7 дестинации, които ще ви смаят с архитектурата си

Иска ви се да опознаете всяко кътче от света с типичните чудатости, разнообразна архитектура и всякакви други изненади на културното многообразие? Предлагаме ви 7 места от Йемен до Китай, които ще ви смаят с архитектурните си решения. И не – не става дума за колосални катедрали, храмове и паметници. Става дума за цялостно архитектурно решение. Оставете се на очарованието на едни от най-креативно построените малки градове и села в света.

1. Алберобело, Италия


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Alberobello (Bari, Puglia, Italy): Panoramic view of the trulli

Алберобело (Alberobello) се населява от 11 000 щастливи италианци и е известен със своите трули – колиби, строени още през далечния 14-ти век. От 1996 година колибите са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Построени са от варовикови камъни, грижливо събирани от съседните области. Имат пирамидална и конусообразна форма и днес в по-голямата си част са китни хотелчета, ресторанти и кафенета.

3 4

2. Ал Хаджара, Йемен

5

Градът е едно от най-необичайните места в Арабския свят, заради уникалната си архитектура и фактът, че е построен някак в страни от останалите населени места. Ал Хаджара (Al Hajarah) се намира на 40 км северозападно от столицата на Йемен Сана и е разположен на 1850 метра надморска височина.
Многоетажните конструкции са проектирани и построени още през 16-ти век, за да служат като стратегическа точка за наблюдение и предпазване от евентуални нашественици. Макар че са вековни, архитектурните решения изглеждат модерни, а конструкцията им – иновативна. Изключителното е, че са построени сякаш точно на ръба, изглеждат като окачени на скалите и всеки момент ти се струва, че ще се срутят в пропастта.

6

3. Монсанто, Португалия

7

Монсанто (Monsanto) – едно от най-старите португалски градчета, впечатлява със своите гранитни къщи, буквално притиснати между гигантски каменни блокове. Истинска приятна изненада за пътешественици. Не забравяйте фотоапарата си, това го няма никъде другаде по света!

8 9

4. Сетенил де лас Бодегас, Испания

10

Посещението на Сетенил де лас Бодегас (Setenil de las Bodegas) може да се окаже предизвикателство за онези от вас, които имат притеснения, че страдат от клаустрофобия. Необичайното селце се намира в испанската провинция Кадис и очарова с архитектурните си решения. Компактните улички и жилищни сгради, буквално вградени в стената, са интересно решение за спестяване и усвояване на наличното пространство.

11 12

5. Фудзиен, Китай

13

В югоизточната планинска провинция Фудзиен (Fujian) в Китай можете да видите уникалните земни къщи на народа Хака, наричани тулоу. Тези необичайни постройки са част от световното културно наследство, а архитектурата им е повлияна от традиционните китайски домове, които следват принципа „затворени отвън, отворени отвътре“. На практика той се изразява с външните стени, които ограждат няколко къщи с общ двор и отворено пространство между тях, което се използва за срещи, дори за провеждането на сватбени ритуали, фестивали и други церемонии.

14 15

6. Гьореме, Кападокия, Турция

16

Гьореме (Göreme) е разположен сред скалните образувания, известни като „комините на феите“, в историческата област Кападокия в Централна Анадола, Турция. Пещери, тунели и подземни градове, кули от камъни и къщи, издълбани в скалите, разположени сред пейзаж, който изглежда като от друга планета – районът неслучайно е един от най-привлекателните за посещения. Историята на Гьореме започва през 3-ти век, по време на римската епоха, и днес можете да видите добре запазени църкви и параклиси от миналото, когато Кападокия е била религиозна провинция, изповядваща християнството.

17

header_Cappadocia-640x415

7. Кандован, Иран

18

Кандован (Kandovan) е изключително древно селище в северозападен Иран, близо до град Табриз. Смята се, че къщите, издълбани в скалите и някои на възраст от над 700 години, са частично изградени от вулканични останки след силните изригвания на Саханд планина преди векове. Интересен факт за къщите, които днес се обитават от близо 700 човека, е, че скалите действат като енергийно ефективен изолатор: през лятото е прохладно, а през зимата топлината се задържа вътре.

19

Източник: TOE
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!