10 популярни статуи на Буда

Изучаването на будизма е вдъхновило едни от най-красивите творения в света на изкуството, като най-забележителните са под формата на статуи, които красят будистки храмове.

Ще ви покажем десет от най-известните и красиви в света статуи в чест на „Пробуденият” и неговото послание за мир, като някои от тях са сред най-големите в света.

10. Хюсеин Сагар

Статуята на Буда е разположена по средата на изкуствено езеро в град Хайдерабад и е една от най-известните статуи на Буда в Индия. Фигурата е висока 17 метра и тежи 320 тона. Група занаятчии извайват от едно парче камък най-голямата монолитна статуя в цяла Индия. При инсталирането й през 1992 г. тя се преобръща и пада в езерото, което причинява трагичната смърт на 8 работници. Правителството възстановява статуята до пълните й размери.

hussain_sagar_buddha_statue

9. Тиен Тан

Тиен Тан Буда (наричана още Големият Буда) се намира на остров Лантау, Хонг Конг. Издокарана от бронз и завършена през 1993 г., статуята играе главна роля в манастира По Лин и символизира хармонията между човека, природата, хората и религията.  Кръстена е Тиен Тан Буда, защото основата й е подобие на Тиен Тан – Храмът на небето в Пекин. Статуята седи на лотосов трон на върха на три диференцирани олтара. На височина от 34 метра, Тиен Тан Буда е в поза на спокойствие.

tian_tan_buddha_statue

8. Монива

Монива е град в централната част на Мианмар, разположен на брега на река Чиндуин. На изток от града се намират редица хълмове, където можете да видите Монива Буда – най-голямата полулегнала статуя на Буда в света. Тази колосална фигура е 90 метра (300 фута), като само главата й е 60 фута. Монива Буда е построена през 1991 г. и е куха отвътре. Във вътрешността й посетителите могат да видят високи метални изображения на Буда и неговите ученици, които изображения представят различни важни събития в живота на духовния учител.

2247690171_10bc817d5d_b

7. Главата на Буда в Аютая

Град Аютая, Тайланд е мястото на една от най-необичайните будистки статуи в света. Сред руините на Уат Махатхат (Храмът на Великата реликва) са останките от пясъчната статуя на Буда, чието тяло е изгубено през вековете, но главата й „почива” в корените на едно дърво.

Buddha Head banyan tree Wat Mahathat Ayutthaya bangkok thailand

6. Гал Вихара

Намиращ се в северния център на Шри Ланка, Полонарува е локацията на едно от най-красивите изображения на Буда в света – Гал Вихара. Масивният скален храм е построен от Паракрамабаху Велики през 12-ти век. Основната атракция на храма са 4 големи статуи на Буда, издълбани в гранитен камък. Сред тези гигантски фигури е полулегналата статуя на Буда, която се измерва на 14 метра, както и правата статуя, която е висока 7 метра.

Striated Sitting Buddha Statue Polonnaruwa Front

5. Ушику Дайбуцу

Ушику Дайбуцу се намира в град Ушику, Япония. Завършена през 1995 г., тази фигура е една от най-високите статуи в света – 120 метра. Посетителите могат да използват асансьор до платформата за наблюдение. Бронзовата фигура изобразява Амитаба Буда, известна също като Ушику Аркадия.

ushiku_daibutsu

4. Храмът на Полегналия Буда

Намиращ се в Банкок, храмът Уат По е известен с огромната полегнала статуя на Буда, която се помещава в него. Това е един от най-големите храмове в Банкок, а също и един от най-старите – построен е близо 200 години преди Банкок да стане столица на Тайланд. Уат По притежава не само най-голямото полулегнало изображение на Буда в Тайланд, но и най-голям брой изображения на Буда в държавата. Позлатената полулегнала статуя е с дължина 46 метра и височина 15 метра и е посветена на приемането на Буда в Нирвана.

temple_of_the_reclining_buddha

3. Великият Буда в Камакура

Котоку-ин е будистки храм на сектата Джодо в град Камакура, Япония. Известен е с голямата си будистка статуя, която е колосално открито изображение на Амида Буда – една от най-известните будистки фигури в Япония. Направена от бронз, статуята на Великият Буда е висока над 13 метра и тежи близо 93 тона.
Въпреки че първоначалният й дом е бил малък дървен храм, Великият Буда сега се намира под открито небе, след като цунами помита храма през 15-ти век.

great buda of kamakura

2. Храмът на Изумрудения Буда

Друг будистки храм в Банкок е Ват Пра Каев (Храмът на Изумрудения Буда), разположен в основата на Големия дворец. В главната централна сграда се намира Изумруденият Буда – една от най-старите и известни статуи на Буда в света. Издокарана в златно облекло, според легендата Изумруденият Буда е създадена в Индия през 43 г. пр.н.е. в град Паталипутра, където остава в продължение на 300 години. През 4-ти век е отнесена в Шри Ланка от будистки монаси, които са я спасили от унищожение по време на война. В крайна сметка, статуята си прокарва път до Тайланд и е преместена във Ват Пра Каев през 1779 г. Статуята притежава три различни комплекта златни дрехи, които се сменят от Краля на Тайланд по време на церемония за смяната на сезоните.

temple_of_the_emerald_buddha

1. Гигантският Буда в Лешан

Гигантският Буда в Лешан е изключително голяма статуя на Буда, издълбана в скала в Съчуан, западен Китай. Внушителната скулптура изобразява Майтрея – Бодхисатва, който е традиционно представен в седнало положение. Започната през 713 г. по времето на династията Тан, статуята не е завършена до 803 г. въпреки усилието на хиляди скулптори и работници. Гигантският Буда в Лешан е най-големият Буда от издялан камък и участва в поезията, музиката и историята. Скулптурата е висока около 71 метра и има триметрови пръсти на всяка една от  огромните си ръце. Днес това е популярна туристическа атракция в Китай.

Leshan Giant Budha

Източник: touropia.com
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!