Burj Khalifa – най-високата сграда в света, перлата в центъра на Дубай

Независимо с какъв транспорт ще решите да се доберете до Дубай (по суша, въздух или вода), независимо по кое време (през деня или през нощта), независимо дори дали имате силно зрение или не, едно е абсолютно сигурно: отдалеч ще забележите стърчаща сграда, която сякаш надменно се извисява над множество други страшно високи сгради.

Истината е, че Burj Khalifa – най-високата сграда в света (най-високата сътворена от човек конструкция изобщо) със своите 829,8 метра изглежда почти нереално висока и величествена.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

IMG_9352

Историята е проста и в същото време гениална, както цялото планиране и управление на този мегаполис. Шейхът на Дубай и неговите съветници знаят, че нефтът на емирството бързо намалява и икономиката няма да може вечно да се крепи на черното злато. Затова и стратегическото решение да се ориентират към икономика, базирана на услугите и туризма, се изпълнява с поредица от инвестиционни проекти, всеки от които сякаш допълва и доразвива предходните, съответно и създава невероятната комбинация от сгради и инфраструктура, които се превръщат в притегателна сила за милиони туристи.

Бурж Халифа е трябвало да бъде перлата в короната, атракцията, която ще привлече вниманието на целия свят с мащабите си. Е, мисля, че идеята се е превърнала в реалност и смело мога да кажа, че това е едно от задължителните места, които всеки уважаващ себе си турист трябва да посети.

burj-khalifa-683746_1280

Строежът започва през януари 2004. След забавяне, за да бъдат доизпипани детайли по интериора и екстериора, Burj Khalifa е отворена на 4 януари 2010. Името на сградата първоначално е било Burj Dubai, но в чест на президента на ОАЕ и шейх на Абу Даби е кръстена Бурж Халифа.

Малко суха или по-скоро „бетонна“ статистика:

  • За основите на сградата са използвани 110 000 тона бетон и стомана, като в основата има 192 колони, всяка от които с дебелина метър и половина и дължина от 43 метра.
  • Построяването на сградата отнема 22 милиона човекочаса.
  • За построяването на последните етажи са използвани три крана, всеки от които с възможност за поемане на товари до 25 тона.
  • За да се преборят с високите температури, причиняващи бързо втвърдяване на бетона, пукнатини и в крайна сметка недостатъчна здравина, бетонът се е изливал през нощта, а през летните месеци към него е бил добавян лед.

А ето и някои от рекордите (десетки), които сградата поставя и все още държи:

  • Най-висока сграда
  • Сграда с най-много етажи – 163
  • Най-бърз асансьор – 120 етажа за 60 секунди или по 2 етажа в секунда.
  • Най-високият нощен клуб – 144 етаж
  • Най-високият бар – 122 етаж

След тази част нека разкажем малко за това как изобщо да достигнете до върха – On the top!

Достигането с метро на теория е лесно, но след като слезете на спирката в Дубай Мол (Dubai Mall), имате минимум 20 минути препускане, докато стигнете до фоайето на сградата. Въпреки че молът и Бурж Халифа реално са свързани, разстоянието не е никак малко. Един съвет – носете удобни обувки, щом сте тръгнали на разходка в мола – Молът е един малък град! (Повече за Dubai Mall прочетете тук).

След като се доберете до входа, към последния етаж се минава наистина щателна проверка, като туристите не могат да влизат с оръжия и радиостанции. Препоръчваме ви предварително да си вземете билети за последния етаж – цената е около 125 дирхама или близо 35 долара. Предстои шеметно пътуване с най-бързия асансьор до 124-тия етаж на сградата – Observation Deck или At the top. Много хора не отиват на този 124 етаж, а етаж по-долу – на 123-тия, където се намира Atmosphere Bar.

IMG_9345

IMG_6558

Препоръчваме да си запазите час за посещение около залез слънце – тогава, освен да се любувате на гледката на целия град под жълто-оранжевите нюанси на горещото слънце, ще можете да изчакате и още около час, след което да се насладите на невероятните фонтани пред сградата от ъгъл, който ги прави още по-красиви и забележителни.

IMG_6482

Още нещо, което е хубаво да знаете: 124-тият етаж е като малка бойна зона – всеки жаден турист дебне и се бори до последно за останало „относително“ свободно място за снимка и дори за поглед надолу. Колкото и тежка да е ситуацията обаче, си заслужава – особено ако имате хубав фотоапарат. Ако сте група – играйте в екип и затваряйте цели зони 🙂

IMG_6487

Гледката наистина е уникална – накъдето и да се обърнеш, виждаш на какво е способен човешкият гений, креативност, добра организация и не на последно място – жажда за величие и алчност. Всички тези мегаструктури, които добре можете да видите от „Върха на света“ – Палмата и Светът (и двете изкуствено създадени групи от острови), десетки (дори стотици) небостъргачи, магистрали с по 6-7 ленти в посока, най-добрите хотели и молове в света… всички те сякаш са създадени, за да напомнят, че има нещо по-добро, по-голямо, по-величествено и, естествено, по-скъпо, което предстои да бъде създадено.

IMG_6536

IMG_6542

IMG_6564

IMG_6586

IMG_6599

Комплексът около самата сграда също спира дъха. Там са пеещите фонтани, които са разположени в гигантско изкуствено езеро/басейн и които на всеки 30 минути сякаш танцуват, пеят, рисуват чудни фигури във въздуха и създават романтична атмосфера сред милионите тонове бетон, които ги обграждат.

IMG_9292

20140228_183247

 

Срещу фонтаните е The Address Downtown Dubai – още един хотел-небостъргач, издигащ се на 306 метра. Там е и най-големият мол – Dubai Mall, който осигурява уникален човекопоток – една река от хора, която постоянно тече в двете посоки и прави пространството около фонтаните толкова динамично, че се чудиш дали да гледаш фонтаните или препускащите туристи. Там са и заведенията, които на съвсем достъпни цени осигуряват „презареждането“ с калории на изморените от обикалянето посетители на центъра на Дубай.

Определено тази част от Дубай най-точно представя духа на града и неговото величие.

IMG_9363

IMG_9338

Само за да придобиете по-ясна представа: в момента шейхът на Дубай е наредил Дубай Мол да бъде достроен, тъй като в Хонг Конг е бил планиран по-голям Мол от дубайската гордост. В същото време огромната площ на централната част на града, съсредоточена около Burj Khalifa, с размери около 2 квадратни километра, е постлана с мраморни плочи, които ежедневно (не, може би ежеминутно) се почистват до блясък от почти незабележими работници. Или по-скоро роботници. Мащабите са наистина брутални, особено за българина, който не е свикнал да вижда толкова мащабни проекти, камо ли пък толкова добре организиран и подреден живот. Естествено, всичко това има цена, и то наистина висока цена. Цена, която плащат хилядите работници-строители на този съвременен връх на човешката цивилизация.

А центърът на града още не е финализиран. Предстои изграждането на още една невероятна сграда – Burj Vista, с общо 640 луксозни апартамента, а евентуално и други проекти, които скоро ще ни изненадат, изниквайки светкавично и гордо заемайки своето място в центъра на Дубай, центъра на една от най-популярните туристически дестинации в света.

20140228_182528

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!