10 места в Гърция, които трябва да посетите

Неслучайно Гърция е сред най-препоръчваните и най-предпочитаните туристически дестинации. Тя предлага исторически забележителности с хилядолетна давност, красиви острови с прекрасни плажове и възможности за всякакъв вид развлечения и отдих. Много са местата, които ще ви впечатлят, но ето 10, които задължително трябва да посетите, за да се потопите изцяло в духа на Гърция.

1. Партенонът

The_Parthenon_in_Athensснимка: Steve Swayne

Партенонът на Акропола е задължителна дестинация за всеки турист – да отидеш в Атина и да не го посетиш е все едно да си в Рим и да не видиш папата. Храмът, посветен на покровителката на града Атина, е завършен окончателно през 432 г. пр.н.е, като е издигнат на мястото на друг храм, разрушен от персите. В многовековната си история Партенонът е служил като древногръцки храм, крепост, църква, джамия.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

2. Санторини

Ia_Santorini-2009-1Снимка: Simm

Едно от световноизвестните места в Гърция – остров Санторини. Той е прочут с фантастичните гледки, невероятните залези и белите сгради, които контрастират на синевата от морето и небето. Санторини е туристически център и предлага всичко, от което можете да се нуждаете за една незабравима ваканция – плажове, хотели от всякаква категория, магазини, таверни, кафенета.

3. Плажът Миртос

800px-Myrtos2Снимка: Rob Bendall

Сгушен между две планини на остров Кефалония, плажът Миртос привлича милиони туристи с вълшебната комбинация от тюркоазения цвят на морето и нежната белота на гладките мраморни камъчетата по брега. Стръмните скали и зелените хълмове, които обграждат плажа, допринасят още повече за красотата му.

4. Остров Миконос

Mykonos_CityСнимка: Cifo Buscemi

Ако търсите космополитна туристическа атракция в Гърция, то остров Миконос е добър избор. Главният град, който също се казва Миконос (известен е още и като Хера), удивлява с живописната си архитектура, както и с невероятно интензивния нощен живот – всички, които обичат да се забавляват, ще останат очаровани от многобройните ресторанти, клубове и дискотеки.

5. Метеора

640px-Meteora_2_evlahosСнимка:Vaggelis Vlahos

Метеора е комплекс от манастири, който спира дъха на всеки турист с уникалното си разположение – сградите са кацнали върху високи скали. Първият манастир на Метеора е построен през 14 век. След това са били изградени общо 24, но днес от тях са останали само 7, като 6 са отворени за посетители. Достъпът умишлено е бил толкова труден, като навремето монасите е трябвало да използват дълги окачени стълби или специални мрежи, с които са се повдигали както стоки, така и хора.

6. Театърът в Делфи

(Theater_of_Delphi_1)Снимка: Challisrussia

В древността Делфи е бил дом на оракула на Аполон – най-известният в гръцката история. Античният театър е построен на хълм, така че да осигурява смайваща гледка към храма на Аполон и невероятния пейзаж. Изграден е през 4 век пр. н.е., като на 35 реда е можел да побира 5 000 зрители. Те се наслаждавали на театрални пиеси, концерти и поетични рецитали.

7. Клисурата Самария

675px-Crete-SamariaСнимка: Japo

С дължина 16 км, клисурата Самария в югозападната част на остров Крит е една от най-популярните в цяла Европа. Над четвърт милион туристи всяка година я изминават и споделят, че това е незабравимо преживяване, което винаги ще помнят. Разходката отнема между 4 и 7 часа в зависимост от темпото на ходене и преминава през гори от стари борове и кипариси и отвесни скали в планините, докато се стигне краят при Агиа Румели.

8. Атон

800px-Mt._Athos_(3939757657)Снимка: Dave Proffer

Планинският полуостров Атон в Северна Гърция е много специално място – той е автономна общност под гръцки суверенитет и жителите му са само монаси. Те са около 1400 и обитават 20 православни манастира, сред които и българския Зографски манастир. Достъпът до Атон се контролира стриктно и на жени не е позволено да влизат там.

9. Мистра

640px-Mystras_palaceСнимка: Aeleftherios

Разположена в близост до древна Спарта, Мистра е била столица на Пелопонес през 14 и 15 век, както и последната столица на Византия след превземането на Константинопол. Била е управлявана от роднини на византийския император и е останала населена и през османския период, но през 1832 г. е изоставена. Така днес са останали само средновековни руини, разположени в красива местност, които представляват впечатляваща гледка за всеки турист.

10. Линдос

640px-Lindos_Village_OverviewСнимка: Saffron Blaze

Линдос е средновековно градче на остров Родос, което очарова с лабиринта от калдъръмени улички между симпатичните бели къщи. Над града се издига Акрополът на Линдос, който предлага спиращи дъха гледки към крайбрежието. На близко разстояние от центъра са и два красиви плажа – Lindos и Saint Pauls.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!