5 интересни кулинарни фестивала, които си струва да посетиш

Храната е неизменна част от всеки празник, но самата тя става повод за тържества в различни точки на света. Не са малко градовете и селата, в които се почита местен продукт или ястие, допринесли за славата на конкретното място. Из множеството празници и фестивали, посветени на храната, подбрахме пет, които ти дават един апетитен повод да се отправиш към мястото на събитието.

Лисабон – Португалия

Празникът на Свети Антоний

Годишнината от смъртта на покровителя на Лисабон се отбелязва с пищни улични тържества, а основна роля в тях имат две от богатствата на лятото – сардините и босилекът. От 12-13-ти юли над 50 улични събития придават празнична атмосфера на красивите исторически квартали Алфама, Кастело и Мадрагора. Въздухът се изпълва със звучни наздравици с vinho verde (младо вино), както и с аромата на гриловани сардини, които са основната храна, която се консумира по време на този пъстър празник.

Швецинген – Германия

Празникът на аспержите

Едва ли има друго място, където аспержите да са толкова почитани и обичани, колкото в Германия. В същото време, няма район в Германия, който да се мери с Баден-Вюртемберг по реколтата от “бяло злато” – белите аспержи, които са величани от ценителите заради своя деликатен вкус. Швецинген, разположен в плодородната равнина между реките Рейн и Некар, се гордее с прозвището Град на апержите. Именно тук през май се провежда и ежегодният празник на аспержите, който се отбелязва с тържества, музика и церемония по определянето на нова Кралица на аспержите.

Пиемонт – Италия

Празник на трюфела

Малко са храните, които предизвикват такова страстно благоговение, както трюфелите. Богатата реколта от първокласни трюфели е донесла изключителна слава на градчето Алба в региона Пиемонт в северна Италия. Всяка есен се организират чествания, посветени на тази рядка и високо ценена гъба. Те се провеждат всеки уикенд от средата на октомври до средата на ноември. Гордостта на събитието е пазарът за ценните бели трюфели, който се разполага на историческия площад Кортиле делла Мадалена, намиращ се в сърцето на римското градче Алба.

Ню Мексико – САЩ

Празник на лютите чушки в долината Хач

Местният сорт люти чушки са донесли на Хач огромна слава сред жителите на югозападните щати. Градчето, което има постоянно население от 2000 души, посреща над 30 000 гости всяка година за Деня на труда, когато е готова и първата реколта от тези специфични люти чушки.  По време на тържествата, сладко-лютивият вкус на чушките може да бъде опитан в различни яхнии, супи, енчилади и други деликатеси, приготвени от изтъкнати майстори-готвачи, специализирани да готвят с прословутата люта чушка.

Божоле – Франция

Празник на виното Божоле нуво

Божо – средновековната столица на винения регион Божоле, е идеалното място,където да отпиете първа глътка от новата реколта от прословутото вино. Божоле нуво става готово всяка година по едно и също време, а именно третия четвъртък от месец ноември. Това се превръща в повод за редица чествания и празненства из цяла Франция, но всичко започва първо в Божо, където празненствата се провеждат в рамките на цели пет дни и са съпроводени от много музика и пълни чаши.

За Йоанна