Топ 10 причини да посетите Закинтос

Закинтос заслужено е сред най-популярните острови в Йонийско море – идиличната му красота и изобилието от природни чудеса не оставят никого равнодушен. Намира се на юг от Кефалония и е световноизвестен с прелестните си плажове и интензивния нощен живот, което го прави предпочитана дестинация за младите. Има безброй много причини да посетите Закинтос, но ние подбрахме 10-те най-добри според нас!

1. Сините пещери

Разходката с лодка до прочутите Сини пещери, разположени точно под фара на нос Скинари в северната част на Закинтос, е задължителна! Наречени така заради зашеметяващо тюркоазения цвят на водата вътре в тях, пещерите са открити през 1897 г. и днес са изключително популярна забележителност.

blue-caves
Снимка: Zsolt Fila

 2. Плажът Навагио

Няма как да не сте чували или чели за него – Навагио, или плажът на корабокрушенците, е наистина удивително място. Разположен в близост до китното планинско село Волимес, това е един от най-красивите (и фотографирани) плажове в цяла Гърция. Разказват, че през 1983 г. кораб с контрабандни цигари се е разбил в скалите наблизо, преди да бъде пометен на брега, където си стои и до днес.

navajo-bay-590338_640

3. Град Закинтос

Град Закинтос е изцяло възстановен, след като почти всички сгради в него са разрушени при силно земетресение през 1953 г. Преустроен в традиционен венециански стил, той ви предлага чудесна възможност да прекарате няколко часа в приятни разходки из павираните улици и площади на града. Ще се насладите на много местно изкуство, рибарски лодки, пръснати по крайбрежието и, в края на пристанището, на църквата Св. Дионисий, където е погребан светецът-покровител на остров Закинтос и която е една от малкото сгради, оцелели при земетресението.

zante-town2
Снимка: Heather Cowper

4. Залезът в Кампи

Ако искате да видите един от най-прекрасните залези в живота си, то мястото е малкото селце Кампи в западната част на острова. Ако следвате стръмния път с кола до върха на хълма, ще видите Кръста на Шива – мемориал за тези, които са загубили живота си по време на гръцката гражданска война. Когато стигнете върха на скалата, ще сте на около 300 м над морското равнище и перфектно позиционирани да гледате как слънцето се потапя и изчезва в морето.

kampi
Снимка: Spyros Kapsaskis

5. Остров Маратониси

Приятна разходка по море ще ви отведе до красивия остров Маратониси, който се намира в средата на залива Лаганас. Не само формата му напомня на костенурка – той е едно от местата, където гнездят прочутите големите морски костенурки карета-карета. Националният морски парк на Закинтос следи посещенията на острова, за да не бъде застрашена естествената среда на костенурките.

marathonisi
Снимка: Heather Cowper

6. Плажът Геракас

Като споменахме костенурките, половин час път с кола южно от залива Лаганас ще ви отведе до красивия плаж Геракас, на който те също гнездят. От 1996 г. плажът е дом на Информационния център за морските костенурки и дивата природа. Той е единствената по рода си организация, която се грижи за запазване на богатото природно наследство на Закинтос и работи за защита на костенурките карета-карета от изчезване.

gerakas
Снимка: Spyros Kapsaskis

7. Водните спортове

Ако обичате водните спортове, то задължително трябва да посетите залива Свети Николай в южната част на Закинтос. Тук ще намерите всичко – от банани до кану-каяк и парапланеризъм. Освен това има и много барове на плажа, в който да се разхладите и да се насладите на любима напитка, но заради популярността на мястото често са доста пренаселени.

nikolaus
Снимка: Spyros Kapsaskis

8. Гмуркането

Продължавайки темата за забавления във водата, ако обичате гмуркането или винаги сте искали да го пробвате, Закинтос е едно от най-добрите места да го направите. които ще намерите. В източната част на острова има чудесни условия за гмуркане, а можете да вземете уроци и в красивия пещери Кери.

keri
Снимка: Heather Cowper

9. Анафонитрия

Поразителен византийски манастир от 15 век ще откриете в малкото селце Анафонитрия. Той е построен в чест на Дева Мария, а св. Дионисий – покровителят на остров Закинтос, е прекарал последните си години тук. И до днес районът е популярно място за поклонение.

anafonitria
Снимка: Robert Wallace

10. Забавленията и нощният живот

Споменахме вече интензивния нощен живот, който привлича по-младите туристи и които от своя страна го правят все по-разнообразен и привлекателен. Закинтос разполага с много ресторанти, които предлагат не само местна, но и интернационална кухня, десетки барове, в които ще приготвят любимите ви напитки, и изобилие от нощни клубове – остава само да изберете на чий дансинг ще посрещнете изгрева.

laganas
Снимка: Eelke de Blouw

evrooptik

За Афродити
Avatar