7 непознати архитектурни чудеса

Забравете за Колизеума, Тадж Махал и Великата китайска стена – някои от най-впечатляващите архитектурни чудеса на света все още са непознати за широката публика и остават встрани от традиционните маршрути. Тези неоткрити съкровища заслужават внимание и най-важното – можете да им се наслаждавате, без да трябва да се борите с тълпи туристи. Ето 7 непознати архитектурни чудеса, които силно ви препоръчваме да посетите!

1. Парламентарният дворец, Букурещ


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

1

Може би ще се изненадате, но парламентарният дворец в столицата на съседна Румъния е най-голямата, най-скъпата и най-внушителната държавна административна сграда в света. Тя е построена от комунистическия диктатор Николае Чаушеску и според работили в нея, е толкова огромна, че нито една снимка не може коректно да предаде мащабите й. Дворецът е построен през 1984 година, има 12 етажа плюс 8 подземни и около 3100 помещения на обща площ от 330 000 кв. м. Изграждането му струва безпрецедентните 3.3 милиарда евро, както и разрушаване на почти една пета от централната част на Букурещ, включително много исторически забележителности, над 30 църкви и синагоги, както и около 30 000 частни домове.

2. Голямата джамия в Джене, Мали

MALI-UNREST-ARCHITECTURE-RELIGION

Построена през 1907 г., Голямата джамия в Джене е най-голямата постройка от кирпич в света. Тя е изградена почти изцяло изпечени глинени тухли и хоросан. Джамията се счита за едно от най-големите постижения на судано-сахелския архитектурен стил и е обявена от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство през 1988 г. По стените на джамията има вградено скеле, както и палмови стълби, по които жителите на града се качват, за да поправят пораженията по сградата, причинявани от ерозията и атмосферните условия – това се случва веднъж годишно и се е превърнало в местен фестивал.

3. Крепостта Деревар, Пакистан

3

Крепост с внушителни размери, Деревар е изградена от 40 високи бастиона, оформящи квадрат. Те се извисяват на 30 метра, а общата им обиколка е 1500 м. Крепостта се намира в пустинята Холистан, а още по-голям интерес предизвиква фактът, че не само чуждите туристи, но и голяма част от пакистанците не знаят за нейното съществуване. За това, разбира се, си има добра причина: за да стигнете до крепостта, трябва да наемете гид с високопроходим автомобил и за пътувате цял ден през пустинята от град Бахалвапур. След това ви е необходимо разрешение от местния амир (лидер), за да влезете в крепостта.

4. Чанд Баори, Индия

4

Кладенецът Чанд Баори, който се намира в Раджастан, е една от най-пренебрегваните (абсолютно незаслужено) забележителности в Индия. Квадратният стъпаловиден кладенец е с дълбочина от 30 метра, като по стените му са разположени симетрични двойни стълби, образуващи невероятна плетеница. Общо 3500 стъпала водят до дъното, където се мержелее изумрудено зелена вода. Според изследователи това е един от най-големите кладенци от този вид в света. Построен е между 800-900 година и е колкото красив, толкова и практичен – поради структурата му дъното винаги е хладно, което играе важна роля в горещото време в Раджастан.

5. Стари мост, Босна и Херцетговина

Mostar 20 Years After The Siege That Destroyed A City During The Bosnian War

Старият мост е построена от 456 каменни блока през 1566 г. от османския архитект Мимар Хайрудин и е сърцето на град Мостар над 400 години. Той пресича река Неретва, широк е 4 метра, дълъг – 30 м и висок 24 метра. Стари мост е една от най-разпознаваемите забележителности на страната и един от най-добрите образци на ислямската архитектура на Балканите. През 1990 година обаче, по време на Босненската война, мостът е разрушен. След края й започва възстановяването и на града, и на моста. Новият „Стар мост“ е открит през 2014 г. и въпреки че има малки разлики в сравнение с оригинала, една традиция се е запазила непроменена: местните все още демонстрират смелост, като скачат от моста в леденостудените води на Неретва.

6. Великата индийска стена

6

Сигурни сме, че всички сте чували за Великата китайска стена – но малцина от вас знаят, че и Индия разполага със своя Велика стена, дълго засенчвана от тази на могъщия си източен съсед. Тя е и втората по големина в света – след китайската. Намира се в Раджастан, достига до 4,5 метра широчина, простира се в продължение на 36 км и има седем крепостни порти. Легендите разказват, че построяването й е поръчано от местния владетел през 1443 година. Въпреки опитите обаче, тя така и не можела да бъде завършена. Тогава владетелят се допитал до свой духовен наставник, който му казал, че трябва да бъде извършено жертвоприношение. Намерил се доброволец, който пожертвал живота си в името на това другите да бъдат защитени. Днес главната порта се намира там, където паднало тялото му, издигнат е и храм в негова чест. Стената е разширена през 19 век и сега между стените й са защитени над 360 храма.

7. Джамията на шейх Лотфолах, Иран

7

Намираща се в град Исфахан, зашеметяващо красивата и елегантна джамия е построена между 1603 и 1619 г. по време на царуването на шах Абас I. Тя е кръстена на тъста на владетеля – шейх Лотфолах, почитан ливански ислямски учен. Джамията е един от най-ярките образци на иранската архитектура по време на Сефевидите и се отличава с това, че няма нито минарета, нито двор. Вероятната причина е, че не е била предназначена за публично използване, а за молитвено място на жените от харема на шаха. Декорацията й е изключително красива, плочките, с които е облицован куполът, сменят цвета си от розово до кремаво в зависимост от слънчевата светлина, а във вътрешността има сложни мозайки и прекрасен таван.

Източник: BBC
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!