8 места в Южна Америка, за които вероятно не сте чували, но трябва да видите

Достъпът до някои от най-отдалечените точки от Южна Америка през последното десетилетие значително се е подобрил в името на доброто развитие на туризма. Ако искате да избягате от тълпите и да видите недокоснати южноамерикански съкровища, не се колебайте да се придържате към списъка, който ще ви предложим. Сигурни сме, че за някои от местата дори не сте чували, но сме повече от категорични, че трябва да ги посетите, ако имате път натам!

История: Епекуен, Аржентина


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

epecuen

Когато е построен, курортът е събирал по около 25 000 почиващи на година. Днес обаче Епекуен е призрачният град на Аржентина. През 1985 година основната му атракция – терапевтичното езеро със солена вода, наводнява града. След бедствието Епекуен опустява и остава празен в следващите 25 години. През 2009 година водата започва да се отдръпва и мястото отново буди интерес, този път като реликва. Любопитните очи търсят да видят какво е останало след 25-годишния престой под солта.

epecuen2

снимкаи: José María Pérez Nuñez

Завладяваща култура: Суринам

suriname1

Туризмът в Суринам все още набира скорост, но това не бива да ви спира. Столицата Парамарибо е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО със своите много добре запазени дървени колониални сгради. Можете да разгледате околностите на Суринам като една от най-загадъчните страни на Южна Америка, особено ако стигнете до общностите на мароните в Сарамака. Това са наследници на роби, които някога са поддържали плантациите. Днес те поддържат живи африканските традиции и ганайските диалекти.

suriname2

снимки: David Stanley

Алтернативен карнавал: Олинда и Ресифе, Бразилия

Olinda
снимка:Rafael Cassimiro

Рио де Жанейро може да се слави с най-много международни гости, но съседните градове – Олинда и Ресифе, предлагат не по-малко уникален традиционен карнавал. В седмицата на парадите улиците на Олинда представят смесица от бразилския фолклор и африканските влияния – фреву танци, при които клоуни танцуват с чадъри и маракату – стил на барабанене, донесен от Африка, където барабанистите имат богато украсени екстравагантни шапки.

Отлична интернационална кухня: Густу, Ла Паз, Боливия

la paz
снимка: cliff hellis

Боливия и отлична интернационална кухня рядко могат да се видят в едно изречение. Въпреки това кулинарната революция, внесена от Клаус Майер – световно признат шеф, собственик на датския ресторант Нома, прави всичко възможно, за да преосмисли репутацията на Боливия.

Майер открива Густу през 2012 година и прави изискана вечеря по нов начин, демонстрирайки какво може да се постигне само с месните съставки. Ресторантът се управлява изцяло от готвачи, които се обучават в най-бедната област на Ла Пас – Ел Алто, и действат на принципа на социалното предприятие – осигуряват възможности за развитието на млади хора.

Можете да опитате седемстепенно меню за 640 боливани и да се насладите на магията, докато се храните на масата на главния готвач.

Недокоснати плажове: Паломино, Колумбия

_MG_9757
снимка: Mateo Jaramillo

Ако търсите релакс и възможно най-недокоснати плажове с бял пясък, то трябва да включите Паломино в маршрута си. Въпреки че славата му на тропически рай се разраства, мястото все още си е истинско блаженство за всеки, който иска да се отпусне на девствените брегове на една от най-големите крайбрежни планински вериги.

Поразителни скални образувания: Лаго Дженерал Карера, Чили и Аржентина

LAGO GENERAL CARRERA
снимка: Gripe1976

С площ от 1850 квадратни километра, Лаго Дженерал Карера (или Лаго Буенос Айрес, както е известно в Аржентина), се простира по чилийско-аржентинската граница. То се захранва с вода от ледниците от планините и на това се дължи лазурно синята вода, която променя цвета си през цялата година. В центъра на езерото има скални формации от бял, син и розов мрамор, продукт на 6000 години ерозия. Те са достъпни само с лодка, а най-интересна за посетителите е най-голямата структура, наречена Мраморната катедрала.

Много диви животни: Национален парк Монте Леон, Аржентина

leon-nacional
снимка: Marcelo Druck

Първото защитено крайбрежие на Аржентина, което изобилства от морски и водни животни. Върху 40 км пусти брегове могат да се видят около 70 вида птици, както и 75-хилядна колония Магеланови пингвини, както и колония от морски лъвове. Ако сте късметлии, можете да видите и делфини и китове.

Алтернативни пейзажи: Пантанал, Парагвай

El Pantanal
снимка: Rodrigo Soldon

Най-голямата естествена влажна зона в света –  Пантанал, обхваща 81 000 квадратни мили в цяла Бразилия, Боливия и Парагвай. Тя е под риск заради недобри земеделски практики и нерегулиран туризъм, но все още е изумително разнообразна екосистема. Господар на животинското царство е ягуарът, а разнообразието от птици е изумително – срещат се над 1000 вида, сред които и най-големия папагал в света: хиацинтов ара.

източник: roughguides
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!