Устието на Велека – една от магиите на Странджа

Велека е бижуто на Странджа. Реката тръгва от Турция, за да пропътува приблизително 150 километра, 120 от които на наша територия, и да се влее в Черно море при Синеморец. Лиманът на река Велека в българската територия е едно изключително красиво място, дори може би по-красиво от този на река Ропотамо, само че… по-малко известно.

640px-RekaVeleka
Снимка: Kedimov

При Синеморец странджанската река е широка над 50 метра и дълбока над 8 метра. На около 3 километра от устието си реката се стеснява, а от двете й страни се издигат зелени ридове, чиито гори достигат до самия бряг. Големи брястове, ясени, вековни орехи, липи и много други видове дървета правят заливната тераса на реката изключително разнообразна.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 
Veleka-sinemorets-mouth-dinev
Снимка: Evgeni Dinev

А устието на Велека е величествено! Пясъчен плаж, дълъг около 800 метра и широк около 100 метра, изтласкал устието на реката в северния край на широко отворения залив. Още от хълма отгоре, при Синеморец, можете да видите как водите на Велека бавно и лежерно си проправят път и се сливат с вълните на Черно море, като образуват разнообразна палитра в синьо. Често се случва големите черноморски вълни да заприщят устието на Велека с пясъчен вал. Но дори и тогава, леко и упорито, Велека успява да достигне до морската шир.

veleka222
Снимка: Nick Spirov

Малцина може би знаят, че от устието си навътре Велека е плавателна цели 9 километра. Плаването по Велека е изключително приятно усещане, носещо лежерност и спокойствие.

640px-Veleka_river_(Велека)_in_Sinemorec
Снимка: Pudelek

Красив, малко известен, слабо посещаван, подходящ за уединение кът от легендарната Странджа планина, който не бива да се пропуска.

640px-Устието_на_река_Велека_при_с._синеморец,_област_Бургас
Снимка: Todorovadesi
Заглавна снимка: Ivan Dimitrov
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!