски реали (BRL, официалната валута в страната) и в никакъв случай не пропускайте да посетите Рио де Жанейро, Сао Пауло и разбира се, легендарните плажове!

Тагове

Бразилия
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!