10 причини да посетите Тирана

Вероятно живеете с мисълта, че Албания и столицата й Тирана не са сред топ дестинациите за посещения. Десетилетия наред Тирана действително е описвана като сиво и мрачно място, с тотална липса на инфраструктура и каквото и да било качество на услугите.

Исторически погледнато, след рухването на комунизма там през 1992 година положението се влошава, хаосът поглъща града и престъпността започва да се покачва.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 
tirana-1
Снимка: Les Haines

Сега обаче всичко е различно. Днес Тирана е малък приятен град с културни, развлекателни и други събития. Населението на Албания нараства и бавно, но сигурно страната и столицата й се превръщат в привлекателна туристическа дестинация.

Предлагаме ви 10 причини, заради които си струва да посетите Тирана.

1. Да се насладите на албанското гостоприемство

Поканата за кафе или ракия – сливова, разбира се, е местен обичай, чрез който албанците ви показват колко приятелски са настроени към чужденците. Дори и само заради това, че дълго време са били изолирани, туристите и чужденците представляват интерес за местните хора.

tirana-2
Снимка: Christiaan Triebert

2. Да откриете местния колорит

Тирана е малък град и за един ден можете да го обиколите. Колкото и да е приятно да разгледате шепата музеи, паметници, исторически сгради и паркове, ще ви трябва известно време, за се налюбувате на колоритните жилищни комплекси на градчето. Украсени в цветовете на дъгата, те добавят яркост на това, което някога е било монохромен градски пейзаж.

tirana-3
Снимка: Tony Bowden

3. Да опитате местни специалитети

Албания може да не се слави със своята кухня, но това не означава, че не може да откриете прекрасни храни и напитки. Можете да се насладите на отличните вкусове на кафето, бирата, сладкишите и наистина добрия сладолед.

4. Да се потопите в историята на площад Скендербег

Центърът на Тирана е площад Скендербег, на името на националния герой, който за кратко време успява да постигне независимостта на Албания от Османската империя през ХV век.

tirana-4
Снимка: Andreas Lehner

На площада е джамията Етем Бей – една от най-ценните сгради, която датира от края на осемнадесети век.

tirana-5
Снимка: xiquinhosilva

От другата страна на площада са най-големите музеи в страната, включително Националния исторически музей, който е украсен с огромен социалистически стенопис на победоносните партизани.

tirana-6
Снимка: Rob Hogeslag

5. Да видите една не толкова древна пирамида

Можете да видите пирамидата в непосредствена близост до централния площад.
Построена е през 1987 г. от дъщерята на диктатора Енвер Ходжа, който управлява Албания 45 години.

tirana-7
Снимка: SarahTz

6. Да се докоснете до живота на елита на Албания

Блоку е мястото, където Енвер Ходжа е живял и някога мястото е било извън границите на града. Днес там са луксозните хотели, дизайнерските кафенета, скъпите ресторанти и магазини.
Задължително посетете Sky Club – въртящ се бар високо във въздуха, предлагащ 360-градусова гледка към целия град.

tirana-8
Снимка: xiquinhosilva

7. Да се гмурнете в нощния живот

Нощният живот в Тирана се развива с всяка година и клубовете в града, предимно разположени около района Блоку, са изключително различни като музика и атмосфера. Препоръчваме ви, когато посещавате някой от тях, да сте с местен човек, който знае кои е подходящо да посетите и кои е по-добре да избягвате – все пак албанците все още са твърде традиционно настроено население.

8. Да се разходите в Гранд Парк

Голям градски парк, в който много от жителите на Тирана обичат да прекарват времето си в разходки, риболов, пикник. Паркът привлича с просторните си пространства и средиземноморската атмосфера.

tirana-9
Снимка: Timon91

9.  Да посетите Националния парк Дайти

Ако искате почивка от градския ритъм на Тирана, Националният парк Дайти в едноименната планина е вашето място. Можете да се разходите, да релаксирате, а можете и да пренощувате в една от многото къщи за гости.

tirana-10
Снимка: Elizabeth

10. Да отскочите за ден до морето и Дуръс

Историческото градче Дуръс е на брега на Адриатическо море. Оживен, евтин и лесно достъпен град, който привлича с чисти плажове и лазурно синя вода. Десетилетия назад във времето е било мястото, на което са почивали ходжите и кралете, които са властвали по тези земи.

albania-sea
Снимка: bledi_
Източник: roughguides
За Йоана
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!