Тосканска приказка

Всеки знае, че Италия е красива и очарователна стра­на. Но може би най-привлекателната област е Тоска­на. Това е мястото за тези, които ценят качествените вина, величавата тишина на ренесансовите градчета н меката хълмиста природа с нейните лозя, зелени полета и високи кипариси.

Всичко това накара част от екипа ни да при­еме приятелската покана и да гостува в една пре­красна тосканска вила. Разбира се първата спирка на посещението ни беше Сиена.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Градът е сред най-добре запазените средновековни и ренесансови градове в

Италия. Разположен е на 322 метра надморска височина в сърцето на Тоскана.

Изграден е на три хълма и е запазил тесните лъкату¬шещи улички и високите аристократични сгради. Сиена има етруски произход, била е римска колония с името Сиена Джулия. Най-голям разцвет отбелязва в средните векове. Била е седалище на много династии, а след дълъг период на епископско господство (IX – XI в.), градът достига връхна точка в своето развитие и става град със самостоятелно управление, поемайки политика на експанзия по отношение на съседните територии. Конфронтацията с Флоренция е неизбежна, а итките продължават с кратки обрати до 1555 година, когато след дълга обсада Сиена е завоювана от Флоренция, загубва своята автономия и става част от херцогството, споделяйки успехите и богатствата си.Забележителната Сиена

Тук няма как да изброим всичките богатства на историята на Сиена, но най-важните от тях са: Градският площад на Сиена, който е подобният на морска мида Piazza del Campo. На него се намират блестящите Palazzo Pubblico и Torre del Mangia. Сиенската катедрала Duomo, е шедьовър на архи­текта Николо Пизано. В катедралата има фрески на Гирландайо. По-надолу се намира Ваптистерият, който е украсен от барелефите на Донатело, Гиберти и Якопо дела Куерча.

Най-интересното събитие в Сиена, безспорно, е палиото. Това е конно надбягване, което се провежда два пъти в годината – в началото на юни или юли и в средата на август, на Piazza del Campo. Палиото е битка между 17 контради (райони), заобикалящи Сиена, а хиляди хора, живеещи в тях, идват всяка година да подкрепят своите представители. Надбягването започва с парад в сутрешните часове и завършва късно през нощта. Цветовете са гран­диозни, а атмосферата е наелектризирана. Други по- важни събития освен контрадата (от 2 юли и от 16 август), са празникът на Св. Екатерина (29 април) и Септемврийските музикални седмици в Сиена.

След Сиена, веднага се насочихме към целта на на­шето пътуване – вилата Borgo Santo Pietro. Тя се на­мира сред красивите хълмове, в прекрасната долина Valle Serena. В близост е една забележителност, която е известна на всеки италианец – абатството Сан Гал-гано. Впечатляващата сграда е без покрив, тъй като той е бил продаден камък по камък в трудните за манастира времена. В малката църква до абатството се намира реликва, за която италианците спорят с англичаните – меч, забит в скалата. Местните твър­дят, че това се е случило преди Крал Артур да забие своя меч в камъка. Освен това в малко ковчеже се пазят кости от ръце. Легендата разказва за опит за покушение над покровителят на църквата Сан Галга-но, чийто верен приятел бил един вълк. Животното и за миг не се поколебало да накаже покушителя със смърт, отхапвайки ръцете му, които и до ден днешен могат да се видят в ковчежето.Borgo Santo Pietro

Областта наистина е свята, защото тук минава ве­нозният път на пилигримите, пътуващи с дни, за да стигнат до Рим. Точно този път преминава и през ви­лата Borgo Santo Pietro и е една от основните й алеи.

Градината наистина е впечатляваща – разположена е но 70 000 кв. м. и е смесица между английски и френски парк. Дълги алеи обаче, са маркирани от така типичните за Тоскана кипариси. Има различни части, подходящи за максимално удоволствие или почивка – игрища за баскетбол и тенис, конна база и прекрасен басейн, в който водата се пречиства чрез ултравиолетови лъчи. Изобщо всичко във вилата е съобразено с екологичния начин на живот. Плодове­те, зеленчуците и билките за менюто на главния гот­вач се берат направо от градините. Има и специална градина на полезните билки, в която всеки гост може да се разхожда и да вдишва приятните аромати. Това ни отвежда и до спа центъра, където са специалните процедури, които използват именно тези билки Архитектурата на вилата е повече от прекрасна съчетава класическата тосканска архитектура със съвременните изисквания. На първия етаж е голе­мия салон, в който можете да се насладите на му­зиката, изпълнявана всяка вечер на големия роял Тук гостите се отпускат в занимателни разговори на чашз Кианто. Ресторантът предлага перфектно меню, включващо авторски образци и такива от европейската кухня — свежи и леки съчетания, до­пълнени с уникална винена листа.

Усещане за съвършенство

Огромно стълбище с витрина, гледаща към градините води към втория етаж, където са седем от осемте спални на вилата. Обзаведени са разкошно и всяка е със собствен стил. Посетителите попадат в меката атмосфера на барока. Огънят гори в краси­вите резбовани камини. Светлината е приглушена, а във въздуха се носят нежни аромати. Тук е царството на съня и релакса, за да дойде утрото, когато можете да се приютите на голямата тераса и с чаша кафе да наоблюдаваге красивата природа. Концепцията на ви­лата е уникална, защото това не е просто много лук­созен хотел, а място, където да се чувствате у дома си Можете да си поръчате каквото пожелаете от менюто и ю ще ви бъде сервирано, където предпо­четете из цялата Градина. Можете да избирате дали да пиете коктейли край езерото, да слушате музика в открития бар или да се отдадете на удоволствията в спа центъра. Тук се чувствате като гости и приятели на собствениците, които ви посрещат най-сърдечно и ви разказват за историята на прекрасната вила на пътя на пилигримите. И така до последния ден, когато потегляте през огромната метална порта, а на изхода ви изпращат двата очарователни шарпея. Казваме довиждане на вилата Borgo Santo Pietro, на красивата Тоскана и, разбира се, си обещаваме да дойдем отново.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!