15 удивителни факта за Амазонската джунгла

В голямата си част все още обвита в мистерия, Амазонската джунгла (Amazonia) е една от най-привлекателните дестинации за авантюристите, които искат да се потопят в екзотичната й атмосфера, а защо не и да разкрият някоя от безбройните й тайни. Дори малкото, което знаем за Амазония, е достатъчна причина тя да предизвиква истинско удивление – ето 15 факта, които ще ви убедят в това!

1. Амазония се простира на 7 млн. кв. км в Южна Америка, като тропическите гори заемат повече от 5.5 млн. кв. км. Над половината от този огромен регион се намира в Бразилия, а останалата част – в Перу, Колумбия, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана, Суринам и Френска Гвиана.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 


2. Тропическите гори покриват едва около 6% от повърхността на Земята, но там живеят повече от половината от общия брой растителни и животински видове в света.

3.  Амазонската джунгла е дом на над 2.5 милиона различни видове насекоми, повече от 40 000 вида растения, над 1500 вида птици и бозайници и над 2000 вида риби.


4. Растителността в тропическите гори е толкова гъста, че много малко светлина си пробива път и на земята под дърветата е почти тъмно. Ако сте там и завали, може да минат 10 минути, преди да се намокрите!

Amazon-rainforest

5. Много съвременни лекарства се извличат от растения, открити в джунглата. А само малка част от над тези над 40 000 вида растения в Амазония са били тествани за лечебни свойства – представете си какво още може да се намери!

6. Голяма част от храните, които ядем днес, първоначално идват от тропическите гори. Най-популярните примери са бананите, оризът, доматите, царевицата, картофите, кафето, шоколадът.

7. В Амазония са открити над 3000 вида плодове, като едва 200 от тях се разпространяват и консумират в цивилизования свят.


8. Смята се, че все още има около 50 племена, които обитават джунглата и никога не са осъществявали какъвто и да е контакт с останалата част на света.

9. Птицата Тукан е най-шумното същество в тропическите гори на Амазония. Тези създания с големи разноцветни клюнове могат да бъдат чути от почти един километър разстояние.

10. Сред най-големите и опасни хищници, които обитават Амазонската джунгла, са черният кайман, ягуарът, пумата и анакондата.


11. Тропическите гори са наричани още „белите дробове на Земята“, защото произвеждат над 20 % от кислорода по света.

12. Изчислено е, че ако климатичните промени доведат до повишаване на температурите само с 3ºC, 75 % от Амазония ще загине.

13. Обезлесяването на тропическите гори започва преди стотина години, с цел да бъдат използвани като обработваема земя. В момента всяка секунда се изсичат или опожаряват 1,5 акра гори.

14. Всеки ден 137 вида живи същества, обитаващи тропическите гори, изчезват завинаги в резултат на човешката дейност.

15. Ако унищожаването на горите в Амазония продължи със същите темпове, то специалисти твърдят, че те ще изчезне напълно след 40 години.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!