6 от най-изумителните летища в света

Всяко кацане на ново летище е начало на интересно преживяване на непознато място, но има някои летища, които сами по себе си са достатъчно нестандартни, че да им обърнем специално внимание. Подбрахме шест от тях, които истински ни впечатлиха.

“Ибрахим Насир”, Малдиви

Летището, което обслужва малдивската столица Мале, е едно от малкото летища в света, разположено на самостоятелен остров. Неговите писти са заобиколени от вода от всички страни, което определено прави изживяването при кацане и излитане уникално.

“Тензинг – Хилари”, Непал

Това малко летище в Хималаите е отправна точка към връх Еверест. Има обаче и славата на най-опасното летище в света заради няколко фактора. От една страна това е нестабилното време в планината, а от друга – дълбоката долина, която започва в единия край на пистата, и извисяващите се огромни скали в другия.

Ледената писта в Антарктида

Полевото летище, намиращо се в близост до американската база МакМърдо, се образува от морски лед всяко лято. Ето защо то може да се използва само за няколко месеца в годината и със сигурност кацането на него не е като на твърда асфалтова писта.

“Хуанчо Йеросгин”, Саба

Саба е карибски остров под юрисдикцията на Кралство Нидерландия и цялата му територия всъщност представлява вулкан с широчина от 13 километра. В случай, че решите да го посетите, бъдете готови да кацнете на най-малкото летище в света – неговата писта е дълга едва 400 метра.

“Мадейра”, Португалия

Силните ветрове и малката писта, обградена от вода от трите си страни, носят на летище “Мадейра” славата на едно от най-опасните в света. Португалското правителство успя реализира мащабен проект за удължаване на пистата с помощта на поредица от 70-метрови колони. Въпреки това, летището остава едно от най-трудните места за кацане.

Летище Гибралтар

Спецификата на това летище се дължи на факта, че основната му писта пресича натоварена магистрала. При излитане и кацане на самолети движението по нея се преустановява докато самолетът не премине.

 

Снимки:
1 – Petr Meissner, 2 – Studio Sarah Lou, 3 – Alex Smith, 4 – Eli Duke, 5 – David B. Gleason, 6 – Alexander Baxevanis, 7 – David Jones
За Йоанна