Цветните плажове – знаете ли за тях?

Пясъци в нюансите на дъгата. Какви са причините за тази екзотика?

Бели плажове

1

Сигурно сте чували за белите плажове (за тези на Малдивите, Фиджи или Австралия), може и да сте ги посещавали, но знаете ли защо са бели? Оказва се, че се състоят от малки парченца корали или кварц. Те попадат на брега най-вече чрез водораслите.

Розови плажове

3

Има доста розови плажове по света, но за нас те са супер екзотични, може би защото не се срещат по нашите ширини. Розовите пясъци идват от изобилието от специален вид фораминифери, които живеят в малки червеникаво-розови черупки. Когато умрат, тези черупки остават, натрошават се и се смесват с останалия пясък.

Плажове от черупки

4

Всяко дете събира всевъзможни мидички и черупки от плажа и си ги носи вкъщи, но понякога това остава хоби за цял живот. Тези плажове са истински рай за събирачите! Shell Beach в Австралия или Сен Бартелеми, Джефрис Бей в Южна Африка и Sanibel Island във Флорида са именно такива плажове. Причините за изобилието от черупки са липса на хищници, много морски обитатели с черупки и географското разположение на плажа.

Червени плажове

5

Когато вулканичните скали, богати на желязо, се сблъскат с водите на моретата и океаните, се раждат червените плажове. Най-популярните червени плажове в света са Kokkini Beach в Санторини, Гърция, Kaihalulu Beach в Хавай и Галапагос.

Оранжеви плажове

6

Въпреки че оранжевите плажове са рядко явление, те все пак съществуват. Цветът на пясъка се дължи на съдържанието на желязо и липсата на вулканични скали, които потъмняват цвета до червен. Крайбрежието на залива Рамла, например, в Малтийските острови, е ярко оранжево.

Стъклени плажове

7

Този красив плаж се намира във Форт Браг, щата Калифорния. Появата му се дължи на сметище, което е било в непосредствена близост, но е затворено още през 60-те години.

Зелени плажове

8

Зелените плажове са рядкост, но все още ги има, например Papakolea Beach на Хаваите и Talofofo Beach в Гуам. Те получават необичания си цвят от Olivine кристали, които са тежки и обикновенно водата отмива другия пясък, а зеленият остава на брега.

Сини плажове

9

Е добре, пясъкът не е син. Цветът се дължи на биолуминисцентен фитопланктон, разпръснат по крайбрежието на този остров на Малдивите. Светлинките се задвижват от стресовите фактори на средата (като сблъсъка на планктона с бреговете), а гледката е невероятна.

Каменни плажове

10

Кой казва, че трябва да има пясък, за да има плаж? Тези поразителни стълби на Пътя на гигантите (Giants Causeway) в Ирландия изглеждат твърде прецизно, за да бъдат естествени, но в действителност са дело на природата и се състоят от базалт от разлома на закалена лава.

Лилави плажове

11-11

Жалко е, че всички плажове не са толкова цветни! Екзотичните лилави пясъци на плажа Pfeiffer (близо до Pfeiffer Big Sur State Park в Калифорния) черпят необичайния си цвят от ерозирали манганови гранули, разпрострени в целия регион.

Черни плажове

12-12

Невероятни, необикновени и красиви, многобройните черни плажове по света се дължат на комбинацията от натрошени вулканични скали и ерозирала лава.

За Пътешественик.com
Avatar
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!