14 фантастични факта за Малта

Малта е невероятна! Ако все още не сте напълно убедени в това, нека ви запознаем с няколко изумителни факта, които ще събудят любопитството ви и ще ви накарат да опознаете по-отблизо тази прекрасна дестинация!


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 
 1. Знаете ли, че Малта има два официални езика? Малтийският, който е пъстра комбинация от арабски и италиански, както и английският. Не се притеснявайте от езиковите бариери – двата езика са широко разпространени и се преподават и в училищата.
 2. Населението на Малта не надвишава 425 384 души. Характерно за местните е, че са приветливи, приятелски настроени и изключително гостоприемни.
 3. Столицата на Малта е Валета – приказен град, разположен на ръба на полуостров, който навлиза в Средиземно море. Можете да познаете една от най-живописните столици в света по сенчестите, криволичещи улици, внушителните бастиони и невероятните гледки.
 4. Знаете ли, че ако престоят ви в Малта продължи една година, ще можете да посещавате по една различна църква всеки ден? Точно така, броят на църквите около Малта и остров Гозо надвишава 365.
 5. Климатът в Малта е изключителен и местните се радват на над 3000 часа слънцегреене всяка година, което прави дестинацията идеална за почивка през всеки сезон.
 6. Малта е една от малкото страни в света, в които движението е обратно, точно както във Великобритания. Ако не сте достатъчно смели да управлявате автомобил в района, можете да се възползвате от велосипед под наем, автобус или лодка.
 7. Малта е дом на 3 обекта на ЮНЕСКО.
 8. След края на Втората световна война, Малта и всички местни жители в знак на тяхната смелост и решителност, противопоставяйки се на постоянните атаки от страна на Оста, са получили медал за храброст „Джордж Крос“.
 9. Основната религия в Малта е римокатолицизмът.
 10. На о.Гозо има пещера, която гледа към залива Рамла. А според легендите тя е била обитавана от бигинята Калиспо, за която Омир пише в прочутата си Одисея.
 11. Малта се радва на едни от най-чистите води в света, които са идеални за гмуркане. Почитателите на гмуркането могат да се насладят на красотата на уникалните рифове, да изследват отдавна потънали кораби и разрушени самолети около бреговете на Малта и да изживеят едно незабраимо приключение.
 12. В Малта ще откриете Хагар Ким, който е един от най-добре запазените свободно стоящи структури и храмове в света. Той е създаден преди повече от 5000 години!
 13. Локацията на Малта е благоприятна за откриване на още нови и вълнуващи дестинации. Тя се намира на 1 час път от Италия и на около 40 минути от Тунис. Можете да летите до всеки европейски град за по-малко от три часа, което си е истинско предимство!
 14. Не забравяйте да опитате някои от местните деликатеси, като Kinnie, Cisk и прочутите pastizzi! Впуснете се в неповторимо кулинарно пътешествие и поглезете сетивата си!

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!