Цитаделата Алепо преди войната… ще загубим ли това съкровище?

Един от най-старите градове в света, с изключителна историческа стойност в световен мащаб, днес е фронтовата линия на войната в Сирия. Не, няма да ви говорим за война, за бежанци, за укрепления и гарнизони. Ще ви разкажем за Крепостта Алепо или Халеб, когато нямаше война и когато това беше просто една от най-големите забележителности на Сирия. Дано някой ден я видим пак в тази светлина, защото ако не я запазят, ще е огромна загуба.

alepo2


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

И ако днес Алепо е батарея в разгара на войната, то в мирното време преди това тя е една от най-големите и най-добре запазени цитадели в света – изключителен дворцов комплекс, който буквално пази едноименния град.

alepo9

Масивна, огромна, внушителна, крепостта се разпростира на хълма над града. Според исторически източници цитаделата е строена преди повече от 3000 години назад във времето и е оцеляла при всички култури и владения, които я припознават като своя.

alepo4

Крепостта Алепо е белязана от културното влияние на гръцката цивилизация, на византийската, на аюбидската, на мамликската… Разбира се, асирийците, персийците и вавилонците също са оставили своите следи, а сега това прави и военната сирийска цивилизация.

alepo5

alepo6

alepo7

alepo8

Мнозина арабски историци смятат, че Халеб започва да функционира като цитадела още при строителството си около 10 век преди Христа. До западната страна и до днес има древен път, който е бил покрит с колонада и извежда до идеалния център на крепостта. Строена, за да изпълнява ролята на защитник на едноименния град под нея, цитаделата събира в крепостните си стени всичко, от което един управник има нужда – дворец, резиденция, тронна зала, един куп бани, джамия, улици, амфитеатър, тунели, укрепления и места за разполагане на войските.

alepo3

Заради всичко това цитаделата е призната за световно културно наследство, вписана в списъците на ЮНЕСКО. Много се надяваме да дойдат други времена и да можем пак да се насладим на това богатство, защото наистина е изключително не само за територията на държавата Сирия, а за цялата човешка цивилизация.

alepo10

Снимки: Alessandra Kocman, Ali Almazawi
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!