Хонконг смайва с многолика култура и зашеметяващи небостъргачи

Вероятно всеки от вас поне веднъж е виждал снимка на зашеметяващите небостъргачи в Хонконг – една от „запазените марки“ на този толкова необичаен район, който след повече от век под британско владение отново премина към Китай през 1997 г. Необичаен точно заради историята си, която е допринесла за многоликата му култура и го отличава от другите китайски гиганти като Шанхай и Пекин например.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Хонконг се намира на брега на Южнокитайското море и включва остров Хонконг, полуостров Коулун и още 235 малки крайбрежни острова. Въпреки че е част от Китай, си има собствена валута – хонконгски долар, както и независима съдебна система, а официалните езици са английски и кантонски (разновидност на китайския, като по-голямата част от жителите на Хонконг са именно представители на етническата група кантонци).

Познат с много развитата си икономика, Хонконг е един от най-значимите световни финансови и промишлено-търговски центрове. Това обаче не означава, че не е привлекателна туристическа дестинация – точно обратното. Годишно той е посещаван от поне толкова туристи, колкото е и населението му: над 7 милиона души. Онези, които го виждат на живо за първи път, обикновено са смаяни от невероятното съчетание на гъсто подредени един до друг небостъргачи и обширни тучни паркове и градини.

Неочаквано, но на повечето места въздухът е чист и свеж, а многобройните плажове, спортните атракции, културните забележителности, музеите и световноизвестните ресторанти и барове превръщат Хонконг в мечтана дестинация. Тук влиянието на западната цивилизация се усеща много по-силно, отколкото в другите азиатски градове, английски говорят почти всички, а ако планирате пътуването си дотам по-рано, ще можете да резервирате хотел на доста прилична цена (въпреки че Хонконг държи рекорда за най-скъпи наеми в света).

Местните атракции също не струват много, а цените в публичния транспорт наистина ще ви изненадат – билетчето в трамвая на остров Хонконг например струва по-малко от 50 стотинки. Задължително за всички туристи е да се повозят на Star Ferry – фериботите, които пътуват между остров Хонконг и полуостров Коулун. Те предлагат и едночасова обиколка на пристанището Виктория, която струва по-малко от 10 щатски долара, а едноименният връх Виктория (Victoria Peak) осигурява невероятна гледка, затова е сред най-популярните туристически атракции в Хонконг. Приключение е и стигането до кулата, която се намира на върха – с живописни червени трамваи, които пътуват от 1888 г. насам. Разбира се, в момента те са напълно модернизирани и безопасни.

Тагове

featured Хонконг
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!