10 неща, които няма да повярвате, че са забранени в Саудитска Арабия

Дори да не сте посещавали Саудитска Арабия, вероятно сте чували, че порядките там са доста необичайни – поне от наша гледна точка. Върховният закон е Коранът, като съдиите трябва да го тълкуват консервативно. Много неща, които са забранени, дефакто не са посочени като такива в някакъв закон, но е достатъчно да се сметне, че противоречат на исляма или подвеждат хората да не спазват повелите му, за да бъдат обявени за нелегални. Сигурни сме, че някои от нещата в следващия списък ще ви изненадат – и при нас беше така, но е добре да сте подготвени, ако планирате да посещавате Саудитска Арабия, или просто обичате да се запознавате с различни култури и обичаи.

10. Продаването или носенето на каквото и да е червено на Свети Валентин

roses-687253_1280


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Червена роза, кексче във формата на сърце или изкусително рубинено бельо? На 14 февруари тези неща са забранени за продажба във всички магазини – както и каквото и да е в червен цвят или форма на сърце. При нарушение следва незабавно затваряне на магазина. На ученичките в този ден им е забранено и да носят червено – дори да е само шал. Причината: смята се, че така на хората няма да им се празнува Свети Валентин, който, естествено, не е ислямски празник.

9. Социалното общуване между мъже и жени в молове и ресторанти

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В много молове се допускат само „семейства“ – т.е. или групи жени, или мъже, които задължително са в компанията на жени от семейството си. Охраната не пуска изцяло мъжки компании или сам мъж. Изключения може да бъдат направени, ако си личи, че той не е местен, а е западен турист. В McDonalds в мола има две отделни опашки за мъжете и за жените, а в ресторантите – отделни помещения. В едното са семействата и жените, а в другото – само мъже, така че те да не могат да общуват с жени.

8. Кината

cinema-594976_1280

Кино салоните са забранени, освен ако не са в частни имоти. Причината: достъпните за всички кина биха дали възможност на мъже и жени да общуват, без да бъдат наблюдавани, което пък да доведе до неморални действия. Затова и онези саудитци, които живеят близо до Бахрейн, често пътуват дотам, за да ходят на кино или да пият алкохол – защото и алкохолът е забранен в Саудитска Арабия.

7. Свинското

pork-523102_1280

Като страна, която се подчинява на исляма, Саудитска Арабия не допуска на територията си свинско месо – тя счита всичките си граждани за мюсюлмани и дори онези, които не са, нямат право да консумират свинско, а трябва да се подчиняват на общите правила. Това е различно в други мюсюлмански държави, но тъй като в Саудитска Арабия се намират двете свещени джамии, там считат допускането на свинско месо на територията си като светотатство.

6. Музикалното обучение

musical-instrument-440394_1280

Въпреки че музиката като цяло не е забранена и има музикална индустрия, в Саудитска Арабия няма музикални училища или паралелки, нито пък се преподава музика – както и в университетите. Причината е, че според най-вярващите мюсюлмани музиката трябва да е забранена – това се преподава и в часовете по ислям. За да не бъдат обидени те, в моловете и магазините не звучи музика. Тези, които искат да се занимават с музика, или се учат сами, или си намират частен учител, или се обучават зад граница. Има и ъндърграунд рок сцена – далеч от очите и ушите на религиозните власти.

5. Спорт и фитнес за жени

weights-652486_1280

В девическите училища и университети не се преподава спорт, няма спортни отбори, така че няма и професионални спортистки. Заради заплаха от Международния олимпийски комитет, че ще бъдат изключени, защото никога не изпращат жени спортистки на международни форуми, все пак Саудитска Арабия успява да открие две такива – едната от които е израснала и тренирала в САЩ. За известно време са били позволени частните фитнес салони за жени, но моралната полиция решава да ги закрие.

4. Каквато и да е друга религия

rosary-699609_1280

Противозаконно е за всички, които не са мюсюлмани, да практикуват вярата си публично. Няма и други храмове, освен джамии. Ако някой реши да се откаже от исляма и да приеме друга религия, го грози смъртно наказание. Забранено е да се притежават и лични вещи, свързани с различна религия – например Библия, разпятие или кръстче. Причината: за да не могат хората с друга вяра да споделят идеите й с мюсюлманите и така да ги изкушат да сменят своята.

3. Жени да работят определени професии

000_nic211923.si

Много от професиите, упражнявани от мъже в Саудитска Арабия, са забранени за жените. Например жени инженери се наемат единствено в Saudi Aramco – най-голямата петролна компания в света. Жените работят главно в сферата на образованието и медицината, като в последните години някои хипермаркети и магазини наемат и продавачки – но те трябва задължително да работят забулени. Невъзможно е обаче да видите жена зад щанда в магазин за бельо – персоналът там е само от мъже.

2. Жени да пътуват без разрешително

image33

Жените не могат да пътуват самостоятелно, без да имат специално разрешение, докато не навършат 45 години. По-младите трябва да пътуват само със съпруг или баща – или да притежават разрешително, подписано от техен мъж настойник. По-либерално настроените разрешават на жените си свобода на пътуване, но по-религиозните считат, че тя представлява опасност и може да изкуши към неморални действия, така че не им позволяват да излизат дори от вкъщи сами.

1. Жени да шофират

woman-289315_1280

Вероятно сте чували за тази забрана, тъй като тя е доста популярна и коментирана в медиите. На жените в Саудитска Арабия никога не им е било разрешено да шофират, освен ако не карат в пустинята или в частни комплекси. Ако мъжете в семейството нямат възможност да заведат с кола жените до работа или някъде другаде, трябва да наемат шофьор. Като причини за забраната за шофиране, срещу която постоянно се надигат протести, но все още не е отменена, се посочват: възможността жените да напускат по-често къщите си, отколкото е необходимо (на това не се гледа с добро око), да се срещат с мъже, които не са им роднини, и необходимостта да открият лицата си.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!