10 неща, които няма да повярвате, че са забранени в Саудитска Арабия

Дори да не сте посещавали Саудитска Арабия, вероятно сте чували, че порядките там са доста необичайни – поне от наша гледна точка. Върховният закон е Коранът, като съдиите трябва да го тълкуват консервативно. Много неща, които са забранени, дефакто не са посочени като такива в някакъв закон, но е достатъчно да се сметне, че противоречат на исляма или подвеждат хората да не спазват повелите му, за да бъдат обявени за нелегални. Сигурни сме, че някои от нещата в следващия списък ще ви изненадат – и при нас беше така, но е добре да сте подготвени, ако планирате да посещавате Саудитска Арабия, или просто обичате да се запознавате с различни култури и обичаи.

10. Продаването или носенето на каквото и да е червено на Свети Валентин

roses-687253_1280

Червена роза, кексче във формата на сърце или изкусително рубинено бельо? На 14 февруари тези неща са забранени за продажба във всички магазини – както и каквото и да е в червен цвят или форма на сърце. При нарушение следва незабавно затваряне на магазина. На ученичките в този ден им е забранено и да носят червено – дори да е само шал. Причината: смята се, че така на хората няма да им се празнува Свети Валентин, който, естествено, не е ислямски празник.

9. Социалното общуване между мъже и жени в молове и ресторанти

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В много молове се допускат само „семейства“ – т.е. или групи жени, или мъже, които задължително са в компанията на жени от семейството си. Охраната не пуска изцяло мъжки компании или сам мъж. Изключения може да бъдат направени, ако си личи, че той не е местен, а е западен турист. В McDonalds в мола има две отделни опашки за мъжете и за жените, а в ресторантите – отделни помещения. В едното са семействата и жените, а в другото – само мъже, така че те да не могат да общуват с жени.

8. Кината

cinema-594976_1280

Кино салоните са забранени, освен ако не са в частни имоти. Причината: достъпните за всички кина биха дали възможност на мъже и жени да общуват, без да бъдат наблюдавани, което пък да доведе до неморални действия. Затова и онези саудитци, които живеят близо до Бахрейн, често пътуват дотам, за да ходят на кино или да пият алкохол – защото и алкохолът е забранен в Саудитска Арабия.

7. Свинското

pork-523102_1280

Като страна, която се подчинява на исляма, Саудитска Арабия не допуска на територията си свинско месо – тя счита всичките си граждани за мюсюлмани и дори онези, които не са, нямат право да консумират свинско, а трябва да се подчиняват на общите правила. Това е различно в други мюсюлмански държави, но тъй като в Саудитска Арабия се намират двете свещени джамии, там считат допускането на свинско месо на територията си като светотатство.

6. Музикалното обучение

musical-instrument-440394_1280

Въпреки че музиката като цяло не е забранена и има музикална индустрия, в Саудитска Арабия няма музикални училища или паралелки, нито пък се преподава музика – както и в университетите. Причината е, че според най-вярващите мюсюлмани музиката трябва да е забранена – това се преподава и в часовете по ислям. За да не бъдат обидени те, в моловете и магазините не звучи музика. Тези, които искат да се занимават с музика, или се учат сами, или си намират частен учител, или се обучават зад граница. Има и ъндърграунд рок сцена – далеч от очите и ушите на религиозните власти.

5. Спорт и фитнес за жени

weights-652486_1280

В девическите училища и университети не се преподава спорт, няма спортни отбори, така че няма и професионални спортистки. Заради заплаха от Международния олимпийски комитет, че ще бъдат изключени, защото никога не изпращат жени спортистки на международни форуми, все пак Саудитска Арабия успява да открие две такива – едната от които е израснала и тренирала в САЩ. За известно време са били позволени частните фитнес салони за жени, но моралната полиция решава да ги закрие.

4. Каквато и да е друга религия

rosary-699609_1280

Противозаконно е за всички, които не са мюсюлмани, да практикуват вярата си публично. Няма и други храмове, освен джамии. Ако някой реши да се откаже от исляма и да приеме друга религия, го грози смъртно наказание. Забранено е да се притежават и лични вещи, свързани с различна религия – например Библия, разпятие или кръстче. Причината: за да не могат хората с друга вяра да споделят идеите й с мюсюлманите и така да ги изкушат да сменят своята.

3. Жени да работят определени професии

000_nic211923.si

Много от професиите, упражнявани от мъже в Саудитска Арабия, са забранени за жените. Например жени инженери се наемат единствено в Saudi Aramco – най-голямата петролна компания в света. Жените работят главно в сферата на образованието и медицината, като в последните години някои хипермаркети и магазини наемат и продавачки – но те трябва задължително да работят забулени. Невъзможно е обаче да видите жена зад щанда в магазин за бельо – персоналът там е само от мъже.

2. Жени да пътуват без разрешително

image33

Жените не могат да пътуват самостоятелно, без да имат специално разрешение, докато не навършат 45 години. По-младите трябва да пътуват само със съпруг или баща – или да притежават разрешително, подписано от техен мъж настойник. По-либерално настроените разрешават на жените си свобода на пътуване, но по-религиозните считат, че тя представлява опасност и може да изкуши към неморални действия, така че не им позволяват да излизат дори от вкъщи сами.

1. Жени да шофират

woman-289315_1280

Вероятно сте чували за тази забрана, тъй като тя е доста популярна и коментирана в медиите. На жените в Саудитска Арабия никога не им е било разрешено да шофират, освен ако не карат в пустинята или в частни комплекси. Ако мъжете в семейството нямат възможност да заведат с кола жените до работа или някъде другаде, трябва да наемат шофьор. Като причини за забраната за шофиране, срещу която постоянно се надигат протести, но все още не е отменена, се посочват: възможността жените да напускат по-често къщите си, отколкото е необходимо (на това не се гледа с добро око), да се срещат с мъже, които не са им роднини, и необходимостта да открият лицата си.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!