3 дни в Копенхаген – или с какво друго има да ни впечатли, освен с Малката русалка

Копенхаген – столицата на Дания, е и най-големият икономически център на страната с над 1 милион души население. Въпреки малките си размери Копенхаген е мултикултурна и модерна столица, където може да чуеш реч от всяка точка по света.

Колоритен, жив и модерен град, в който след първата стъпка можеш да усетиш духа на „hygge“

Това е топлината, уютът, приятелството, любовта, добрата храна – общо взето всеки момент, който носи естетическа и духовна наслада в ежедневието. От четенето на книга до пиенето на прочутата датска бира в едно от многото малки заведения на канала „Nyhavn“, местните описват с тази дума.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Ако не сте посетили града досега, непременно планирайте това пътуване скоро! А ето и какво може да направите, за да почувствате максимално „hygge“ там. Обещавам, че в този тридневен гид изпускаме досадните туристически дестинации и разкриваме наистина най-интересните места в града!

Първи ден – история, крале, дворци и приказки

Още от слизането на летището и влизането в центъра на града може да се разбере какво е това „датски дизайн“ и защо е толкова известен по целия свят. Строгите линии на сградите се забелязват още на пръв поглед. Но нека да погледнем по-назад във времето. Дания е богата на история и известна със своите крале, построили държавата, каквато я виждаме днес.

И до днес тя е конституционна монархия, а кралицата Маргарет II е всеобща любимка

Определено си струва да бъдат зърнати двата от най- красиви и големи дворци в Копенхаген – Кристиансборг и Розенборг.


Дворецът Кристиансборг („Christiansborg Palace“) е не просто сграда с красива архитектура от историята на града. Построен е през XII век и оттогава там

новите крале са поемали короните си и са вдигали своите сватби

След редица поражения и палежи, чак през XIX век приема днешния си облик, което го прави уникален – съчетава модерна архитектура с останки от миналото. Днес той е най-важното място в столицата, защото под покрива му се намират седалището на парламента, Върховният съд и офисът на министър-председателя. Отворен е за посещения, като вътре ще можете да видите част от крепост, която се намира под двореца и редица тайни, свързани с историята на страната.

В непосредствена близост до него се намират и Глиптотеката „NY Carlsberg Glyptotek“, Националният музей, Стоковата борса, Кметството и редица други музеи и галерии, които си струва да видите, като можете да изберете на място – според настроението и времето си. Именно заради високата концентрираност на административни и културни сгради и близостта до канала

районът е наречен „Кралски остров“ и е едно от най-красивите места в града

„Кралският остров“ се намира в центъра на града и в непосредствена близост до Централната гара. От там може да се наеме велосипед почасово, като това е най-известният, удобен, евтин и дори бърз транспорт, щом става дума за придвижване в центъра на града.

Придвижвайки се спокойно по безбройните велоалеи и наслаждавайки се на красотите на града, съветвам да стигнете и до втория изключително красив замък в Копенхаген – Розенборг („Rosenborg“).


Това е замъкът с невероятни кралски градини, зелени лабиринти и цветни площи, които те карат

да забравиш, че си в замък и създават илюзията за приказка

Освен това е отворен за посещения и там могат да бъдат разгледани колекции от кралски бижута и корони, и е представена историята на датските крале от XVI до XIX век.

Втори ден – разходка… а, и да живее забавлението!

Паркирайте колелото на някой вело паркинг и се впуснете в една страхотна разходка из града. „Строгет“ („Strøget“), или до скоро известната като най-дългата пешеходна улица в Европа (в момента е втора, след като през 2014-та Пловдив зае първото място), е мястото, където са струпани

всички най-модерни и скъпи магазини – рай за шопинг маниаците!

А за останалите „Строгет“ може да предложи скрити на пръв поглед гледки на стари интересни орнаменти и скулптури, които са запазени и могат да бъдат забелязани лесно, само поглеждайки малко над лъскавите витрини! Разходката по тази улица води до едно от най-известните, но считано за най-чисто и арт пристанище в Европа, до канала Нюхавн „Nyhavn“.


Там може да видите къщата на великия датски писател Ханс Кристиан Андерсен (която е една от известните три цветни къщи на канала), къщата-музей на певицата Amber Rose, безброй малки китни заведения с вкусна кухня и студена бира, а за любителите на десертите – най-страхотните „waffles“, които могат да бъдат опитани!

Няма как да не споменем и символа на града – статуята на Малката русалка. Тя е създадена през 1913 г. в памет на Ханс Кристиан Андерсен и небезизвестната му приказка със същото име. Статуята предизвиква интерес у туристите, а снимката до нея е един от задължителните кадри, с които се прибират вкъщи. Но все пак,

искам да предупредя, че е висока само 1,65 м и не представлява нищо друго, освен… статуя


Въпреки това разходката до нея от пристанището е изключително приятна и кратка, разкривайки по пътя си гледка към модернистичната сграда на операта, разположена на остров Холмен, невероятната Мраморна църква „Marble Church“ и площад Амалиенсборг „Amalienborg“, където се намира и едноименният замък – зимната резиденция на датското кралско семейство в стил „рококо”.

Копенхаген не е само история, архитектура, култура и вкусна кухня

Градът предлага и много места за забавление. Първото, за което се сещате, сигурно са клубове и заведения. И те си струва да бъдат посетени там. Но нека обърнем внимание на нещо по-интересно и уникално, а именно увеселителния парк Тиволи.


Изграден още през 1843 г., паркът е изключително красив и си заслужава да се посети не само от любителите на адреналина. Освен това е най-старият лунапарк в Европа и вторият в света. В „Тиволи“ има красиви местенца със страхотна природа, много заведения с невероятно, но и доста скъпо меню, както и сцена за концерти и други големи събития.

Трети ден – „Кристиания“, или как да сме в Европа, без да сме в Европа

След като вече сте разгледали сградите, разходилите сте се по улиците и сте се запознали с историята на града, време е и за едно малко по-различно и алтернативно изживяване. Време е за „Кристиания“ („Christiania“).


Този квартал е основан от хипита през 70-те години, като днес вече е придобил статут на независима общност.

Живеещата в нея общност счита, че не е част от Европейския съюз

Позволени са леките наркотици, или с други думи – магазинчетата и кафенетата там предлагат не просто курабийки и напитки, а и различни сортове от т. нар. „марихуана“. За сметка на това обаче носенето на оръжие, твърдите наркотици, всякаква маркeтингова дейност, тичането (и като цяло, всяването на смут) и дори снимките са забранени. Всички тези забрани правят квартала едно сигурно и мултикултурно арт средище, осеяно със стари сгради, красиви графити, екологични проекти, общи детски градини и усмихнати, спокойни хора. Определено си струва да се посети! А когато си заминавате, на табелата за изход от квартала ви напомнят, че вече влизате в ЕС.

В близост се намира и кулата на църквата „Church of our savior“, по която може да се изкачите и да получите по-различна представа за града, съзерцавайки го от птичи поглед.

Е, и ако всичко това не ви е убедило да посетите града, споделям, че наскоро самолетната компания WizzAir започна да предлага

изключително евтини самолетни билети

за полети от София до Малмьо (Швеция), който е само на половин час път с автобус от центъра на Копенхаген. Приятно пътуване!

Тагове

featured Пътеписи
За Петя
Като любопитен и активен човек се интересувам от личностно развитие и различни култури. Търся възможности за интересни преживявания всеки ден. А какъв по-добър начин да опиташ и от трите от това да пътешестваш! Все пак, да пътуваш означава да се отправиш на път към себе си. Готови ли сте да тръгнете с мен?