11 интересни преживявания в Загреб, които трябва да опитате

Искате да посетите Загреб, столицата на Хърватия? Дори да нямате конкретен план, това е интересна дестинация, която си заслужава да включите в списъка си с пътешествия. А ето и какви преживявания трябва да опитате, когато сте там: 

1. Посетете битовия пазар на Британския площад


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Битовият пазар на Britanski Trg или Британския площад е автентично място, което е малко познато на туристите. Тук можете да намерите чудесни стари предмети, антики и много книги.
Уловката е, че сергиите са отворени само през някои дни на седмицата. Ако сте тук в четвъртък, събота до 14:00 часа или неделя, непременно минете през площада, за да откритете своята находка!

2. Разходете се по най-старата улица в града

Улица „Илица“ (Ilica) е представителна за Загреб. Това е дълга улица с чудесна архитектура и много магазини, която ще ви отведе до сърцето на града. Най-добре е да я разгледате на крак, като се разходите от Британския площад до главния площад в града – Бан Йелачич.

Купете си нещо от многобройните магазини, някои от които с локална продукция, и усетете атмосферата и ритъма на града и неговите жители.

3. Качете се на най-късия фуникулар в света

Цената му е 5 хърватски куни или 1,25 лева, и това е най-забавния начин да се качите до т. нар. Горна част на Загреб (Gornji Grad).

Пътуването във фуникулара трае само минута, но колите са стари и автентични, а и ще можете да се похвалите, че сте се возили на най-стария фуникулар в света. Ако пътувате с деца, задължително се качете на фуникулара – със сигурност ще им хареса!

4. Изкачете се на кулата Лотршчак и вижте Загреб отвисоко

За да стигнете до върха на кулата Лотршчак (Lotrščak), ще трябва да изкачите около 100 стъпала. Гледката на 360 градуса е невероятна и ще ви даде много добра представа кое къде е разположено в града. Също ще ви се прииска да направите стотици снимки!

Ако дойдете в 12:00, ще станете свидетели на запалването на Гричкото оръдие (Grički top), което се намира на върха на кулата. Легендата гласи, че оръдието е спасило града от турските набези. След като изстреляният от него снаряд се приземил върху обяда на пашата, той се уплашил от военните способности на хърватите и решил да не напада Загреб. Оттогава оръдето се пали всеки ден на обяд.

5. Вижте църквата Свети Марк

Църквата Свети Марк (Crkva svetog Marka) е една от най-интересно декорираните църкви в тази част на Европа. Вероятно сте виждали нейни снимки и я разпознвате по необичайната мозайка на покрива, на която за изобразени гербовете на Хърватия и Загреб.

Завършена през 13 век и реконструирана 100 години по-късно, днес църквата е задължителна спирка за всички туристи. Впечатляващият покрив е завършен през късния 19 век.

6. Усетете духа на Каменната порта

Съвсем близо до църквата Свети Марк се намира друго уникално духовно място с интересна история – Каменна порта (Kamenita Vrata). Датира от 13 век и е религиозна арка с благодарствени каменни плочи, където вярващи идват да се молят. Когато минавате през портата, пазете тишина.
Според легендата иконата на Дева Мария, която можете да видите тук, по чудо е оцеляла големия пожар в града от 1732 година и не е била ощететена.

7. Пийнете по едно на улица Ткалчичева

След обикалянето на толкова много забележителности в Загреб, ще ви трябва малко почивка и питие. Улица Ткалчичева (Tkalčićeva) е чаровна пешеходна зона с кафенета, барове и ресторанти. Подходяща е за сутрешно кафе, хапване по всяко време и питиета вечер.

Улицата е заобиколена от цветни едно- и двуетажни къщи, които добавят към чара на мястото.

8. Напазарувайте си от пазара Долац

Пазарът Долац (Dolac) е известен пазар на открито в центъра на Загреб. Симпатичните червени чадъри над сергиите са се превърнали в негов отличителен знак.

Разходете се и си купете пресни местни плодове и зеленчуци или просто се насладете на шума и автентичността на мястото.

9. Възхитете се на Загребската катедрала

Трудно е да пропуснете катедралата за Загреб и двете й 105-метрови кули, които се извисяват над града. Красивата неоготическа катедрала с пълно име Катедрала на Възнесение Богородично и св. св. Стефан и Владислав е построена през 13 век и реконструирана няколко пъти.

Загребската катедрала е един от символите на града. Не пропускайте да влезете вътре, за да се възхитите на постройката.

10. Преминете по площад Бан Йелачич

Централният площад в Загреб служи за място за срещи на загребчани и многобройни събития. Наблизо се намират много кафенета, ресторанти и места за пазаруване. Ще видите много хора, които просто седят на едно място и чакат превозно средство или някой приятел.

В средата на площада се намира статуя на историческата фигура и хърватски държавник Йосип Йелачич, чието име носи мястото.

11. Починете си в кафетата около Цветния пазар

Ако минавате като туристи през Загреб, едва ли ще имате нужда от букет цветя. Е, Цветният пазар представлява много повече от място, където се продават цветя.

Официалното име на мястото е площад Петър Преданович (Trg Petra Preradovića) и заедно с улица Ткалчичева, това е едно от любимите места за излизане на загребчани. Починете се в някое кафене и наблюдавайте ритъма на града в пълните заведения около Цветния пазар.

Илка пътува из Хърватия вече повече от 10 години. Повече за нейните приключения можете да прочетете ТУК.

За Илка