Бомбата над Хирошима и Мемориалът в памет на загиналите

Повечето хора познават Япония като “Страната на изгряващото слънце”. Япония е островна държава в Източна Азия. Територията и е 377 835 km² (близо 4 пъти повече от България), а населението – 127 100 000 (близо 18 пъти повече от България).


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Изключително гъсто и почти равномерно разпределено, населението на страната е съсредоточено основно в градовете. Токио сити е най-големият метрополитен район на земята с население близо 36 милиона души. Два града в Япония са с над 1 млн. души население, а 15 са с между един и половин милион.

При такова стълпотворение от хора, японското общество се е научило да бъде дисциплинирано и културно, подчинява се на точни правила и закони. Японските граждани са пример за педантичност, чистота и ред. Япония е трета по големина икономика в света.

Слънцето изгрява и залязва над Тихия океан всеки ден и се губи като червена точка на хоризонта от хилядолетия.

Един ден обаче слънцето така и не изгряло за жителите на един злощастен град – Хирошима. Втората световна война. Тътенът и разрушението са запечатали в календара трагичната дата 6 август 1945 година. В 8:15 часа сутринта американски самолет пуска атомна бомба в центъра на оживения град.

70 000 души изчезват изпепелени в мъглата над града, а още толкова умират впоследствие. В епицентъра на експлозията температурата стига до няколко милиона градуса по Целзий. Стотици са засегнати от ударната вълна и умират вследствие на радиацията. Бомбата помита всичко по пътя си.

Правителството на САЩ излиза с позиция, че бомбардировките над Хирошима са били необходими за по-бързо приключване на войната и спасяването на човешки животи.

Днес Хирошима е град с население близо 1 200 000 души и постепенно възстановен от бомбардировките.

Развалините на бившия Изложбен център на Търговско-промишлената палата на Хирошима, оцелял по чудо (въпреки близостта си до епицентъра на взрива) са превърнати в Мемориал на мира в памет на загиналите.

Този своеобразен паметник е наричан още Купол на атомния взрив или накратко Атомен купол. Руините на сградата се намират на брега на река Ота в центъра на Хирошима и заедно с Мемориалния парк на отсрещния остров са част от Мемориален комплекс, посветен на невинните жертви.

“Ако седиш достатъчно дълго на брега на реката,
рано или късно труповете
на твоите врагове ще минат покрай теб.”

Лао Дзъ

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!