7 съвета как да направите най-страхотните ваканционни снимки

Сещате ли се за онзи виц: „Попитали японски турист: „Как беше ваканцията?“, а той отговорил: “Не знам, не съм видял още снимките!“? 🙂 Ако до преди няколко години действително японците бяха синоним на „снимане по време на пътуване“, то днес това е любимо занимание на абсолютно всички – благодарение на напредналите технологии и добрите камери дори в достъпни смартфони няма човек, който да не запечатва спомените и впечатленията си. Сигурно ежедневно виждате в социалните мрежи снимки от пътуванията на ваши приятели и може би тайничко им завиждате не само за местата, които посещават, но и за прекрасните кадри, които са успели да направят. Няма защо – и вие можете да направите най-страхотните ваканционни снимки, никак не е трудно. Достатъчно е да стегнете багажа за някое местенце и да се вслушате в тези седем съвета! 🙂

1. Инвестирайте в добра камера и я опознайте преди пътуването

Качествените снимки винаги си личат, така че инвестирайте в добра камера – представете си колко много ваши спомени ще запазите с нея и няма да ви е жал за парите. Всъщност не е и нужно да харчите кой знае колко, защото не става дума за професионално оборудване – а приличните фотоапарати и смартфоните с добра камера днес вече не са твърде скъпи. Ако устройството ви е ново, не чакайте последния момент, за да го купите – нека е във вас поне седмица-две преди пътуването, за да можете да го опознаете и да се възползвате максимално от възможностите му.

1

2. Не прекалявайте с редактирането и обработката

Изкушението е голямо, всички го знаем – ако увеличите наситеността на цветовете, снимките ще изглеждат много по-ярки и впечатляващи. Само че това ще са „фалшиви“ спомени за вас – не така сте видели местата, които сте посетили, да не говорим, че в повечето случаи прекалената обработка прави снимките твърде изкуствени и на моменти дори гротескни.

2

3. Ставайте рано

Разбира се, че ако сте в Париж, ще се снимате до Айфеловата кула – няма как да пропуснете най-ключовите забележителности в местата, които посещавате. Но се старайте да избягвате да снимате, когато има тълпи от туристи – все някой ще ви попречи да направите най-добрия кадър. Хитър трик това да не се случи е да ставате рано по време на пътуването си. Сутрин туристите все още не са напълнили улиците и забележителностите, така че тогава имате шанс да заснемете страхотни фотоси.

3

4. Бъдете търпеливи

Заснемането на точния кадър може да отнеме време. Не се нахвърляйте да снимате всичко на момента, в който го видите. Например гледката от прозореца на хотела ви може да стане още по-вълшебна по залез слънце. Ако попаднете на живописна уличка пък, изчакайте по нея да мине някой колоритен човек – това ще придаде на снимката още по-голяма автентичност и очарование. Когато разглеждате снимките си след пътуването и се почувствате така, все едно отново сте там, ще оцените колко важно е било търпението ви да заснемете точните кадри!

4

5. Обръщайте внимание на детайлите

Отдалеч някоя сграда може да ви изглежда впечатляваща, но когато я приближите – да е направо невероятна! Обръщайте внимание на малките детайли както в архитектурата, така и във всичко, което ви заобикаля. Снимайте например интересните надписи по пазарите и магазините на местния език, цветя, които надничат от балконите, мидички и раковини по брега… Всички тези малки неща създават духа на ваканцията ви и ще ви напомнят за него винаги, когато разглеждате снимките си.

5

6. Опитайте да уловите някое усещане

Когато нещо, което видите или направите по време на ваканцията си, ви накара да се чувствате по определен начин: щастливи, вдъхновени, тъжни и т.н., опитайте се да уловите това усещане с камерата си! Пробвайте да направите поредица от снимки с различна перспектива и не се страхувайте да рискувате.

6

7. Спазвайте златното правило: Никога не може да направите прекалено много снимки!

Така си е, нали? 🙂

7

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!