Три феерии на Антони Гауди в Барселона

Честно казано, лятото не е най-подходящият сезон да предприемете пътуване до Барселона. Не заради друго, а заради жегата. А и напливът от туристи е повече от огромен.

Всичкото това някак пречи да се отдадете на спокойна разходка, в която да попиете от красотите наоколо. Затова ви предлагаме времето от септември до май, когато всичко там може да бъде само ваше. Изключително много неща могат да се видят в Барселона, но задължително трябва да обърнете внимание на творчеството на легендарния архитект Антони Гауди.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Серия сгради на Гауди са разположени в Барселона и околностите. Решихме да ви представим три от неговите произведения в столицата на Каталуния, които привличат окото по един необичаен начин. Всеки, който ги е виждал на живо, вероятно ще се присъедини към мнението, че еклектиката всъщност може и да носи радост.

Къща Батийо (Casa Batlló)

Casa Batlló1

Завършена от Гауди през 1906 година, люспестата, подобна на риба Къща Батийо е една от най-необичайните и чудновати рожби на твореца. Сградата няма права линия, нито прав ъгъл, нито права стена. За да разбереш различността на творбите на Антони Гауди, определено трябва да имаш богато въображение. Морските мотиви в архитектурата дават пълна свобода на окото да възприеме сградата по начин, който му е приятен. Меките линии, пастелните тонове и морските мотиви са пренесени и в интериора на Casa Batlló.

Снимки: Casa Batlló

Ла Педрера (La Pedrera), или Casa Milà

La Pedrera0

Странна, вълниста, пясъчна и различна. Такава е Къщата “Ла Педреда” (“Каменоломната“), наричана още и Каса Мила, второто по известност произведение на Гауди след прочутата и все още незавършена катедрала La Sagrada Familia. От покрива на „Ла Педреда“, на който има различни статуи и странно изглеждащи комини, оприличавани на стражи, се открива невероятната гледка към Барселона. А самата сграда, направена изцяло от естествен камък, е точно толкова топла, колкото града, хората в него и климата наоколо.

Снимки: La Pedrera

Дворецът Гюел (Palau Güell)

guel

Дворецът Гюел, който днес е музей, е сред ранните шедьоври на Гауди и се намира на една от главните улици – Ла Рамбла. Сградата е поръчана на Гауди от богат наследник в началото на 80-те години на XIX век за негова градска резиденция. Разкошен интериор, звезден купол, богата архитектура, яркост и ексцентризъм – това всъщност е постройката, която прави Гауди известен и далеч извън Каталуния, след като материали за нея са поместени в редица вестници в Европа и САЩ. Любопитно е, че това е и единствената изцяло завършена сграда на Гауди.

Снимки: Palau Guell
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!