10 от най-прекрасните необитаеми острови по света

Да останеш сам на безлюден остров е нещо, което е вдъхновило много филмови продукции и романи, например филма „Корабокрушенецът” (Cast Away) или сериала „Изгубени” (Lost). Що се отнася до класическата история в тази тематика, това е романът „Робинзон Крузо” от Даниел Дефо. Той е изключително повлиян от реалния живот – морякът Александър Селкирк, прекарал четири години като корабокрушенец на самотен остров.

Островът, наречен „Màs a Tierra”, се преименува на „Робинзон Крузо” през 1966 г. и вече не е необитаем.  Населението му се състои от около 600 души и предлага съвременни удобства като сателитна интернет връзка и летище.

И все пак, още могат да бъдат намерени ненаселени острови, които да вдъхновяват писатели, режисьори и… нас. 🙂

10. Auckland Islands (Острови Оклънд)

Островите Оклънд представляват архипелаг от субантарктическите острови на Нова Зеландия. Археолози са открили останки от заселване на Полинезия, за което се предполага че датира от 13 в. и е най-южното, откривано някога. Необитаемите острови са открити през 1806 г. от китоловен кораб.

auckland_islands

9. Mu Ko Ang Thong

Mu Ko Ang Thong е красив архипелаг от около 40 острова в Тайландския залив. Ang Thong се превежда като „купа от злато”, а Mu Ko означава просто група от острови. Повечето са покрити с тропически гори и се издигат от морето, под формата на причудливи скални образувания. Можете да изследвате белите пясъчни плажове и да се гмуркате сред кораловите градини, ако решите да си направите дневно пътуване до Ко Самуи. Всички от островите са необитаеми, с изключение на Ko Paluay – остров, обитаван от „морски цигани”, изкарващи прехраната си от риболов.

Angthong national marine park, koh Samui, Thailand

8. Ball’s Pyramid (Пирамида на Бол)

Пирамидата на Бол е висока скала – остров с височина 562 м., намираща се на 20 км. югоизточно от остров Лорд Хау в Тихия океан. Мястото е остатък от вулкан, формиран преди около 7 милиона години. Първото му успешно изкачване до върха е направено през 1965 г. от екип австралийски алпинисти. Островът е наречен „най-рядкото насекомо в света”, тъй като населението му се състои от по-малко от 30 души.

balls_pyramid

7. Cocos Island (Остров Кокос)

Остров Кокос се намира на около 300 мили от тихоокеанското крайбрежие на Коста Рика. Това покрито с джунгла място е необитаемо през повечето време. Туристи се допускат само на брега, с позволение от Costa Rican Park Rangers, на които единствено е позволено да живеят на острова. Кокос е популярна дестинация за гмуркане, но хората го посещават и за да търсят съкровища. Предполага се, че няколко скрити такива са заровени там от пирати през 19 в.

cocos_island

6. Phoenix Islands (Острови Феникс)

Островите Феникс са разположени по средата на Тихия океан. Това изолирано място притежава широк спектър от девствени екосистеми. Кораловите рифове и птичите популации са почти недокоснати от човека. През 2008 г. правителството на Кирибати официално обявява Феникс и околните води за защитена територия, което прави мястото най-голямата защитена морска зона.

phoenix_islands

5. Mamanuca Islands (Острови Маманука)

Островите Маманука са вулганичен аргипелаг от около 20 острова. Това е една от най-популярните ваканционни дестинации във Фиджи, с красиви островни курорти и бели пясъчни плажове. Някои от островите обикновено са необитаеми, защото нямат естествен воден източник. Най-известният от тях е малкият Монурики, който е главната локация на филма “Cast away” (2000).

mamanuca_islands

4. Tetepare Island

Tetepare е част от Соломоновите острови и е най-големият необитаем остров в Южния Пасифик.  Първоначалните жители на мястото са живеели в разпръснати села и са говорели отделен език. По все още неизвестни причини, островът е изоставен преди почти 200 години, а потомците живеят в различни части на Соломоновите острови. Те са формирали сдружение, което да се грижи за Tetepare, позволявайки на туристите да го посещават.

tetepare_island

3. Maldives Desert Islands

Малдивите са архипелаг от 1190 коралови острови. Само 200 от тях са обитавани от местните жители, а само 5 острова имат население от повече от 3 000 души. Пренаселеният остров Мале е дом на 26 % от малдивците, а 88 от островите са разработени като туристически курорти.

Maldives_desert_islands

2. Aldabra (Алдабра)

Алдабра е един от Външните острови на Сейшелите и е вторият по-големина атол в света след Киритимати. Поради трудния си достъп, Алдабра е почти недокоснат от човека, като по този начин на него живеят 152 000 гигантски костенурки – най-голямата в света популация на това влечуго. Костенурките са едни от най-дълго живеещите животни в света, като средно живеят по 100 или повече години.

aldabra

1. Rock Islands (Скални острови)

Скалните острови са древни реликви от коралови рифове. Повечето от тях са необитаеми и известни със своите плажове, сини лагуни и особени форми. Островите са дом на популярното езеро Медуза, където медузите са с много слаби жила и е безопасно за гмуркачите.

rock_islands

Източник: touropia.com
За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!