10 странни СПА процедури по света

В последните години стана много модерно да се посещават дестинации, които предлагат настаняване с включени СПА процедури. И нищо чудно! Кой не обича масажите, баните и всички останали глезотии, които бихме могли да си подарим? Но има и хора, които биха искали излежаването в някоя сауна или басейн да е придружено и с малко адреналин. Ако и вие сте от този тип любопитковци, вижте какво имаме да ви покажем днес по въпроса с ексцентричните СПА процедури по света.

Да се потопиш в саке или вино в Япония

1wine
Снимка: Jonathan Haynes

Оказва се, че сакето не е само напитка от ферментирал ориз. Това е естествен тоник, който действа изключително ободряващо на кожата, дори предотвратява появата на възрастови петна. Освен в саке, в Япония можете да се потопите в червено вино или да си направите баня от зелен чай, което също ще ви донесе желаното сияние!


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

В руската парна баня

2russian
Снимка: Antoine SIPOS

Брезовите клонки и листа могат да придобият съвсем друго приложение – в руската парна баня се използват за навлажняване на кожата с гореща вода, а лекият масаж с клонките се счита за добър начин за подобряване на кръвообращението. Този тип парни бани са особено известни в Сибир и по бреговете на Байкал.

Дълбоко замръзване във Финландия

3finl
Снимка: Candida.Performa

Скандинавците са известни със своето гмуркане в ледените езера и води и редуването на тези процедури с посещение на сауната. Всичко това води до изключително омекотяване на кожата на цялото тяло и прочистване от повърхностните токсини, благодарение на горещия въздух в сауната.

Отпуснете се с щипка сол в Полша

4пол
Снимка: chuci

Подземните пещери в Полша, намиращи се на около 90 минути път от Краков, днес са украсени с изящни полилеи и статуи, всички изработени от сол. Преди стотици години местните жители забелязали, че работниците в солените мини заболяват по-рядко от болести на белите дробове. Така станало ясно, че солените пещери помагат за преодоляване на астми, алергии и други белодробни неразположения. Днес посещенията на пещерите са повече лечебна процедура, отколкото туристическа атракция.

С кехлибара на русалката в Литва

5-кех
Снимка: Motorito

Блясъкът от кехлибара по балтийските плажове не служи само за украшения и бижута – той е и нетрадиционно козметично средство в спа-центровете в цялата страна. Можете да се подложите на почистване, полиране и увиване в кехлибар. Известна местна легенда разказва за кралица на русалките, която се влюбила в смъртен. Страстната им любов разярила Перкунас – богът на гръмотевиците, и ядосан от постъпката на русалката, той разрушил кехлибарения й дворец на парченца, които се разпръснали навсякъде. Смята се, че в тях е останала неземната красота на русалката.

Императорско къпане в Рим

6рим
Снимка: Márcio Cabral de Moura

Съвременните СПА процедури водят началото си от Римската империя. Прочистване с масла, парни бани, студени бани, различни видове вани и всякакви други глезотии са били част от ежедневието на великите римски императори. Термалните бани са били местата, на които са се събирали, за да обменят клюки, да дебатират или просто да се отпуснат.

Да те сварят като яйце в корейска пещ

7кор
Снимка: Noby Leong

Мислите се за сауна ценител?! Е, корейците определено могат да тестват границите ви на поносимост към парните бани и сауните, в съчетание с ексфолиация, и всичко това да се случва заедно в „пещите на сауната“. На външен вид обществените бани в Корея действително приличат на пещ, а температурата вътре е доста висока. И за да не решите, че се шегуваме… не е изключено до вас в сауната да видите купа с яйца, поставени да се сварят на горещата пара… почти като вас 🙂

Разходка на охлюв по кожата на лицето в Япония

8-охл
Снимка: Anemone Jones

Чудите се колко далеч би стигнал някой, за да получи възможно най-добрата грижа за кожата си на лицето? Е, ето я! Това е процедурата, която ви гарантира изключително полиране на кожата на лицето. Разходката на охлюва по лицето изсмуква абсолютно всички дълбоки и повърхностни токсини и боклуци, насъбрани в кожата – и тя става като на новородено. Отделно от изсмукването, течностите, които се отделят при придвижването на Охльо Бохльо, хидратират кожата изключително добре. Това може да ви се случи в Токио и никой няма да си помисли, че сте прекалили…! 🙂

Масаж на сляпо в Китай

9-кит
Снимка: gefafwisp

Повишените сетивни умения на незрящите хора в Китай се смятат за изключителни в масажирането, тъй като успяват много по-ефективно да уловят местата, на които има болка или някакъв друг вид страдание по тялото. Още преди 20 години в Китай основават Асоциация на слепите масажисти и днес над 100 000 човека се грижат изключително умело за доброто физическо здраве на голям процент от хората.

Влечуготерапия в Израел

10-змии
Снимка: Naaman Saar Stavy

Ако си мислите, че рибките, които ви правят педикюр, са иновация, какво бихте казали няколко десетки змии да се разхождат по цялото ви голо тяло?! В Израел това се смята за силно терапевтично средство, на което се подлагат хора, които имат проблеми и болки в областта на врата, раменете, скалпа. Ритмичните движения на влечугите оказват изключително благоприятно влияние върху болните места.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!