Шоколад и още нещо... в Берн

Понеже съм сладокуско, обожавам шоколада, а пък най-любимият ми е, разбира се, Линд, та реших да се поровя и да стигна до началото на толкова вкусното изкушение. Това ми любопитства ме отведе в Берн, Швейцария. Създателят на Линд е Рудолф Линд – швейцарски шоколатиер и изобретател.

Рудолф Линд е живял и творил в Берн, като освен изключителния шоколад, е изобретил и няколко метода, които служат за подобряване качеството на това кафяво вълшебство.

chocolate
Снимка: PortoBay Events

Берн не прилича на нито един град по света, според познавачи, историци и така да се каже професионални туристи. За да почувстваш истински Швейцария, не е достатъчно да се насладиш на шоколада. Задължителни са две дестинации – Женевското езеро и Берн.

bern2
Снимка: Ed Coyle

Швейцарската столица е неповторима, една от малкото, основани през Средновековието и съхранили вида си и до днес. Разположена е на брега на река Аар, която именно в града прави изключителен обратен завой, за да продължи своя път, а този завой е повече от зашеметяваща гледка.

bern3
Снимка: Martin Abegglen

Друг патент на швейцарците са часовниците. За разлика от Женева, в Берн са известни не ръчните часовници, а часовниковите кули, датиращи още от началото на 15 век. Такива са Портите на Берн с музикален часовник на върха на кулата. Всеки кръгъл час се отбелязва с кукуригане на петел и внушителен театър на приказни фигури.

bern4
Снимка: Michael Jansen

Както в повечето европейски столици, така и тук, забележителностите и архитектурните шедьоври са на всяка крачка. Централната търговска улица на града е изключително живописна с многобройните си знамена и магазинчета. Скулптури, фонтани, католически църкви, катедрали и други средновековни фигури красят иначе сивата градска атмосфера.

pfeiferbrunnen

bern6

bern7

Сред големите архитектурни забележителности на града е Парламентът на Берн. Издига се на един от най-красивите площади в центъра, върху който бликат 26 фонтана. Твърди се, че половината швейцарско злато е заровено под него.

bern8
Снимки: Martin Abegglen

В превод от немски Берн идва от „мечки“. Ето защо другата голяма атракция там е паркът с мечки. Той е символ на града и любимо място за гости и жителите на Берн. Изключително забавление представлява играта на мечетата, особено за най-малките посетители на парка.

bern9
Снимка: ActiveSteve
За Йоана
Avatar
Пътуването е начин на живот. Необходимост. Страст. Това е начинът, по който успявам да прекроя себе си, когато ми е нужно. Начинът да изляза от моята реалност. Начинът просто да усещам живота в неговата пъстрота. Късметлии сме, защото днес имаме възможността да видим различни места, да опитаме от колоритността на различните култури, да се запознаем с различни хора от всяко кътче на Земята. Стига да искаме! Мечтата ми е след 50 години да се обърна и да кажа: „Аз успях да видя всичко, което искам!“. Пожелавам го и на вас!