Спиш - един от най-големите замъци в Европа

Още от миналото Словакия е известна като една от най-богатите на замъци страни. От времето на бивша Чехословакия тя може да претендира за рекордьор на Гинес като държавата, притежаваща най-много крепости и замъци. Но това не я прави приказна дестинация, нито земя на принцеси – причината за това богатство не са вълшебни истории, а многото управници, които обичайно са воювали помежду си и са имали нужда от укрепления.

001


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

002

003

Един от най-големите замъци в Европа е словашкият замък Спиш. Разположен в източната част на страната, в едноименната област, макар и не много добре запазен, той става част от списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Причината – величествените му размери.

004

005

006

Строежът му започва през 12 век, но през следващите 600 години бива непрекъснато укрепван. Това обяснява огромните му размери. Замъкът става център на комитат Спиш и в него се решават политически, административни и икономически въпроси, касаещи целия регион.

007

008

009

От 1464 до 1528 година замъкът е собственост на заможната фамилия Заполя, а след Втората световна война преминава в ръцете на държавата.

Построен е в романски стил от бял дялан камък, който при всеки допир със слънчевите лъчи започва да изглежда още по-величествен и наистина приказен.

01

02

03

През втората половина на 13 век са достроени романски дворец и трикорабна романско-готическа базилика. Век по-късно се появява и първото от общо три селища край замъка, което удвоява площта му и цялото укрепление започва да добива изключителни мащаби. През следващите векове се разраства още и още и в него се различават примери на няколко архитектурни епохи – от романския до готическия и късно ренесансовия стил.

05

В следващите години попада в ръцете на рода Чаки, които бързо го изоставят. Това обрича мястото на упадък и мащабното строителство започва лека-полека да се руши. През 1780 година е обгорен и до втората половина на 20 век е в развалини. Днес тече реставрация и засилено археологическо проучване на мястото. Замъкът е превърнат музей и неговото цялостно възстановяване тепърва предстои.

04

06

07

08

09

източник: lonelyplanet
снимки: mariejirousek
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!