Албена – семейният комплекс

Курортният комплекс „Албена“ е един от малкото, които бяха построени при социализма (открит е през 1969 година), но се запазиха като концепция и след него. Проектиран цялостно, изпълнен цялостно, той е тихо и спокойно място за отдих. Особено комфортно тук се чувстват семействата с деца – всеки хотел предлага възможност за игри, ангажирани са аниматори, които устройват забавления по няколко пъти на ден. В градинките и парковете има множество катерушки, пързалки и люлки. Така на малчуганите не им омръзва и не мрънкат – а това е най-важното условие за спокойствието на възрастните.

Nokia 021-1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

В „Албена“ има толкова голяма плажна ивица (дълга е 5 километра и широка 150 метра), че

хотелите предлагат шезлонг за всеки свой гост, който е платил за пакет all inclusive

Тишината е впечатляваща – заведенията изцяло съобразяват работата си с режима на почиващите.

Вечерта е времето за разходки – с рикша или велосипед, пеша или на скутер, можете да обходите комплекса открай докрай по плажната алея. Има и централна алея, която преминава зад хотелите. Защото те всичките са разположени по протежението на брега и имат лесен и бърз достъп до морето.

За хората, които искат да спортуват, тук е истински рай

– има конна база с около 30 породисти коне, открити и закрити тенис кортове, игрища за мини голф, футболен стадион и много басейни, разбира се.

В „Албена“ постоянно се правят и фестивали. Когато аз бях там, имаше киноложка изложба и бяха надошли кучета от всички краища на света (със стопаните си, разбира се). Аз не разбирам много от кучета, но не мога да забравя трите кралски пудела, които изглеждаха абсолютно еднакво – на ръст, тегло, цвят и прически. Пътуваха в пикап, тапициран и пригоден за тях в задната част – каросерията всъщност беше специално изработена кучешка къща 🙂

Аз бях в „Албена“ в края на юни и водата в морето още не ставаше за дълго къпане – студена беше. Затова пък в басейна стоях с часове. Обслужването беше на добро ниво: ненатрапчиво и в рамките на необходимото. Какво имам предвид? При една буря се счупи дърво в близост до басейна. Всъщност само се беше пукнало, но в основата на ствола. Веднага

някой от персонала видя опасността и веднага направиха необходимото, за да не пострадат хора

– още докато ние се криехме по стаите. Като видиш такава реакция, се чувстваш спокоен, наистина 🙂

 

Предполагам, че и в другите хотели нивото е подобно – нали собственикът е един. Но храната беше разнообразна и здравословна (аз съм вегетарианка, готвеха и за такива като мен), стаите – достатъчно широки, че да не те хване клаустрофобия, камериерките не чукаха по вратите, за да „проверят“ дали сте излезли!!! Пълен релакс! Но повече от 7 дни би ми омръзнало, признавам 🙂 Това е обратната страна на монетата при общ собственик –

стоките по сергиите са еднакви, нивото на обслужване е еднакво… няма конкуренция, няма и сеир 🙂

Тъй като хотелите изхранват туристите си, няма и много заведения. Можете да седнете в някое барче, ще си откриете сами немногото подобни местенца. Не очаквайте изобилните за други курорти дюнери, катми и пици на парче – по улиците се предлагат сладолед, ядки… такива малки неща. Има и няколко магазина, от които можете да си купите храна и други необходими неща, на по-високи от градските цени, разбира се. Аптеката също е в центъра, не работи през нощта.

Като изучите комплекса и не ви е интересно да се разхождате, идват на помощ близките туристически обекти. Чужденците тръгват на юг, към Варна, която е само на 30 километра по добър и живописен път край морето. Ние обаче сме българи и Варна си я знаем 🙂 Но

Балчик трябва да бъде посетен, задължително – Ботаническата градина и Дворецът ще ви впечатлят силно!

За тях ще ви разкажа отделно. Ако нямате кола, може да ползвате маршрутките, които тръгват от Автогарата и имат спирка на Двореца. С такси също не е много скъпо. Добре е да се спазарите преди тръгване, дори е задължително – апаратите са чудесна украса на такситата, не видях да ги включват в този курорт. Тръгнете от Албена навреме, като предвидите минимум 2-3 часа за разглеждане, работното време на Двореца е до 20:00 часа през летния период, който за тях започва на 1 юли. През зимния период затварят в 17:00 часа.

Другото място, което е добре да посетите, е нос Калиакра. Тези екскурзии ще направят почивката ви романтична и запомняща се, а ще научите и легенди, които да разказвате на приятелите си.

За Рая
И най-малкото пътуване е приключение с неизвестен край, от нас зависи да го изживеем пълноценно. Дали ще е пътешествие в непознати земи или разходка в близкия парк, винаги имаме шанс да видим нещо ново - от древна цивилизация до току-що разцъфнало цвете, в което се крие цялата Вселена.