Чудесата на Виетнам

Преди дни ви разказах за Мианмар, част от пътешествието ни из перлите на Индокитай. А днес елате с мен на един вълнуващ тур до Виетнам!
Откъде трябва да започне едно пътешествие във Виетнам? От Халонг Бей, естествено!

Халонг Бей – едно от седемте природни чудеса!

Десетки красиви кораби/джонги /очакваха своите гости нa пристана. Впечатли ни брилянтната система на организация за товарене на багажа на борда на джонгата!


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

IMG_1936

Качвайки се на кораба, ни посрещнаха с дъжд от розови листенца, които усмихната виетнамка посипа върху главите ни, докато се качвахме по дървената вита стълба до втория етаж. На джонгата е предвидено всичко – масажист, шезлонги за плажуване, отлична морска храна, коктейл-бар.

За разходка из залива се качихме на малки лодки с гребла, с които лодкарки в типични виетнамски носии ни направиха едночасова обиколка около малките островчета. Многобройните лодки с по няколко пасажера тръгнахме като ято, превъзбудени в смях и говор, но след няколко минути гледката ни подейства така респектиращо, че всеки потъна в своите мисли и фантазии, които бяха смущавани единствено от плясъка на греблата, крясъка на маймуните и ниския полет на скалните орли.

IMG_1754

Минахме покрай наколни рибарски къщи, които очевидно нямат ток и телевизия, но имат спретнати просторчета, с натежали от влага рибарски дрехи и малки деца с орисан рибарски живот…

На вечеря домакините ни изненадаха с шоу: тъмнина, на фона на впечатляваща музика и шпалир на сервитьорите със светещи ананаси в ръка – нещо като виетнамски Хелоуин!

Супермаркети няма, но има плаващи лодки-пазари, от които стърчаха всякакви стоки за бита, включително памперси, цигари, снакове, и… перли за туристите!

Посетихме една от най-големите скални пещери, прекрасно благоустроена за посещение на туристи, като разходката из нея е напълно безопасна – по широки и добре осветени алеи.

Започна да се спуска бавно нощта, в чийто мрак ярко се откриха светещите силуети на акостиралите наблизо кораби. Спокойната нощ сред тихите води на залива приключи с ведро утро, с чаша ароматно кафе на борда, споделено с приятелите от групата и леко раздвижена, излизаща от сън, картина на лодките, поемащи в посока на безвремие…

IMG_1858

IMG_1913

Поехме обратно за Ханой, като по пътя имахме възможност да спрем в истинска ферма за добив на перли, където освен да наблюдаваме процеса на формиране на перлите в техните красиви мидени домове, можехме да си закупим и естествени перли за спомен.

IMG_1602

IMG_1605

Още първата вечер във Виетнам положихме началото на една инициатива, която стриктно спазвахме по време на пътешествието ни във Виетнам: в края на всеки изморителен ден, след вечеря – фут масаж /масаж на ходилата, който всъщност е едночасова процедура на рамене и на глава, с доминиращи акупресурни масажни движения на ходилата, уникално и изключително тонизиращо усещане/, за цели десет долара с включен бакшиш!

Тук бих искала да вметна, че Виетнам заема почетното трето място за най-добра и здравословна кухня в света.

Освен отлично приготвена, храната обикновено е поднесена по изящен и красив начин.

IMG_1274

IMG_2359

Етнографски музей

Голям, добре подреден и устроен музей, пресъздаващ виетнамския бит. В двора е пресъздадено типично виетнамско село, в естествения му размер, има и езеро, в което селяните са разигравали с дървени кукли сцени и ритуали от ежедневието; къща за младоженци, в която има стълба за мъжа и стълба за жената (стълбата за мъжа завършва с дамски торс).

IMG_1363

IMG_1366

Има още и къща на плодородието, където са раждали жените – обградена с древни скулптури, пресъздаващи етапите на зачатието, фамозно по размерите си „селско читалище ” и т.н.

Как се грижи Виетнам за хората в неравностойно положение

Една дама от групата запита къде може да си купи бижу с качествен диамант или сапфир. Гидът каза, че ще се погрижи. След около 30 мин. отбихме сред оризовите градини на едно приятно, но непретенциозно местенце, което ни грабна с красивите си огромни мраморни статуи.

Оказа се, че това е място, където полагат труд само хора в неравностойно положение, които в прекрасни условия изработват мраморни изделия, невероятно красиви ръчно-бродирани гоблени; има дори шивашки сектор, където можеш да закупиш красиви копринени дрехи, магазин за хранителни стоки, в който продават небезизвестния виетнамски чай и типични виетнамски сладки, но най-голямо учудване и смесени чувства събуди в нас бижутерският сектор, в който компетентни специалисти консултират при избора на уникални бижута с естествени камъни от най-висок клас – диаманти, сапфири, рубини, смарагди, топази…

IMG_1545

С две думи: слизаш за чай, тръгваш си с диамантен пръстен, на цена два пъти по-ниска и по-високо качество от тази в България!

Хой Ан – с машината на времето

IMG_2110

IMG_2114

2231

Разходихме се из японския и китайския квартал, като най-впечатляваща е разходката с рикша – срещу 5-6 долара за цял час, като по време на обиколката имахме възможност да уловим мигове от красивия живот на това уникално място, под егидата на Юнеско.

IMG_2131

IMG_2230

IMG_2150

Посетихме фабрика за коприна, където усмихната и любезна домакиня ни показа и разказа целия процес за производство на коприната – от живите копринени буби, оформянето на пашкула, изтегляне на нишката от пашкула, тъкането на невероятно качествени копринени шалове, покривки, вратовръзки и многоцветни копринени фенери, които можехме да закупим в кокетния шоурум към фабриката. Във фабриката имаше и малко шивашко цехче – 5-6 ръчни шевни машини, с шивачки и моделиер, където всеки може да поръча симпатична рокля или официален мъжки костюм. Те ще бъдат доставени, прекрасно изработени и опаковани, в хотелската ви стая на другия ден.

Много симпатично беше хотелчето в Хой Ан във френски колониален стил! С какво ни грабна то?

На огромните king-size легла, богато инкрустирани с дърворезби и седеф, върху снежнобелите чаршафи бяха пръснати листенца от жасмин, а в свитък, имитиращ старинен пергамент до възглавницата беше оставено нежно-закачливо четиво- „Легендата за млечния път”. Прекрасно място и усещане за влюбени двойки! За съжаление в нашата група единствената компания в стаята ни правеше само по един голям боен куфар.

И ето ни в Дананг – минавайки по Моста-дракон, символизиращ стремителния икономически растеж на Виетнам, а след час и боси в пясъка на прочутите плажове на Дананг – едни от най-красивите плажове в света, на 5 място по чистота и красота, според класацията на списание „Форбс”.

Хюе – древната столица на Виетнам

Тук видяхме кралската цитадела, царския рицар – фокусната точка на града, Moon gate – главния вход на имперския град, Палатът Palace of Supreme Harmony – типичен образец на кралската архитектура.

IMG_2469

IMG_2582

IMG_2428

Хо Ши Мин /Сайгон/

Тук сякаш попаднахме в един коренно различен от северен Виетнам свят, който впечатлява с широките си, озеленени с палми улици и красиви цветя, стройни и модерни над 50-етажни сгради, многобройни модерни кафенета и присъствие на бутици на всички световни брандове…

Незабравими са вечерите на терасата на някой небостъргач, с коктейл в ръка, а в краката ти – блещукащият от светлини град, нежната извивка на река Сайгон, на фона на разбиващия саунд, добре подбран от вглъбен в себе си диджей…

IMG_2610

Някои от тези клубове са в списъка на най-добрите клубове в света.

IMG_2624

Нашия тур съвпадна с осмомартенската вечер. В България осми март много не го отразяваме, но тук любезните ни виетнамски домакини се бяха постарали и вечерята ни бе организирана на борда на атракционен кораб по р. Сайгон, където приятно ни изненадаха с роза за всяка дама, изобилен бюфет от морски продукти, полят с прекрасно бяло или червено вино, закачлив бриз в косите, и впечатляващи гледки на бляскавия нощен Сайгон от борда на кораба…

IMG_2725

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ…

baner2

За Диана
За пръв път се докоснах до магията на Азия преди повече от 20 години и това остана моята голяма любов завинаги! През годините много пъти се връщам, и винаги с огромно желание, в този приказен свят!