Бозджаада – райското кътче в Егейско море

Доскоро това късче земя в Егейско море не беше толкова популярно. Бозджаада е малък остров (около 40 кв. км) на входа на Дарданелите. До него се стига с ферибот от град Гейкли за около 30 минути.

Наричат го още Тенедос – старогръцкото му наименование, споменавано още от времето на Херодот

Днес островът попада в границите на Турция, но дълги години на това място са живели гърци и това определено е оставило своя отпечатък във времето. Единственото населено място на Бозджаада е едноименното селце, което всеки би могъл да прекоси за не повече от 30 минути спокойна разходка.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

2

Още от ферибота се усеща някаква енергия, която подсказва, че престоят на това малко парченце земя ще си заслужава.

Местността е известна с лозята и виното си, а хората там – с гостоприемността и спокойствието си

И няма как да е по друг начин. Вървейки по тесните калдъръмени улички, спокойствието лъха отвсякъде, а ако успееш да го усетиш… и вълшебството не закъснява.

3

2-1

В почти всяка къща се предлага нещо.

И на пазара също всичко е домашно

сирена, кашкавали, масло, мляко, прясно уловена риба, вина всякакви, домашно изпечени вкусотии, познати и непознати ароматни плодове и различни плодови конфитюри, сладка, сокове, билки.

4

В една от тези къщички собствениците бяха обособили специално помещение, в което показваха как се е променил начинът на обработка на гроздето и направата на виното. Смело може да се каже, че прилича на домашен музей, в който са изложени съоръжения за вино-правене, събирани през вековете.

Разхождайки се, на човек му прави впечатление, че

къщичките са в един стил – определено гръцки, макар че и в южна Италия се срещат такива

Всичките са ниски, спретнати, бели. Капаците на прозорците са сини и греещи, а около тях фасадата е обсипана с пъстри петунии, трендафили или други цветни и виещи се стръкчета.

5

Лозниците се вият от единия до другия край на тясната уличка и прескачат в двора на съседа отсреща. На моменти гледката е дори идилична. В нито една част от селото няма нещо, което „да ти избоде погледа“ и да си кажеш „Е, това сега защо са го построили тук, разваля гледката!“ Местните разказват, че

кметът на селото е забранил строежите и този тип „модерно развитие“ на населеното място

Някога обещал, че докато той управлява, ще направи всичко възможно да запази автентичния образ на селото.

Бозджаада се обхожда за отрицателно време, ако не се заседява човек прекалено дълго в многобройните малки домашно-производителници. И ако се усетите запленени от красотата, спокойствието и вълшебството на селцето, то ще бъдете още по-опиянени, когато решите да тръгнете по крайбрежието. Ако решите да обиколите острова с кола, възможността да останете в това опиянение ще трае повече от час.

След всеки завой по пътя се открива вдъхновяваща гледка към някой от многобройните заливи с кристално чиста, тюркоазено синя вода

Някои от заливите са с каменист бряг, но други са сякаш посипани със ситен златист прашец вместо пясък. Един от заливите впечатлява още повече. Наричат го Аквариума, защото водите му се обитават от множество редки видове морски риби и растения.

6

В селцето на острова има семейни хотели, които предлагат отлични условия за пренощуване. Ако търсите нещо различно, недокоснато от ръката на модерната архитектура и с привкус на домашно приготвени ястия, спокойно бихте могли да прекарате поне два-три дни в Бозджаада.

45261_424962344593_7632015_n

За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!