Топ 5 на водопадите в България, които трябва да посетите

Нямаме претенции за представителност на класацията, направена е импулсивно, но с много любов. Всъщност водопадите в България, които непременно трябва да посетите, са може би 50 🙂

1.Райското пръскало – най-високият на Балканите

Raisko-pruskaloСнимка: Петя Ставарова


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

Това е най-високият водопад на Балканския полуостров. Намира се в Стара планина, под връх Ботев, в Национален парк Централен Балкан и в природния резерват Джендема.
Висок 124,50 метра, той събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска. В подножието му се намира хижа Рай.
До хижа Рай може да се стигне за около 4 часа по маркирана пътека, която започва от местността Паниците край град Калофер.

2.Крушунски водопади (Маарата) – най-голямата водна каскада

KrushunaIwatterfall
Снимка: Romel

Намират до село Крушуна, община Летница, област Ловеч. Това е най-голямата в страната водна каскада. Главният водопад е висок 20 метра, от него се образуват още няколко. Извира от пещера. В близост се намира и прочутата Деветашка пещера.
Има еко-пътека, по която може да се разгледате водопадите подробно. Екзотично, красиво и свежо, мястото е отлично за релакс.

3. Бачковски водопад – достига се най-лесно

Bachkovo_Waterfall
Снимка: Михал Орела

Висок около 10 метра, водопадът има множество ръкави и разклонения. Намира се в резервата „Червената стена“ в Западните Родопи. До него се стига за около 20 минути по удобна пътека, която започва от Бачковския манастир и води към хижа Марцаганица. Дръжте лявата страна на пътеката.

4. Боянски водопад – най-близък до столицата

Boyana_falls
Снимка: Mrejorix

Висок около 25 метра, водопадът се вижда дори от южните квартали на София. Намира се в планината Витоша. До него се тига най-лесно през Копитото – за около час и половина по равна пътека, но последната отсечка, която се спуска към водопада, е стръмна и опасна. Може да минете и по долината на Боянска река, като тръгнете от квартал Бояна. Това е по-дългият, но и по-безопасен маршрут.

5. Скакля – любим на писателя Иван Вазов

Vodopad_skaklqСнимка: Svetlina Bov

Висок около 80 метра, водопадът се намира в Искърското дефиле, в близост до гара Бов, която е на 51 км. от София. Достига се с кола и влак до гара Бов, а след това по екопътека за около 2 часа.

За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!