Трир, където епохите се срещат

Трир е най-старият град в Германия, разположен на брега на река Мозел, в долина, заобиколена от хълмове с лозови масиви. На реката е наречен и оформилият се там винен регион.

Трир е част от провинция Рейнланд-Пфалц, която се намира в близост до границата с Люксенбург. Градът е бил основан от келтите в края на IV век пр. Хр., а в края на I век пр. Хр. е завлядян от римляните и прекръстен, но отново с име, близко като произношение до Трир. Историята на града е известна назад в годините и именно затова се смята, че той е един от най-старите в Германия.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

катедрала, трир, двор

Трир е и най-старото седалище на епископ на север от Алпите. През Средновековието архиепископите са имали голяма власт. По това време архиепископът на Трир е бил управител на земята от френската граница до Рейн. Той е имал важна роля при гласуванията в Свещената Римска империя, тъй като гласът му е бил един от седемте с решаващо значение.

катедрала, трир

Една от най-големите забележителности в града е Порта Нигра или Черната порта, която е най-добре запазената римска порта на север от Алпите. Датирана е от IV век пр. Хр.

Друга историческа забележителност са руините на три римски бани. Сред тях са баните на императорите.

Базиликата “Константин”, която днес се използва като протестантска църква, е постройка в оригинален римски стил и разполага с 67-метрова тронна зала, където императорът е събирал първите мъже на империята и са взимали важни решения.

базилика, трир, германия, константин

Рилмяните са оставили своя отпечатък върху Трир и с изграждането на красив мост над река Мозел. До днес по него преминава значителен трафик и е запазил своя класически облик.

трир, катедрала

трир, катедрала

Всеки запален по архитектурата пътешественик може да се отдаде на обиколка на Трир, която ще му помогне да се запознае на живо с постройки в готически и бароков стил.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!