Баалбек ще ви потопи в чудесата на древния свят

На час път от ливанската столица Бейрут, едно място все още пази величествени храмове, порти, дворове и дворцови комплекси, останали от отдавна отминали времена. Баалбек е едно от чудесата на древния свят, а гърците и римляните го наричат Хелиополис – „Градът на слънцето“.

bachus-temple-baalbek


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Баалбек е разположен в долината Бекаа в Ливан и макар да се знае, че тази местност е била заселена от дълбока древност, не се срещат сведения за града чак до 4 век преди новата ера. За него се знае, че е бил голям религиозен център, а преди да бъде покорен от гърците, е финикийско средище.

baalbek-1

Смята се, че през 16 век преди новата ера Баалбек е покорен от римския император Октавиан Август. Върху неговия акропол през следващите 3 века римляните изграждат 3 храма, 3 двора и стена. Каменните блокове, с които са построени монументите, са обработвани на ръка. На южния вход на древния град вече повече от 2000 години стои запазена каменната кариера, в която са обработвани камъните.

baalbek-2

Баалбек се смята за един от най-големите култови религиозни центрове в цялата Римска империя. Храмовият комплекс и монументите с римска архитектура, съществуващи и до днес, са най-големият и най-добре запазен ансамбъл от древните времена. Колосалните конструкции, изграждани в продължение на векове, го правят най-известното светилище на римския свят и модел за имперската архитектура. Смята се, че на това място поклонници са идвали от всички краища на света, за да почетат своите божества, независимо с какви имена са ги наричали.

baalbek-3 baalbek-4

Баалбек е една от световните забележителности, които си струва да се видят поне веднъж в живота. Част е от списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство и определено има защо. Мястото грижливо пази векове наред белезите на онези култури, които някога там, в далечното миналото и непознатата древност, са поставили основите на нашия свят.

baalbek-5 baalbek-6 baalbek-7 baalbek-8

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!