7 любопитни факта за Малдивите, които не знаете

Всички сме чували за Малдивите, всички сме виждали снимки от там, всички сме си мечтали да ги посетим (за някои щастливци това вече е сбъднато желание, за други все още е блян), но запитвали ли сте се какво всъщност знаем за екзотичната островна държава, извън прелестните плажове и луксозните хотелски комплекси? Ето 7 любопитни факта, които ще ви пренесат по-близо до Малдивите!

1. Алкохолът е забранен извън хотелските комплекси

cocktails-648851_1280


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Малдивите са мюсюлманска държава, така че от туристите се очаква да спазват и уважават мюсюлманските обичаи на островите. Алкохолът е забранен навсякъде извън хотелските комплекси и ресторанти, не е разрешено и изнасянето на напитки от тях. Забранено е в страната да се внасят както спиртни напитки, така и свинско месо.

2. Полицията е арестувала… кокосов орех

Много от хората на Малдивите вярват в свръхестественото, включително в черната и бяла магия. По време на изборите през септември 2013 г. кокосов орех е бил задържан от полицията, след като е открит близо до избирателна секция и е заподозрян, че „се държи странно“ и е поставен там, за да повлияе на изборите. Тъй като кокосовите орехи често се използват в черни магии, полицията вика „бял магьосник“, който да провери дали орехът е опасен. В крайна сметка кокосът е обявен за невинен.

coconut-230611_1280

3. Президентът е принуден да подаде оставка с оръжие

През 2012 година президентът на Малдивите е принуден да подаде оставка, след като е бил „държан на прицел“, както казва самият той. Това е кулминацията на масови протести и безредици, продължили три седмици, провокирани от решение на президента да арестува близки съратници на предшественика си заради корупция.

4. Има невероятен океански живот

Всъщност това вероятно го знаете – или поне го предполагате. По всяко време на годината Малдивите са дом на десетки различни видове китове и делфини, като някои стада достигат до 200 животинки. Архипелагът е едно от най-добрите места за наблюдаване на най-голямата риба в света – китовата акула, която достига до 10 метра дължина. В кораловите рифове около островите живеят всевъзможни разноцветни рибки и удивителни същества.

water-396877_1280

5. Правителствено заседание се е провеждало на дъното на океана

Промените в климата и повишаването на нивото на световния океан представляват огромна заплаха за Малдивите. Няколко от по-малките острова вече са евакуирани, тъй като солената океанска вода се е смесила с наличните източници на питейна вода. За да привлече вниманието към тези проблеми, президентът на Малдивите премества правителствено заседание през октомври 2009 г. на дъното на океана. Всички обличат водолазни костюми и сядат зад потопени под водата бюра.

6. 98% от населението е грамотно

Цели 98% от възрастното население на Малдивите е грамотно, а благодарение на помощта на UNICEF на близо 200-те острова, от които се състои архипелагът, е въведена единна образователна система. Днес 100 % от децата ходят на училище, като 99% от тях завършват поне 4 клас.

people-489918_1280

7. Първото кралство там е основано от прогонен в изгнание индийски принц

Тъй като са разположени на важни търговски пътища, Малдивите са били изключително важни от край време. Първата колонизация е дело на Индия, вероятно около 300 години преди новата ера. Местните не са имали никаква форма на управление и са почитали като божества Слънцето и Водата. Първото кралство е основано от индийски принц, прогонен от баща си в изгнание на Малдивите.

maldives-361244_1280

maldives-666122_1920

maldives-488030_1280

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!