10-те най-страшни места на земята

Вярвате ли в духове, призраци и свръхестествени мрачни сили? Какво може да накара кожата ви да настръхне, сърцето ви да се свие, дъхът ви да се смрази и да ви облеят ледени капки пот? Колкото и логичен и рационален човек да сте, със сигурност има поне едно място на света, което ще предизвика и вас подобно усещане. Всъщност не е едно – доста повече са. Вероятно никога не сте чували за голяма част от тях, но те съществуват и поставят силата на духа и смелостта ви на изпитание. Такива са десетте места в тази класация. Те изглеждат така, сякаш целогодишно приютяват партита за Хелоуин. Истината обаче е, че в тях няма нищо празнично…

1. Островът на куклите, Мексико

1-кукли


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

В каналите на Сочимилко, близо до Мексико Сити, се намира известният Остров на куклите – Isla de las Munecas. Въпреки че изглежда като снимачна площадка за филм на ужасите, той никога не е бил такава. Собственикът му – дон Хулиан Санта Барера, започва да събира кукли и части от тях и да ги закача по дърветата, скалите и сградите, с надеждата да прогони злите духове, след като намира тялото на удавено момиче в канал наблизо. Прави го в продължение на 50 години. По ирония на съдбата (или е предизвикал духовете?) той намира смъртта си, като се удавя в същия канал. Днес островът е туристическа атракция, а посетителите продължават да добавят кукли към зловещата висяща колекция.

2. Остров Повелия, Италия

2-island-italy

Това е малък остров в близост до Венеция, на който са били изолирани жертвите на чумата. Телата им са хвърляни в големи ями, изгаряни или заравяни. Всички, които показват и най-малките симптоми на страшната болест, са взимани от домовете си, захвърляни на острова върху купищата гниещи трупове и подпалвани. И ако това не е достатъчно зловещо, то през 1922 г. островът става дом на психиатрична болница, в която един от лекарите измъчва много от пациентите си, преди да се самоубие. През 1968 г. островът е напълно изоставен, а днес се смята за най-обитаваното от духове място в Италия.

3. Катакомбите на капуцините, Италия

3-Catacombe_dei_Cappuccini_a_Palermo

Историята им започва през 1599 г., когато монасите капуцини откриват, че техните катакомби съдържат мистериозен консервант, който спомага за мумифицирането на мъртвите. Точно заради това над 8000 сицилианци избират да бъдат погребани тук. Последното погребано тяло е на 2-годишно момиченце през 1920 г. Днес посетителите на катакомбите могат да се разходят през тъмните зали, които са разделени в 7 категории: мъже, жени, деца, девици, свещеници, монаси и професори. Кой ли би искал обаче да се отправи на подобна разходка?…

4. Гората Аокигахара, Япония

4-Aokigahara_forest_01

Известна е като „гората на самоубийците“ – и е заслужила тази мрачна слава с факта, че е второто най-популярно място за самоубийства в света след моста Голдън Гейт в Сан Франциско (а според някои данни дори вече го е изместила от лидерската позиция в зловещата класация). Смята се, че поне 500 човека от 1950-та година насам са се обесили или са починали от свръхдоза в гората. Въпреки предупредителните табели, броят на самоубийствата там нараства постоянно, като рекордът е 78 през 2002 г. Тиха и спокойна, гората Аокигахара е наричана „перфектно място да умреш“. Явно доста хора вярват, че е така…

5. Западният щастки затвор, САЩ

5-ESP

Открит през 1829 г. в Пенсилвания, това е първият затвор със строг тъмничен затвор, в който затворниците са измъчвани от надзирателите и оставяни да умрат при трагични обстоятелства. Излежаването на присъда там лишава не само от достъп до външния свят, но и от всякакъв човешки контакт. Смята се, че затворът, който е закрит през 1971 г., е една от най-обитаваните от духове сгради в Америка. Тези, които вярват в истории за призраци, твърдят, че изтормозените души на малтретираните затворници все още бродят из рушащите се коридори.

6. Мостът Овертоун, Шотландия

6-овертоун

Мостът се намира близо до селцето Милтън в Шотландия и по необяснима причина от 60-те години насам привлича многобройни кучета-самоубийци. Още по-странно е, че според свидетели кучетата изкачват стената на парапета, преди да скочат. Ясно е, че кучетата всъщност не „извършват самоубийство“ – по-скоро нещо ги примамва и те скачат от моста, преди да осъзнаят колко е високо. Какво е това нещо обаче и до днес никой не знае…

7. Замъкът Миранда, Белгия

7-Miranda-castle

Замъкът Миранда първоначално е построен за семейство Лиедекерке-Бофорт. През Втората световна война той е отнет от Националната железопътна компания на Белгия и превърнат в сиропиталище, което допринася за славата му на място, където бродят призраци на деца. Замъкът е изоставен през 1991 г., но благодарение на зловещата си слава и многобройните призрачни легенди днес е едно от най-популярните места за търсене на паранормални активности в Белгия.

8. Остров Хашима, Япония

8-Gunkanjima-hashima-island6

Този малък остров се намира на около 15 км от Нагасаки и е създаден като минно съоръжение. Между 1887 и 1974 г. на него живеят хиляди, но когато въглищата свършват, той е изцяло изоставен. Без каквато и да е външна намеса, днес безлюдният остров се е превърнал в обиталище на духове. Посетилите го твърдят, че на това изоставено място, което наричат „призрачен град“, можете да чуете мърморене и шепот, без да има никой около вас. Зловещо, нали?

9. Кампунг Мониет, Индонезия

9-perttu-saksa_web9

В източната част на Джакарта се намира страшен бедняшки квартал, където облечени в детски дрехи и с маски от куклени глави маймуни танцуват и изпълнява номера по улиците, преди да протегнат ръце към минувачите и да изпросят някоя монета. Това странно представление, наречено „Topeng Monyet“, всъщност е стара индонезийска традиция. През 2011 г. индонезийското правителство решава да забрани представленията с маскирани маймуни заради нехуманното отношение към животните – но истината е, че традицията продължава, просто вече е извън закона и не се прави толкова публично.

10. Църквата „Свети Георги“, Чехия

10-St-Georges-church

Тази църква в чешката село Лукова е изоставена на произвола на съдбата, след като част от покрива се срутва по време на опело през 1968 г. Вярвайки, че това е знак за лош късмет, местните жители напускат църквата и никога повече не влизат в нея, като почти три десетилетия тя се руши и изгнива. Един от тях обаче – художникът Якуб Хадрава, в крайна сметка решава да я спаси, като създава в нея арт инсталация с десетки призраци. По този начин привлича много туристи, които оставят дарения, така че църквата да бъде поддържана.

EVENT_halloween-2015-new

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!