Хюга – датското изкуство да живееш уютно

В скандинавските страни светлата част от денонощието е отчайващо кратка, а навън е студено и често дъждовно. Повечето хора прекарват времето си на закрито и все пак успяват да живеят хармонично, пълноценно и щастливо.

Те са се научили да се радват на малките удоволствия в живота. Датчаните дори заемат едно от челните места по индекс на щастие. Това може да потвърди от първа ръка и изпълнителният директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген Майк Викинг.

През 2017 година той издаде една любопитна книга: “Малък наръчник по хюга – тайните на датчаните за щастлив живот.” Книгата бързо стана хит на пазара и много хора започнаха да прилагат простичките техники, описани в нея.

Думата hygge (хюга) е с норвежки произход. Буквално се превежда като „уют”, но съдържа в себе си много повече. Хюга е щастие и вътрешен мир, хюга е споделената радост от малките неща, хюга е естествената природа на нещата.

Хюга е забавяне на времето и потапяне в топлотата на ежедневието. Хюга ни учи как да създаваме атмосфера на интимност, комфорт за душата, среда с липса на дразнители, която предразполага към душевен мир и спокойствие.

Да се шляеш безгрижно по пижама, когато вън вали; да се увиеш в топло одеяло, а от кухнята да се носи аромат на чай; да запалиш свещи и да пуснеш любимата си музика; да почетеш любима книга; да се насладиш на вкусна храна или просто да се радваш на хубавите моменти със семейството – всичко това е хюга – изкуството да създаваш комфорт и уют у дома.

Идват празници – най-хубавото време от годината. Какъв по-хубав повод от това да се отпуснем, да се отдадем на хубави моменти и да покажем малко обич към близките си хора…

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!