Чудесата на Виетнам

Преди дни ви разказах за Мианмар, част от пътешествието ни из перлите на Индокитай. А днес елате с мен на един вълнуващ тур до Виетнам!
Откъде трябва да започне едно пътешествие във Виетнам? От Халонг Бей, естествено!

Халонг Бей – едно от седемте природни чудеса!

Десетки красиви кораби/джонги /очакваха своите гости нa пристана. Впечатли ни брилянтната система на организация за товарене на багажа на борда на джонгата!

IMG_1936

Качвайки се на кораба, ни посрещнаха с дъжд от розови листенца, които усмихната виетнамка посипа върху главите ни, докато се качвахме по дървената вита стълба до втория етаж. На джонгата е предвидено всичко – масажист, шезлонги за плажуване, отлична морска храна, коктейл-бар.

За разходка из залива се качихме на малки лодки с гребла, с които лодкарки в типични виетнамски носии ни направиха едночасова обиколка около малките островчета. Многобройните лодки с по няколко пасажера тръгнахме като ято, превъзбудени в смях и говор, но след няколко минути гледката ни подейства така респектиращо, че всеки потъна в своите мисли и фантазии, които бяха смущавани единствено от плясъка на греблата, крясъка на маймуните и ниския полет на скалните орли.

IMG_1754

Минахме покрай наколни рибарски къщи, които очевидно нямат ток и телевизия, но имат спретнати просторчета, с натежали от влага рибарски дрехи и малки деца с орисан рибарски живот…

На вечеря домакините ни изненадаха с шоу: тъмнина, на фона на впечатляваща музика и шпалир на сервитьорите със светещи ананаси в ръка – нещо като виетнамски Хелоуин!

Супермаркети няма, но има плаващи лодки-пазари, от които стърчаха всякакви стоки за бита, включително памперси, цигари, снакове, и… перли за туристите!

Посетихме една от най-големите скални пещери, прекрасно благоустроена за посещение на туристи, като разходката из нея е напълно безопасна – по широки и добре осветени алеи.

Започна да се спуска бавно нощта, в чийто мрак ярко се откриха светещите силуети на акостиралите наблизо кораби. Спокойната нощ сред тихите води на залива приключи с ведро утро, с чаша ароматно кафе на борда, споделено с приятелите от групата и леко раздвижена, излизаща от сън, картина на лодките, поемащи в посока на безвремие…

IMG_1858

IMG_1913

Поехме обратно за Ханой, като по пътя имахме възможност да спрем в истинска ферма за добив на перли, където освен да наблюдаваме процеса на формиране на перлите в техните красиви мидени домове, можехме да си закупим и естествени перли за спомен.

IMG_1602

IMG_1605

Още първата вечер във Виетнам положихме началото на една инициатива, която стриктно спазвахме по време на пътешествието ни във Виетнам: в края на всеки изморителен ден, след вечеря – фут масаж /масаж на ходилата, който всъщност е едночасова процедура на рамене и на глава, с доминиращи акупресурни масажни движения на ходилата, уникално и изключително тонизиращо усещане/, за цели десет долара с включен бакшиш!

Тук бих искала да вметна, че Виетнам заема почетното трето място за най-добра и здравословна кухня в света.

Освен отлично приготвена, храната обикновено е поднесена по изящен и красив начин.

IMG_1274

IMG_2359

Етнографски музей

Голям, добре подреден и устроен музей, пресъздаващ виетнамския бит. В двора е пресъздадено типично виетнамско село, в естествения му размер, има и езеро, в което селяните са разигравали с дървени кукли сцени и ритуали от ежедневието; къща за младоженци, в която има стълба за мъжа и стълба за жената (стълбата за мъжа завършва с дамски торс).

IMG_1363

IMG_1366

Има още и къща на плодородието, където са раждали жените – обградена с древни скулптури, пресъздаващи етапите на зачатието, фамозно по размерите си „селско читалище ” и т.н.

Как се грижи Виетнам за хората в неравностойно положение

Една дама от групата запита къде може да си купи бижу с качествен диамант или сапфир. Гидът каза, че ще се погрижи. След около 30 мин. отбихме сред оризовите градини на едно приятно, но непретенциозно местенце, което ни грабна с красивите си огромни мраморни статуи.

Оказа се, че това е място, където полагат труд само хора в неравностойно положение, които в прекрасни условия изработват мраморни изделия, невероятно красиви ръчно-бродирани гоблени; има дори шивашки сектор, където можеш да закупиш красиви копринени дрехи, магазин за хранителни стоки, в който продават небезизвестния виетнамски чай и типични виетнамски сладки, но най-голямо учудване и смесени чувства събуди в нас бижутерският сектор, в който компетентни специалисти консултират при избора на уникални бижута с естествени камъни от най-висок клас – диаманти, сапфири, рубини, смарагди, топази…

IMG_1545

С две думи: слизаш за чай, тръгваш си с диамантен пръстен, на цена два пъти по-ниска и по-високо качество от тази в България!

Хой Ан – с машината на времето

IMG_2110

IMG_2114

2231

Разходихме се из японския и китайския квартал, като най-впечатляваща е разходката с рикша – срещу 5-6 долара за цял час, като по време на обиколката имахме възможност да уловим мигове от красивия живот на това уникално място, под егидата на Юнеско.

IMG_2131

IMG_2230

IMG_2150

Посетихме фабрика за коприна, където усмихната и любезна домакиня ни показа и разказа целия процес за производство на коприната – от живите копринени буби, оформянето на пашкула, изтегляне на нишката от пашкула, тъкането на невероятно качествени копринени шалове, покривки, вратовръзки и многоцветни копринени фенери, които можехме да закупим в кокетния шоурум към фабриката. Във фабриката имаше и малко шивашко цехче – 5-6 ръчни шевни машини, с шивачки и моделиер, където всеки може да поръча симпатична рокля или официален мъжки костюм. Те ще бъдат доставени, прекрасно изработени и опаковани, в хотелската ви стая на другия ден.

Много симпатично беше хотелчето в Хой Ан във френски колониален стил! С какво ни грабна то?

На огромните king-size легла, богато инкрустирани с дърворезби и седеф, върху снежнобелите чаршафи бяха пръснати листенца от жасмин, а в свитък, имитиращ старинен пергамент до възглавницата беше оставено нежно-закачливо четиво- „Легендата за млечния път”. Прекрасно място и усещане за влюбени двойки! За съжаление в нашата група единствената компания в стаята ни правеше само по един голям боен куфар.

И ето ни в Дананг – минавайки по Моста-дракон, символизиращ стремителния икономически растеж на Виетнам, а след час и боси в пясъка на прочутите плажове на Дананг – едни от най-красивите плажове в света, на 5 място по чистота и красота, според класацията на списание „Форбс”.

Хюе – древната столица на Виетнам

Тук видяхме кралската цитадела, царския рицар – фокусната точка на града, Moon gate – главния вход на имперския град, Палатът Palace of Supreme Harmony – типичен образец на кралската архитектура.

IMG_2469

IMG_2582

IMG_2428

Хо Ши Мин /Сайгон/

Тук сякаш попаднахме в един коренно различен от северен Виетнам свят, който впечатлява с широките си, озеленени с палми улици и красиви цветя, стройни и модерни над 50-етажни сгради, многобройни модерни кафенета и присъствие на бутици на всички световни брандове…

Незабравими са вечерите на терасата на някой небостъргач, с коктейл в ръка, а в краката ти – блещукащият от светлини град, нежната извивка на река Сайгон, на фона на разбиващия саунд, добре подбран от вглъбен в себе си диджей…

IMG_2610

Някои от тези клубове са в списъка на най-добрите клубове в света.

IMG_2624

Нашия тур съвпадна с осмомартенската вечер. В България осми март много не го отразяваме, но тук любезните ни виетнамски домакини се бяха постарали и вечерята ни бе организирана на борда на атракционен кораб по р. Сайгон, където приятно ни изненадаха с роза за всяка дама, изобилен бюфет от морски продукти, полят с прекрасно бяло или червено вино, закачлив бриз в косите, и впечатляващи гледки на бляскавия нощен Сайгон от борда на кораба…

IMG_2725

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ…

baner2

За Диана
За пръв път се докоснах до магията на Азия преди повече от 20 години и това остана моята голяма любов завинаги! През годините много пъти се връщам, и винаги с огромно желание, в този приказен свят!