10 причини да посетите Словения

Когато планирате следващото си пътуване в Европа, сигурно си мислите за дестинации като Рим, Барселона и Париж. Но има много други прекрасни места, които да изследвате. Например Словения – ако все още не сте били там, уверяваме ви, че пътешествието ви ще бъде страхотно. В тази малка страна има невероятно красиви и тайнствени места, както и спиращи дъха пейзажи, които ще ви накарат да се влюбите. Ето и 10-те най-добри причини защо Словения трябва да бъде следващата ви ваканционна дестинация!

1. Любляна


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 
1-ljubljana
Снимка: touristmaker.com

Известна като един от най-атрактивните градове в Европа, оживената Любляна е столица на Словения. Градът е разположен по протежение на река Любляна и се гордее с изобилие от ресторанти, барове и разнообразни културни прояви. През 2015 г. Любляна празнува 2000 години от основаването си като римски град.

2. Замъците

2-castle-67600_640

Словения е известна с красивите си замъци. Много от тях са реновирани като музеи и дори хотели, така че дори можете да се почувствате за малко като кралски особи и да спите в дворец. Всеки от замъците в Словения е уникален по свой начин. Например замъкът Блед предлага прекрасна гледка към езерото Блед, а разположеният в средата на 400-метрова скала, Предяма дава възможност на туристите да изследват близките подземни пещери.

3. Юлийските Алпи

3-hay-bale-433486_640

Искате ли да се насладите на най-вълнуващите пейзажи в Словения? Тогава посетете великолепния Национален парк Триглав и открийте очарованието на Юлийските Алпи. Там можете да се спуснете със ски по едни от най-добрите словенски писти или пък да се разходите до прекрасен 60-метров водопад.

4. Бановци

4_Banovci

В Словения има много балнеокурорти, като един от най-популярните е Бановци. Разположен в близост до австрийската границата, той предлага изобилие от минерални басейни и разнообразни активности, сред които туризъм и колоездене. Бановци разполага с около 150 къмпинга и още около 50 места в нудистки лагер – за тези, които са настроени наистина много приключенски! 🙂

5. Пиран

5-piran

Средновековният град ще ви очарова с малките криволичещи улички и елегантна венецианска архитектура. Насладете се на прекрасните ресторанти и магазинчета на площад Тартини, а ако искате да видите наистина спираща дъха гледка към кораловите покриви на Пиран, отидете до църквата Свети Георги.

6. Приказното езеро Блед

 

8-bled

Един от най-популярните туристически дестинации в Словения – Блед, предлага очарованието на 6-километровия път около едноименното езерото. Можете да се насладите на термалните извори в североизточната част, както и на активен нощен живот с изобилието от ресторанти и барове в района. Най-ярката сграда е църквата Успение на Пресвета Богородица, която се намира на острова в езерото и е свързана с интересни легенди.

7. Марибор

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Избран за Европейска столица на културата през 2012-та, Марибор се гордее Стария винен дом, основната атракция на града, където се намира най-старата лоза в света – тя е на 400 години! Можете да разгледате площадите и катедралите в центъра на града, да се насладите на невероятна гледка от близкия хълм града или да посетите Международния летен фестивал Лент, който се отбелязва с много танци, музика и вкусна храна.

8. Романтична сватба

6-bled

Ако ви се иска най-важният ден в живота ви да бъде някъде в чужбина, то Словения е добър избор. На остров Блед в едноименното езеро можете да направите наистина приказна романтична сватба. Бароковата църква на острова е популярно място за влюбени, които искат да се врекат и пред Бог.

9. На велосипед сред лозята

9-cycling

Безкрайните впечатляващи лозя са обградени от почти безлюдни пътища, по които можете да си направите невероятно пътуване с велосипед. Завъртете педалите сред лозята в региона на Марибор или си изберете друг, не по-малко вълнуващ винен и спа маршрут – има ги в изобилие.

10. Шкофя Лока

10-skofja-loka

С около 12 000 жители, Шкофя Лока е средновековен град-мечта за всеки запален по историята. Той е родното място на най-старата пиеса на словенски език, написана през 1715 г. от капуцина отец Ромуалд. Една от най-популярните туристически атракции на града е капуцинският манастир, построен между 1707 и 1713 г., чиято библиотека се гордее с около 30 000 книги.

Източник: amerikanki
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!