10 съвета как да скачате от скали, без да се нараните

Гледате го по филмите, мечтаете си за това – защо и да не опитате?! За някои скачането от скали е немислимо и звучи като нещо, което никога не биха направили, но за други е изключително привлекателно.

Ако сте от втората и със сигурност по-многобройна група, то значи тези 10 съвета как да скачате от стръмните скали по крайбрежието, без да се нараните, са точно за вас. Списъкът може да се прилага както от начинаещи, така и от хора с опит, които не за първи път опитват адреналина на този тип забавление.

Естествено, преди да предприемете това начинание, задължително трябва да сте овладели изкуството на плуването! Също така ви препоръчваме някой със сериозен опит да ви обучи и ако действително сте начинаещ, да започнете с относително ниски скали.

1

1. Не скачайте сами! Вземете приятелите си в случай, че нещо се обърка. Пък и по този начин си гарантирате много повече забавление.

2. Уверете се, че приятелите ви са излезли от водата, преди да решите да скочите. Това ще ви помогне да се концентрирате по-лесно и ще предпази от наранявания всички. Ако имате неопренов костюм – вземете си го. Маратонките – също, ако сте начинаещ!

3. Преди да скочите от скалата, не забравяйте, че налягането може да се окаже голям проблем. Затова се погрижете за ушите си като си капнете няколко капки зехтин или си сложите силиконови тапи.

4. Проверете колко е дълбока водата. Можете да проучите конкретната река или езеро, на което отивате, или просто да попитате някой, който да ви даде такава информация – например местен човек. Ако ви се случи да попаднете в ситуация, в която просто се налага да скочите (изглежда като сценарий от филм, но човек никога не знае), ето едно интересно решение, което можете да опитате. Намерете някакво растение, което можете да ползвате като въже и завържете камък в единия му край. Когато хвърлите камъка във водата, ще можете ориентировъчно да определените дълбочината на водата. Ако е под 4 метра, не е безопасно да скочите и се налага да намерите алтернативно решение. Също така, внимавайте с приливите и отливите.

2

5. Важно е да започнете безопасно. Това включва няколко неща: първо трябва да сте уверени. Треперенето не е опция, защото може да повлияе на начина ви на гмуркане. Трябва да сте 100% наясно с възможността да контролирате тялото си, докато скачате. Също така, отправната точка е много важна, за да може да изчислите скока си според възможностите си.

6. Уверете се, че имате достатъчно място и време да си представите движенията си и целия скок, преди да полетите надолу. Започнете скока с изправени рамене и ръце до тялото. Това е възможно най-добрият начин.

7. Първо скачайте с краката напред! Известно е, че по-голямата част от професионалистите, които скачат от скали (всъщност цели 98% от тях), скачат с краката напред, основно защото скокът по този начин е много по-безопасен, отколкото ако скачате с главата надолу!

8. Научете се да се забавлявате, докато сте във въздуха. Това може да ви се вижда откачено, но чувството е страхотно, щом веднъж успеете да се отпуснете. Това, разбира се, ще ви отнеме време. Веднъж щом освободите тялото си от напрежението, ще усетите, че контролът над него е много по-голям.

4

9. Когато тялото ви срещне водата, трябва да има стегната и динамична форма! Дръжте краката си изправени и ръцете си в близост до тялото, за да може да се гмурнете по-лесно.

10. В мига, в който сте вече във водата, спомнете си, че трябва да започнете да издишате през носа и да не допускате водата да засегне дишането ви.

5

Източник: TOTE
За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!