Холандия – три дни в „Ниската земя“

Отдавна имах желаниe да посетя Холандия, но да си призная, малко ме беше страх, че трудно ще се справя с организацията и с моя Little English. Докато разбрах, че моя позната – Дияна, която също има опит в организиранe на самостоятелни пътувания, има желание да посети Холандия.

Какво е необичайното, което силно ме привличаше в тази страна:

Кралство Нидерландия, наричана неточно Холандия, е сред най-гъсто населените и с най-ниска надморска височина страни в света. Известна е със своите диги, вятърни мелници, дървени обувки, лалета и осезаема толерантност в обществото. Около 26% от нейната територия са под морското равнище, а само около половината площ на страната е с повече от 1 m надморска височина. Релефът е равнинен, липсва разнообразие, не можеш да видиш една долинка или хълмче, като „тава“ е.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Холандците са едни от хората, които се справят успешно с опитомяването на водата и на водната стихия

Прокопаването на канали е също част от декорацията на живота в Холандия, част от териториалното разнообразие. В Амстердам откриваме венециански дух – там сякаш има повече и по-добре изградени канали и от самата Венеция. Цяла Холандия е построена върху площи с езера.

Велосипедите – основното превозно средство на холандците

При 16-милионно население, велосипедите са над 30 милиона. Всички ги карат: малки, големи, млади, стари, бременни жени и родители с децата си. Те се раждат върху велосипед, гласи популярна шега. И още: преди да проходят, децата се научават да карат колело, а в училище много сериозно ги обучават на правилата за движение. Обозначени алеи навсякъде осигуряват път за колоездене. В Амстердам трафикът от колоездачи беше повече от всеки друг холандски град и поне десет пъти за един ден бях на косъм да ме блъснат. Карат като луди, а туристите като мен не са свикнали с пресичането на велоалеи и въобще не забелязват, че идва засилен колоездач. Въобще навсякъде е пълно с велосипедисти и са доста агресивни, карат не особено внимателно и не уважават много пешеходците.

Огромен паркинг за велосипеди

Легалната проституция в Холандия

Проститутките се водят на отчет в поликлиниките, плащат данъци и осигуровки и се пенсионират някой ден като такива. Обичайна практика е студентки, които не могат да си плащат наемите, да си наемат помещение сами или чрез посредник /сутеньор/ и да си допълват доходите.

Друга характерна холандска особеност е, че в кофи шоповете се продава джойнт, хашиш, гъбки и още какво ли не!

Целта на настоящия ми пътепис е не да описвам забележителностите, това може да намерите в „чичко GOOGLE“, но да дам насоки за организиране на едно самостоятелно пътуване , цени, карти, място за нощувки, информация за транспорта и всичко, което е необходимо. Когато знаеш какво искаш и какво търсиш, не е необходимо да знаеш отлично английски и с Little English се оправихме перфектно без нито една издънка или проблем.

Първо взехме билетите за самолет на много ниски цени, около 50 евро отиване и връщане/от 16 до 19 март 2019 /. Пътувахме от София до Айндховен с Ryanair и обратно от Айндховен до София с Wizz. Престоят ни беше три дни: един ден в Айдховен и два в Амстердам. Нощуването в Айндховен се наложи, защото пристигнахме в събота, а хотелите в петък и събота в Амстердам са много скъпи, поради факта че през уикенда пристигат много туристи от цял свят и места трудно се намират.

Айндховен

От летището до гарата на Айдховен

Излизайки от летището, на 20 м. са автобусните спирки. За центъра на Айндховен се качваш на автобус N400 или 401. На интервал от 15 минути са и се пътува 20-25 минути. Цената на билета е 4,25 €. Билети от автомата или от шофьора можеш да вземеш само с холандска карта или монети. Ние взехме билет от гишето на AIREXPRESBUS /намира се точно срещу входа на пристигащите пътници/ както от летището до Айндховен, така и за връщането ни от Амстердам до Айндховен, билетът струва 24 евро. Ако пътуваш в двете посоки е 45 евро. Шатълите до Амстердам са на два часа. Пътуването е около 1.40 мин.

Известен като родното място на Philips и камионите DAF, Айндховен е град на технологиите и науката, а университетите го правят оживен и с младежка атмосфера. Тук могат да се посетят няколко музея или просто човек да се разходи в централната част по улиците с магазини и площадчетата с кафенета и ресторанти. Градът може да не е сред най-известните туристически дестинации, но наличието на летище за кацане на нискобюджетните компании го прави посещаем за хиляди туристи.

Една от забележителностите са „летящите кегли“ – със своя яркожълт цвят те създават цветна атмосфера в мрачното зимно време.

Интерес представлява неоготическата църква „Св. Катерина“

От туристическото бюро, което се намира до гарата, си купуваме билети за Амстердам за пътуване с автобус на компанията FLIXBUS. Цената е 12 евро, ако закупиш билета онлайн. Бяхме опитали от България да си закупим, но се оказа невъзможно, искаха холандски адрес, както и регистрация, а така и нямаше опция „ регистрирай се“. Цената на билет с влак от Айндховен до Амстердам е 22 или 23 евро, а за същото време може с автобус на половин цена. Но в туристическото бюро ни сложиха по 5 евро надценка за обслужването. Автобусът тръгва точно до летящите кегли, които се намират вдясно от гарата. Ние тръгнахме в 8.30, но автобусът закъсня с 20 мин. Друго важно е, че автобусът спира не на Gentral Station, а на спирка Amsterdam Sloterdijk /това е втората по големина гара в Амстердам/. За нас беше удобно, защото от там хванахме метрото за хостела.

Амстердам

На гарата на щанд за книги си купихме еднодневна карта за 8 евро /24 hours /1 day/ – важи 24 часа от първото чекиране. След като си оставихме багажа, започнахме обиколката на града.

Първо направихме обиколка по каналите с корабче. Те спират пред централната гара, като цената варира предимно между 16 и 18 евро. Предварително бяхме проучили, че фирма Reederij предлага разходка за 11 евро. Компанията има кей до Централна гара, след като преминеш моста вляво. https://www.rederijkooij.nl/

Разходка с корабче, взето например от кея до Централната гара, ще ви разведе из най-живописните канали като Singel – най-старият и вътрешно разположен канал – и ще ви позволи да добиете първи впечатления за градската архитектура. Ще видите и така популярните и очарователни лодки-жилища.

Особености на архитектурата: „Кривите къщи на Амстердам“

Наклонените напред фасади са традиционни за града. По този начин на горния еркер се закачва скрипец и с негова помощ и въже могат да се качват мебели или чували с брашно по горните етажи. Къщите се много тесни и стълбищата не позволяват нормалното придвижване на мебели по тях, а наклонената напред фасада помага багажът да не стърже по фасадата по пътя си нагоре-надолу.

Повечето сгради са много тесни и високи, с големи, красиви прозорци, което прави сградата по-лека. Сградите трябва да са колкото се може по-леки, тъй като Амстердам има сериозни проблеми с основните си и къщите потъват с годините и са накланят в различни посоки. Повечето са плътно залепени една до друга и изглежда сякаш се крепят една друга. Когато обаче къщата не е прилепена до друга сграда, наклонът е дори по-остър.

Другото забележителна характеристика на къщите е, че са невероятно тесни. Една от причините да се тесни е, че в старите години на Амстердам хората са плащали данък според размера на фасадата на тяхната къща и е било доста скъпо, ако сградата има голяма и широка фасада. Въпреки че къщите не са широки, всъщност са доста дълбоки.

Високи, тесни къщи с проблеми в основите са това, което прави архитектурата на града толкова интересна и различна. Поради това сега градът е пълен със странно красиви, криви къщи.

Църквата „Свети Николай“

Градът е прорязан от канали и мостове и колко точно са май никой никога няма да преброи. Със сложна система от съоръжения водата им се опреснява всеки ден, затова тук не мирише така на жабуняк и мухъл, както във Венеция. Два пъти в годината се източват изцяло и дъното се почиства от тиня, от изхвърлени предмети – най-често части от велосипеди.

Bloemenmarkt (Floating Flower Market – Пазарът за цветя)

Голям пазар за цветя, разположен на един от централните канали, в който ще останеш очарован от голямото разнообразие от цветя, грудки, семена, ще се потопиш в цветна гледка. Можеш да си напазаруваш 10 луковички на лале за 3.50 евро. След като се прибрахме, на 21 март отвориха големите паркове за лалета в Амстердам, но и пазарът беше очарователен със своето многообразие.

Centraal station – Централната ЖП гара

Освен че е централна в истинския смисъл (най-голяма и близо до центъра), самата тя си е истинска архитектурна забележителност.

De Dam (Dam Square – Площад Дам)- сърцето на Амстердам

В дъното му е кралският дворец, насреща – странен паметник, приличащ на мемориал, вдясно Новата църква, а вляво — Музеят с восъчните фигури на Мадам Тюсо. През улицата срещу него – магазин за диаманти.

Кралският дворец

Пред Кралския дворец

Райксмузеум в Амстердам или Националния музей

От февруари в него беше открита впечатляваща изложба на картини на Рембранд за 350-годишнината от смъртта на художника. Проектът предоставя рядка възможност да се видят наведнъж рисунки и офорти на Рембранд от всички периоди в творчеството му. Мисля, че до юни месец ще бъдат изложени творбите на големия холандски художник.

Билетът за музея е 20 евро. За изложбата на Рембранд не се изискват допълнително пари, но трябва да имаш допълнително запазен час онлайн.

Срещу Райксмузеум се намира и музеят на Ван Гог. До там се отива с трамвай №2, 11 и 12 от площад Дам или от Централната гара. Спирката е Райксмузеум.

Колебаехме се кой музей да посетим – на Ван Гог или Райксмузеум, но предпочетохме националния, защото там освен картини на холандски майстори, са изложени и порцелан от Делф, сребърни прибори, обзавеждане на кралските дворци и кукленски къщи.

Сградата на музея

Нощна стража – Рембранд

Еврейската невеста – Рембранд

Ван Гог – автопортрет

Йоханес Вермеер – известен холандски художник

Йоханес Вермеер – автор на известната творба „Момичето с перлената обица“

Кукленска къща

Кварталът на Червените фенери

Кварталът на Червените фенери е разположен от двете страни на канала Де Валеен в Стария град до старата църква OUDE KERK, близо до Централната гара. Той е един от най-емблематичните места в столицата на Кралство Нидерландия.

Каналът Де Валеен

Към 19 часа бяхме в квартала и вече имаше оскъдно облечени жрици на любовта , които търсеха клиенти сред отблясъка на неоновите лампи /отдавна фенерите са заменени с неонови лампи/.

Това са малки тесни кабинки и коридорчета, в които има по един стол и една духалка за отопление и естествено по една разголена жрица.

Естествено, снимахме само затворените кабинки, защото снимките са забранени и има цивилни момчета, които веднага те предупреждават: Прибери апарата! Не снимай!„

Музеят на проститутките. Входът беше 14 евро.

Харлем – чаровно малко градче

Намира се на 20 км западно от Амстердам, на 20 мин. Влаковете тръгват от Централна гара и са на 15 мин. Центърът на града е характерен за старинните градчета в западната част на Холандия: много канали, къщи с готическа архитектура на късното Средновековие от 17-ти век, голяма църква и сградата на кметството, които са разположени една срещу друга на пазарния площад, наречен Grote Markt.

Пазарният площад, наречен Grote Markt

Църквата

Два часа бяха необходими да го разгледаме и да се върнем отново в Амстердам, и от Централната гара да хванем автобуса за музея на открито Заансе Шанс.

Zaanse Schans – музей на открито

Заансе Шанс е общност от 18-ти и 19-ти век, която показва културното наследство на Холандия. Тук са разположени множество магазинчета, работилнички, ферми и разбира се – вятърни мелници, които са автентични сгради и са пренесени в етнографския комплекс през периода 1960 – 1970 г. За мен това е „Етъра“ на Холандия.

Посещенията са безплатни, защото се разчита туристите да се изкушат да си купят дървени обувки, сирена, шоколади… все на доста високи цени.

Пътуването е с автобус 391, който тръгва от Central Station и е на 15 мин. Последната спирка е музеят. Ние използвахме целодневната карта Amsterdam Region Travel Ticket . Пътуването е около 30 мин и музеят отстои приблизително на 20 км от Амстердам.

Първо посетихме къщата-музей на дървените обувки, където освен всички красиви и интересни изложени експонати, имаше и презентация – показваха как точно се изработват обувките. Накрая се минаваше през частта с магазина, откъдето доста туристи си купуват дървени обувки за спомен.

Отбихме се и в къщата със сирената и кашкавал и успяхме да дегустираме по едно малко парченце от всички, сложени за тази цел.

Музеят на шоколада беше друга атракция, където се продаваха всякакви примамливо изглеждащи шоколадови изделия, направени на място. След като обиколихме всички възможни места от този край на река Zaan, се прехвърлихме от другата страна и започнахме да разглеждаме уникално красивите къщи в стар стил, заобиколени от приятни паркчета.

И естествено, шестте вятърни мелници – най-впечатляващата част от музея. Посещението на всяка една от тях е възможно срещу допълнително заплащане.

De Kat е цветната мелница “Котката”

За час и половина разгледахме и музея и отново се върнахме в Амстердам на улицата на червените фенери.

Полезна информация относно:

Нощувки

Първоначално смятахме да имаме три нощувки в Амстердам , но се оказа че петък и събота хотелите и квартирите в града са двойно и тройно по-скъпи поради наплива на туристи през уикенда. Затова останахме първата вечер /събота/ в Айндховен, а в неделя и понеделник в Амстердам. Резервацията я правим в Booking.com

В Айндховен нощувахме в къща за гости Smitsstraat B&B и усетихме домашната холандска атмосфера – тясно стълбище, по което едва си качихме куфара, дървен под, старини мебели. Много гостоприемна хазайка, която ни приготви домашна закуска. Рейтингът е 9.2

Ако искаш да отседнеш по-евтино в Амстердам, ще трябва да си избереш Hostel. Има много и на достъпни цени.

Ние отседнахме в Hostelle – female only hostel /само за жени/, резервиран от Booking .com с висок рейтинг – 8.6.

За първи път ползвах хостел, но съм много доволна.

Местоположението му е отлично. От Central Station се хваща метро № 54, а от Amsterdam Sloterdijk №50 и се спира на Station Bijlmer Arena. От гарата до хостела е 500 м. Много приятно и уютно място, предлагащо сигурност /за пътуващите самостоятелно жени/ и удобства на гостите. Разполага с интернет зала с лаптоп, откъдето можеш да се чекираш за обратния полет и да ти принтират бордната карта. Кухнята е на разположение на гостите, които могат да си приготвят ястия, като от хостела предлагат free спагети и различни макаронени изделия. През цялото време на престоя предлагат чай, кафе, вода. В близост се намира Лидл, Макдоналдс , много заведения за хранене.

Транспортна мрежа

Влаковата и автобусна мрежа в Холандия е много добре развита, а в този район влаковете вървят и денонощно. Билетът за пътуване в метрото в Амстердам е 3.25 евро. Ние ползвахме първия ден карта 24 hours / 1 day. Струваше 8 евро и можеше да се ползва 24 часа от първото чекиране. Има ги на гишетата на гарите, на щандовете за книги, навсякъде. Вторият ден си взехме Amsterdam Region Travel Ticket, която е валидна 1 ден от първото чекиране до 4 часа на сутринта. Например ние я взехме на 18.03, чекирахме я към 9 часа и беше валидна до другия ден на 19.03 до 04.часа сутринта. Тази карта ти дава възможност да пътуваш в Амстердам и околностите му с всякакъв транспорт, до Харлем, музея на открито, много паркове, замъци, до летището Shiphol /има карта за местата, които можеш да посетиш/. Струва 19.50 евро и се купува от касите, гарите, а също и в хостела я предлагах. Препоръчителна е, защото на много гари автоматите приемат само холандски карти и няма гишета за продажби на билети, а и ако си купувате билети, ще ви излезе по-скъпо. Само до музея на открито е 5 евро в едната посока.

Храна

Малките бисквитки са идеални за хапване на крак или с кафето например. Това са вид тънки гофрети със сироп между тях. Има всякакви размери, като най-популярните са колкото капак за чаша кафе. Така можете да ги сложите върху кафето и те да омекнат, като си поемат от ароматното кафе.

Stroopwafels – малки бисквитки

В супермаркетите на „Albert Heijn“ може да ги намерите и за две евро с намалението, ако си вземете карта от информацията за Bonus. Пускат към края на деня намаления на салати и сандвичи. Горещо ви го препоръчвам, както и супермаркетите „НЕМА“, където се предлага топла храна на достъпни цени.

Холандия е световноизвестна със своите сирена

Холандците обичат да хапват пържени картофки. Но местните картофки са малко по-различни. Те са по-дебели, поднасят се на порция в хартия или картон във всяко заведение за бързо хранене. Тази порция малки картофки струва 4 евро.

Традиционна холандска крем супа – грах и наденички, сервирана с пълнозърнест хляб и бекон, предлага се в супермаркетите HEMA и струва 3.50. Уверявам ви, беше страхотна.

И разбира се, ябълков пай с кафе, особено ако го пиете в библиотеката на Амстердам, откъдето има страхотен изглед към каналите.

Изглед от Библиотеката, кафето се намира на 7 етаж и е на 5 мин. от Централната гара. Струва си да разгледате и самата библиотека, входът е свободен. Отваря в 10.00 ч.

Срещу Централната гара след моста вдясно хванахме шатъла за Айдховен в 11.30 часа с автобус на Airexpresbus /в билета пише мястото на началната спирка/. Билет може да се вземе и онлайн.

Всичко беше прекрасно и очарователно. Не срещнахме абсолютно никакви проблеми. Но Холандия е много подредена страна, затова казвам още веднъж, че ако знаеш къде отиваш и какво искаш, и как да го направиш, и с малко английски си ОК.

Довиждане, Амстердам, до нови срещи!!!

За Ирина