Хофбройхаус – най-старата немска пивоварна

На един от централните площади в Мюнхен, близо до кметството, се намира една историческа пивоварна: Хофбройхаус (Hofbräuhaus). Построена по времето на баварския дук Вилхелм V през 16 в., тя е служела за нуждите на двора – да не се внася скъпо пиво, а да се вари на място там.

hofbrauhaus-1


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Обикновеното население не е можело да влиза в сградата и двора чак до 1882 година, когато е отворена гостоприемницата.

hofbrauhaus-2

Още с влизането забелязах огромните мащаби на зданието. Беше шумно, по дървените пейки и маси се разливаше бира, навсякъде миришеше на вурстчета, наденички и всевъзможни вкусотии от традиционната немска кухня.

hofbrauhaus-3

Седнахме на една от масите и заразлиствахме менюто, което беше преведено на няколко езика. Имаше всякакви видове бира: филтрирана, нефилтрирана, жива, пшеничена, тъмна, светла, червена, баварска…

В заведението имаше мобилни барове, на които сервитьорите маркираха поръчки, а от шкафа под компютъра взимаха чаши, чинии и прибори за масите.

Погледът ми се спря на един сервитьор, който с охота пресуши цяла халба бира пред очите на смаяните посетители

Как успяваше да си върши работата след това не зная, но предположих, че е въпрос на упорити ежедневни тренировки. 😉

hofbrauhaus-4

Реших да се разходя из заведението. В основната зала на първия етаж имаше истински тиролски оркестър, който с музиката си забавляваше клиентите. Стигнах и до самите помещения, в които се вареше бирата.

На втория етаж по време на Втората световна война се е събирала войската на Хитлер и негови съратници

Обсъждали държавните дела. Свастиката, нарисувана на тавана, днес е покрита с баварското знаме и не се вижда.

Качих се и до третия етаж. Навсякъде по стените имаше картини и снимки, поставени в рамки, които разказваха историята на старата бирария.

hofbrauhaus-5

Големият вътрешен двор също беше пълен с посетители. Сервитьорките бяха много умели. Носейки по 5-6 халби бира, те сновяха из заведението и

сервираха на развеселените клиенти, които не криеха симпатиите си към пищните баварки

Те пък от своя страна ги забавляваха, отвръщаха на шегите им, пиеха и пееха песни заедно с тях. Атмосферата в Хофбройхаус бе неподправено автентична, с вкус на бира и мирис на наденички. Всички бяха усмихнати и изглеждаха доволни. Ей така се живее 100 години!

hofbrauhaus-6

Точно срещу бирарията се намира Hard Rock Café Muenchen. Разгледах го отвътре и отвън, но нямах време да остана – времето ме притискаше и бързах за следващата дестинация.

hofbrauhaus-7

За Николай
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com