Харлем - чаровно холандско градче с богата история

Макар и често засенчван от своя много по-голям и известен съсед Амстердам, Харлем не остава незабелязан от истинските ценители на готическата архитектура на късното Средновековие. Типичното нидерландско градче съчетава удобствата на големия град с красотата на живописно селце, което се намира близо до национални паркове и крайбрежието на Северно море.

Именно неговата локация го прави толкова изкушаваща дестинация

– 20 км западно от Амстердам и на 20-тина минути колоездене от красивите плажове на Bloemendaal aan Zee.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Центърът на града е характерен за старинните градчета в западната част на Холандия: много канали, къщи на занаятчии от 17-ти век, голяма църква и сградата на кметството, които са разположени една срещу друга на пазарния площад, наречен Grote Markt. На този площад все още се провеждат ежеседмични пазари с домашно приготвени вкусотии и ръчно изработени дрехи и бижута. В определени дни пазарът е обособен за продажба и дегустиране на характерно холандско сирене от различни райони на страната, или пък се превръща в крайната точка на парад на цветя, обикалящ съседни градове.


Кръглият площад събира десетина улици, а в центъра му се извисява грандиозната готическа църква Св. Баво, De Grote of St. Bavokerk, която може да бъде видяна от почти всяка точка на града. Църквата е една от най-известните забележителности в Холандия. На няколко преки от нея се намира друго Харлемско съкровище – музеят Франс Халс, Frans Hals Museum, който е построен в знак на почит към родния град на художника. Музеят събира на едно място най-великите майсторски портрети на артиста.

Недалеч от площада се намира и най-старият музей в Холандия – Teylers Museum

който експонира вкаменелости, минерали, монети, медали и много картини от художници като Рембранд и Микеланджело. Музеят ще ви отведе назад във времето и ви уверявам, че след като разгледате неговите колекции, през целия ден ще прехвърляте различни картини и произведения на изкуството в мислите си и ще се опитвате да си представите техните красиви детайли.

Харлем е дом и на много други музеи като Музея на модерното и съвременно изкуство – De Hallen. Той организира изложби всяка година и представлява платформа, където млади холандски и чуждестранни художници могат да представят най-актуалните тенденции в съвременното изкуство. Друг известен музей е интерактивният Dolhuys, който ви позволява да изследвате света на психичните разстройства по един изненадващ и вълнуващ начин. Музеят е печелил редица награди за специалния начин, по който помага на своите посетители да разберат по-добре дисциплината на психиатрията.

В сърцето на Харлем е разположен и най-интересният за мен музей – Molen de Adriaan, който представлява

вятърна мелница, която живописно седи на брега на реката Spaarne

Посетителите ще бъдат удивени не само от красотата на вятърната мелница, но и от историята за това колко важна е била тя за обществото на Харлем във времето на построяването й.


Жителите на Харлем са успели да постигнат безупречна хармония в своето ежедневие и активен, социален начин на живот на открито.

През централната част на града коли почти не минават, а всички улици са обособени за пешеходци и колоездачи

Харлем е зона за хората, затрупан с десетки магазини, кафенета и ресторанти, които предлагат разнообразие – от местни специалитети до интернационална кухня. Посетили Харлем, няма как да не опитате местнотo сирене Gouda и Edam, традиционните frikandel (холандска наденичка), stroopwafels (вафли със сироп) или poffertjes (малки захарни понички). Същото така известни са и пържените картофи в Харлем, които се предлагат във фунийка, за по-голямо удобство, ако ги хапвате на крак.


Интересен факт е, че

исторически Харлем е много по-значителен и популярен пивоварен център от по-големите градове Амстердам и Ротердам

Харлем е единственият град в Холандия, който има свой собствен уникален стил бира, датиращ от 16ти век – Haarlems Jopenbier. Друг вид бира – Haarlems Koyt, ни отвежда още по-назад в пивоварното минало на града. Рецепта от 1407 година се използва като основа, а крайният резултат е бира с изненадващ пикантен вкус и 8,6% алкохолно съдържание.

За да почерпите още повече от богатата атмосфера на Харлем, ви препоръчвам

панорамен круиз по каналите из града

А от следващите снимки ще разберете защо градчето ми е толкова любимо. Именно защото се намира в непосредствена близост до красивите плажове на Bloemendaal aan Zee. Само на две гари разстояние, или на 30 минути с колело, ще се озовете в един друг свят. Дълги пясъчни ивици по протежението на Северно море, а до тях пясъчните дюни на два обширни природни резервата. Тук ще намерите богата гама от ресторанти, повечето от които се превръщат в оживени плажни клубове вечер. Ако тръгнете на разходка надолу по плажната ивица, ще се озовете в най-известния морски курорт в Холандия – Zandvoort, където разнообразието от ресторанти е още по-голямо.


Харлем е чудесно, чаровно градче, което обиквах все повече с всеки изминал ден. Наред с туристическите забележителности и отличните възможности за пазаруване и хранене, Харлем крие и много интересни места за тези, които се задържат за по-дълго там. Из градчето се носи оживена и приятелска атмосфера, а жителите му са постоянно изненадвани с различни фестивали и културни събития.

За Рая
Пътувам, за да се върна. За да мога да погледна на родното място с нови очи и повече цветове. Надявам се да ви помогна да намерите вдъхновение да осъществите всички онези пътувания, които отдавна планувате, но все не намирате време!