Цетине ще ви очарова с култура, история и природа

Сгушен в малка карстова долина в подножието на планината Ловчен (символ на Черна гора, дал и името на страната – то означава Черна планина), град Цетине е една от немного познатите, но изключително интересни дестинации на Балканите. Как да стигнете до там? Пътувайки за Будва, малко преди това много по-популярно място, пътят се разделя на две – и едната посока ви отвежда право в Цетине, историческата столица на Черна гора.

cetinje1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Малкият град има своята голяма история. Бил е столица на страната от признаването на независимостта й на Берлинския конгрес през 1878 г. до 1946 г., когато за столица на Социалистическа република Черна гора е обявен Титоград (Подгорица).

Цетине може да бъде разгледан за час, най-много два, но това време със сигурност няма да ви стигне да се наситите на архитектурата, запазена от 18 и 19 век, и да се потопите в неповторимата историческа атмосфера и голямата културна стойност, която пази градът.

cetinje3

cetinje4

Една от забележителностите, които си заслужава да посетите, е Цетинският манастир, построен през 1701 година. Турците го унищожават няколко пъти, но всеки път бива възстановяван, дори и това да означава да бъде построен от основи. В манастира днес освен парченца от кръста на Христос, се пазят и дясната ръка на Свети Йоан Кръстител, и мощите на Свети Петър Цетински – един от видните покровители на Черна гора. Манастирът има изключителна стойност за жителите на цялата страна и се приема за духовното средище на черногорците.

cetinje9

Другото значимо място в Цетине е дворецът на крал Никола I Нигуеш, където днес може да се види портрет на нашата царица Йоана като невръстно дете.

В разрез с малките си размери, градът изобилства от музеи и галерии, има Художествена академия и красиви паркове, от които се открива великолепна гледка към планината Ловчен и едноименния национален природен парк.

cetinje5

cetinje6

cetinje7

cetinje8

За основател на града се счита Иван Църнойевич, който построява замъка и манастира в равнината на Ловчен. Според писмени данни до края на 17 век името на града е Цетинско поле.

Днес Цетине е популярна дестинация и любимо място за всички в Черна гора. Освен че грижливо пази черногорската култура, духовност и история, Цетине е местенце, на което спокойно можете да намерите уединение, спокойствие и да оставите тиктакащия часовник да спре поне за уикенд.

cetinje2

cetinje10

cetinje11

cetinje12

Снимки: Kevin Wallis, David Dufresne
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!