Футуристичният музей “Гугенхайм”, описан в романа “Произход” на Дан Браун

През 2017 година на книжния пазар излезе поредната книга на гениалния писател Дан Браун. По всичко личи, че “Произход” ще се превърне в бестселър и това едва ли ще бъде изненада за някого. Един ден романът вероятно ще бъде екранизиран, както се случи с предходните, но да не избързваме.

Историята, в която главно действащо лице е професорът по религиозна символика Робърт Лангдън, отново е твърде интригуваща. Ако някога сте чели “Шифърът на Леонардо”, “Шестото клеймо” или някоя от другите книги на Браун, вероятно знаете, че всички описани места, произведения на изкуството и научни постановки са реално съществуващи.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Още в първите глави на романа авторът ни въвежда в уникална обстановка: пространството около една сграда, която като че ли идва от бъдещето: “Професор Робърт Лангдън разглеждаше дванайсетметровото куче на площада. Козината на животното представляваше жив килим от трева и благоуханни цветя.”

И продължава: “Тънките железни крака на черната вдовица издигаха издутото тяло на поне 10 метра височина. От корема на паяка висеше яйчна торбичка от телена мрежа, пълна със стъклени кълба.”

“Грамадната хвърляща отблясъци сграда не можеше да се обхване с един поглед и той проследи странните издължени форми по цялата им дължина.”

Става въпрос за музея за модерно изкуство Гугенхайм в Билбао, Испания. Проектиран е от архитекта Франк О. Гери и е завършен през 1997 година. Невероятната постройка превръща Билбао от сив и скучен, постиндустриален град в безкомпромисен магнит за туристи. Според “Ню Йоркър” музеят прилича на “кораб от фантастичен сън с извиващ се корпус, обгърнат в наметало от титан.”

Размерите на музея са наистина впечатляващи: площ от 24 000 кв м, от които 11 000 са изложбени части. Цената му възлиза на около 100 милиона долара. Всъщност, музеят в Билбао е част от композиция, започнала в Ню Йорк. Там още през 1939 г. е построен музеят Соломон Гугенхайм, към който по-късно се присъединяват музеят Пеги Гугенхайм във Венеция и музеят Дойче Гугенхайм в Берлин. На път да бъде завършен е и новият музей Гугенхайм в Абу Даби.

В разказа си Дан Браун описва надлъж и шир музея както отвън, така и отвътре. В един момент читателят, запленен от историята, съвсем забравя, че мястото съвсем не е плод на художествена измислица, а е напълно реално: “неземна халюцинация – шеметен колаж от извити метални форми, сякаш почти безпорядъчно подпрени една на друга. Продължаващата в далечината хаотична маса от фигури беше облицована с над трийсет хиляди титанови плочи, които лъщяха като рибени люспи и придаваха на сградата вид на нещо едновременно живо и извънземно, сякаш някакъв футуристичен левиатан е излязал от водата, за да се погрее на слънце на речния бряг.”

Несъмнено музеят Гугенхайм в Билбао е уникална атракция, която заслужава да бъде посетена. Той е поредното доказателство, че на нашата планета съществуват чудновати места – произведения на изкуството, за които е трудно да се повярва, че са сътворени от човешка ръка.

За Николай
Изкушени от вечния порив да търсим и намираме, ние се отправяме на далечно пътешествие към непознати земи, покоряваме непристъпни върхове, хвърляме се в студените, дълбоки води на неизвестното, стъпваме с боси крака по пясъка на девствени плажове, за да изследваме нови и нови светове. Човешкият стремеж към познание ни отвежда на различни места, попиваме от културата на чужди народи, за да разберем по-добре другите и себе си. Така се носим по вълните на живота и пътувайки към своя свят, откриваме истински стойностните неща, заради които си заслужава да се впускаме в нови приключения, които вдигат адреналина, отварят сетивата и пронизват сърцата ни всеки ден, всеки божи ден до края на дните ни. Още от мен четете тук: nikolaynanchev.blogspot.com