10 причини да се влюбите в Норвегия

Какво си мислите, когато чуете Норвегия? Скандинавската страна е популярна с високия си стандарт на живот и красивата си природа. Със сигурност едно пътешествие там няма да ви излезе от най-евтините, но пък си струва. Ето само 10 от многото причини защо!

1. Норвегия е най-щастливата страна на Земята

norway-2


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Според най-новия Световен доклад за щастието на ООН – пети поред, Норвегия е най-щастливата страна на Земята през 2017 г. Тя оглавява класацията, следвана от Дания, Исландия и Швейцария. Според изследването Норвегия има най-висок резултат по всички основни критерии, които имат роля за щастието на нацията, като грижа, свобода, щедрост, честност, здраве, доходи и добро управление.

2. Безопасно е

norway-3

Нивото на престъпност в Норвегия е невероятно ниско. Същото важи и за процента убийства. Броят на лишените от свобода е малък. Както един мъдър студент по право е казал, „щастливите хора просто не застрелват съпрузите си“.

3. Allemannsrett

norway-4

Allemannsrett буквално означава право на всички хора – това е закон, който гарантира на всеки правото на достъп и преминаване през всяка свободна (незастроена и необработваема) земя. Т.е., можете спокойно да си разпънете палатка или да се разхождате, където ви хареса сред природата.

4. Фиордите

norway-5

Тези природни чудеса наистина си заслужава да се видят поне веднъж в живота. Великолепните гледки буквално спират дъха, а в Норвегия можете да видите и вторият най-дълъг фиорд в света е – Согнефьор, с дължина от 205 км.

5. Има повече езера дори от Финландия

norway-6

Въпреки че Финландия е известна като „страната на хилядата езера“, Норвегия всъщност я бие по този показател. Във Финландия има около 60 000 езера, докато в Норвегия е изчислено, че са стотици хиляди и голяма част от тях са наистина прекрасни.

6. Включително най-дълбокото езеро в Европа

norway-7

Hornindalsvatnet – зад това трудно произносимо за нас, българите, име се крие най-дълбокото езеро не само в Норвегия, но и в цяла Европа. Официално измерената му дълбочина е 514 метра, като 53 от тях са над морското равнище. С площ от 50 кв. Км това е 19-тото по големина норвежко езеро. По красота няма да ги класираме – както вече споменахме, всички са прекрасни.

7. Среднощното слънце

norway-8

Този природен феномен – 24 часа видимо слънце, се случва през лятото в Северна Норвегия, която се намира над арктическия кръг. Среднощното слънце не само е невероятна гледка, но позволява и повече светли часове за риболов, разходки с лодка, катерене и проучване.

8. Северното сияние

aurora-borealis-1032523_640

Както сигурно знаете, това уникално природно явление се наблюдава в небето над полярните райони на Земята. Ако искате да го видите в цялата му прелест, пътешественици препоръчват да посетите островите Лофотен, където гледката на танцуващите в небето светлини е наистина зашеметяваща.

9. Диви елени и полярни мечки

norway-10 norway-11

Природата на Норвегия впечатлява и с животинските видове, които можете да срещнете. Например дивите елени, които досущ приличат на тези, които теглят шейната на Дядо Коледа, или пък белите мечки, които можете да зърнете на островите Свалбард.

10. Най-дългият тунел в света

norway-13

Най-дългият пътен тунел в света е Lærdal – 24.5 километра. Три цветно осветени пещери разделят тунела на четири части, така че преминаването му да не е прекалено стресово за шофьорите. Преминаването на тунела отнема около 20 минути.

Снимка: Svein-Magne Tunli
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!