Малдиви

7 любопитни факта за Малдивите, които не знаете

От

на

Всички сме чували за Малдивите, всички сме виждали снимки от там, всички сме си мечтали да ги посетим (за някои щастливци това вече е сбъднато желание, за други все още е блян), но запитвали ли сте се какво всъщност знаем за екзотичната островна държава, извън прелестните плажове и луксозните хотелски комплекси? Ето 7 любопитни факта, които ще ви пренесат по-близо до Малдивите!

1. Алкохолът е забранен извън хотелските комплекси

cocktails-648851_1280

Малдивите са мюсюлманска държава, така че от туристите се очаква да спазват и уважават мюсюлманските обичаи на островите. Алкохолът е забранен навсякъде извън хотелските комплекси и ресторанти, не е разрешено и изнасянето на напитки от тях. Забранено е в страната да се внасят както спиртни напитки, така и свинско месо.

2. Полицията е арестувала… кокосов орех

Много от хората на Малдивите вярват в свръхестественото, включително в черната и бяла магия. По време на изборите през септември 2013 г. кокосов орех е бил задържан от полицията, след като е открит близо до избирателна секция и е заподозрян, че „се държи странно“ и е поставен там, за да повлияе на изборите. Тъй като кокосовите орехи често се използват в черни магии, полицията вика „бял магьосник“, който да провери дали орехът е опасен. В крайна сметка кокосът е обявен за невинен.

coconut-230611_1280

3. Президентът е принуден да подаде оставка с оръжие

През 2012 година президентът на Малдивите е принуден да подаде оставка, след като е бил „държан на прицел“, както казва самият той. Това е кулминацията на масови протести и безредици, продължили три седмици, провокирани от решение на президента да арестува близки съратници на предшественика си заради корупция.

4. Има невероятен океански живот

Всъщност това вероятно го знаете – или поне го предполагате. По всяко време на годината Малдивите са дом на десетки различни видове китове и делфини, като някои стада достигат до 200 животинки. Архипелагът е едно от най-добрите места за наблюдаване на най-голямата риба в света – китовата акула, която достига до 10 метра дължина. В кораловите рифове около островите живеят всевъзможни разноцветни рибки и удивителни същества.

water-396877_1280

5. Правителствено заседание се е провеждало на дъното на океана

Промените в климата и повишаването на нивото на световния океан представляват огромна заплаха за Малдивите. Няколко от по-малките острова вече са евакуирани, тъй като солената океанска вода се е смесила с наличните източници на питейна вода. За да привлече вниманието към тези проблеми, президентът на Малдивите премества правителствено заседание през октомври 2009 г. на дъното на океана. Всички обличат водолазни костюми и сядат зад потопени под водата бюра.

6. 98% от населението е грамотно

Цели 98% от възрастното население на Малдивите е грамотно, а благодарение на помощта на UNICEF на близо 200-те острова, от които се състои архипелагът, е въведена единна образователна система. Днес 100 % от децата ходят на училище, като 99% от тях завършват поне 4 клас.

people-489918_1280

7. Първото кралство там е основано от прогонен в изгнание индийски принц

Тъй като са разположени на важни търговски пътища, Малдивите са били изключително важни от край време. Първата колонизация е дело на Индия, вероятно около 300 години преди новата ера. Местните не са имали никаква форма на управление и са почитали като божества Слънцето и Водата. Първото кралство е основано от индийски принц, прогонен от баща си в изгнание на Малдивите.

maldives-361244_1280

maldives-666122_1920

maldives-488030_1280

За Пътешественик.com

В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!

Препоръчваме Ви