Луненберг - най-цветното канадско градче

Преди 20 години фасадите на дървените постройки в Луненберг, Канада, били бели с черни акценти. Единствените изключения били сградите по кея, които били червени. И така до 2007 година, когато новите собственици на Mariner Inn King дали началото на еднa нова тенденция – пребоядисали своята сграда в ярки цветове и нюанси. Целта била мястото да отразява викторианската епоха и вида, който биха имали фасадите тогава.

01

Идеята идвала от далечната 1800 година, когато капитаните на риболовните кораби боядисали домовете си в същите ярки цветове, в които били корабите им. Решението било продиктувано както от практична гледна точка – излишъка от боя бил употребен, но и интересната цветова схема позволявала лодките да бъдат по-лесни идентифицирани.

02
Колоритната фасада на King Street получила прякора “фреската на ЮНЕСКО” и други собственици бързо, бързо последвали примера и започнали да пребоядисват домовете си и сградите си в ярки цветове.

04

Луненберг не е голямо място. Ако тръгнете на обиколка, без да спирате, спокойно можете да го обиколите от единия до другия му край за по-малко от половин час. Архитектурата на градчето обаче, изобилства от причини да се спирате на много места. Луненберг е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО още от 1995 година.

05

Крайбрежният град е дом на около 2300 постоянни жители, някои от които потомци на немски, швейцарски и френски заселници, доведени за да колонизират района от името на британците през далечната 1753 година.

07

Едно от нещата, характерни за градчето, е един изключителен елемент от архитектурата на къщите в Луненберг – така наречената “издутина” по фасадите. Тази част от къщите e задължителна за цялото градче, тъй като това е мястото, на което някога съпругите са чакали капитаните да се върнат от плаване и от тези капандури, разположени над входните врати на къщите, жените наблюдавали лодките, които навлизат в пристанището.

bump

В Луненберг има интересен музей на рибарството, който има богат набор от експонати и предлага атракции като разглеждане на разни плавателни съдове. Самото градче е толкова колоритно и свежо, че дори и без музея е достатъчна причина да се запознаете с него от близо.

11

09

източник: roughguides
заглавна снимка: Nicole Bratt
снимки: Nicole Bratt, Christian Photography Guild
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!