8 причини да посетите Грузия

Планини, ски, плажове, вкусна скара с червено вино, а в бонус необичайни, но забавни наздравици. Всичко това се намира в Грузия. Страната, която граничи с Русия на север, Азербайджан на изток, Армения и Турция на юг и Черно море на запад, е все по-любима дестинация на туристите. Ако някога сте се чудили дали да посетите бившата съветска република, в тази статия ще ви покажем причините, които ще ви накарат със сигурност да стегнете куфарите за Задкавказието.

1. Най-голямата пещера


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Снимка: SunnyTour Georgia

Пещерата Прометея или Кумистави се намира до град Цхалтубо. Тя стряска със своя размер. За туристите е отворена само една десета от нея, а именно 1420 метра. В пещерата има няколко подземни реки. Ще се срещнете с прилепи и всякакви зли гадини, които най-много леко да ви стреснат. За да видите тази красота ще се бръкнете с едва 7$. Срещу допълнително заплащане може да наемете лодка. Позволено е да се влиза с камера.

2. Кухнята


Снимка: georgianjournal.ge

Грузинската кухня е известна по целия свят. Всеки уважаващ себе си професионален готвач знае как да прави известното пиле Табака. Също така са популярни ястия като Сациви, супа Харчо, пиле Чахохбили, Хинкали, Гозинаки и други. В село Сурами пък е единственото място, където може да опитате назуки, грузинския сладък хляб. Популярен деликатес в страната е гроздовата чурчхела, който съдържа сок от грозде, орехови ядки и брашно.

3. Виното


Снимка: jey jaff

Вината „Цинандали“, „Саперави“ и „Киндзмараули“ могат да бъдат намерени в колекции на всички големи колекционери на напитката на боговете. Киндзмараули Корпорейшън е основната винарна, която предлага обиколка, а и участие в подготовката на виното. Целият процес е напълно безплатен.

4. Серните бани


Снимка: gorbutovich

Дългите, но очарователни разходки в Тбилиси, столицата на Грузия, могат да са доста тежки. Това обаче няма значение, тъй като има къде да се отпуснете. Обществените серни бани са уникални в това отношение. Водата идва от подземни източници и е обилна на сяра. Баните са изключително полезни за хора с кожни заболявания.

5. Планината


Снимка: Michael

От Стария град на Тбилиси може да се изкачите към планината с лифт до гората Мтацминда. Гледката, на която ще станете свидетели, ще остане за дълго в паметта ви. За по-приятното прекарване може да посетите и кафенетата, които са разположени над грузинската столица.

6. Морето


Снимка: bycycleclub.wordpress.com

Страхотен пикник, разходка или просто малко време за плаж може да отделите на Тбилиско море – изкуственото водохранилище край грузинската столица. Има детски кът на няколко места, а кухните в ресторантите работят от рано сутринта.

7. Мост „Мира“

7 причини да посетите Грузия

Снимка: SunnyTour Georgia

Голям стъклен пешеходен мост, който бе построен през 2010 година в Тбилиси. От него се разкриват две уникални гледки – към стария град, както и към районa със съвременна архитектура.

8. Тостовете


Снимка: amazonaws.com

Грузинските наздравици са популярни в цял свят със своя хумор. Ето и един пример за тост, който е доста популярен:

„Има такава грузинска мъдрост: ако искаш да вземеш правилно решение, посъветвай се с жена си и направи точно обратното.

„Да пием за нашите жени, които ни помагат да намираме правилното решение в сложни ситуации!“

За Филип