Луненберг - най-цветното канадско градче

Преди 20 години фасадите на дървените постройки в Луненберг, Канада, били бели с черни акценти. Единствените изключения били сградите по кея, които били червени. И така до 2007 година, когато новите собственици на Mariner Inn King дали началото на еднa нова тенденция – пребоядисали своята сграда в ярки цветове и нюанси. Целта била мястото да отразява викторианската епоха и вида, който биха имали фасадите тогава.

01


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Идеята идвала от далечната 1800 година, когато капитаните на риболовните кораби боядисали домовете си в същите ярки цветове, в които били корабите им. Решението било продиктувано както от практична гледна точка – излишъка от боя бил употребен, но и интересната цветова схема позволявала лодките да бъдат по-лесни идентифицирани.

02
Колоритната фасада на King Street получила прякора “фреската на ЮНЕСКО” и други собственици бързо, бързо последвали примера и започнали да пребоядисват домовете си и сградите си в ярки цветове.

04

Луненберг не е голямо място. Ако тръгнете на обиколка, без да спирате, спокойно можете да го обиколите от единия до другия му край за по-малко от половин час. Архитектурата на градчето обаче, изобилства от причини да се спирате на много места. Луненберг е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО още от 1995 година.

05

Крайбрежният град е дом на около 2300 постоянни жители, някои от които потомци на немски, швейцарски и френски заселници, доведени за да колонизират района от името на британците през далечната 1753 година.

07

Едно от нещата, характерни за градчето, е един изключителен елемент от архитектурата на къщите в Луненберг – така наречената “издутина” по фасадите. Тази част от къщите e задължителна за цялото градче, тъй като това е мястото, на което някога съпругите са чакали капитаните да се върнат от плаване и от тези капандури, разположени над входните врати на къщите, жените наблюдавали лодките, които навлизат в пристанището.

bump

В Луненберг има интересен музей на рибарството, който има богат набор от експонати и предлага атракции като разглеждане на разни плавателни съдове. Самото градче е толкова колоритно и свежо, че дори и без музея е достатъчна причина да се запознаете с него от близо.

11

09

източник: roughguides
заглавна снимка: Nicole Bratt
снимки: Nicole Bratt, Christian Photography Guild
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!