Топ 10 неща, които трябва да направите и да видите в Занзибар

Занзибар е красив остров с интересна култура, да не говорим за зашеметяващите му плажове. Предлагаме ви Топ 10 места и изживявания, които не трябва да пропускате, ако решите да се впуснете в приключението Занзибар. За да сте сигурни, че виждате най-доброто от онова, което островът може да предложи, разгледайте списъка с най-впечатляващото в източноафриканския архипелаг.

1.Прекарайте ден в Каменния град (Stone Town)

Каменният град е сърцето и душата на острова. Невероятена смесица от алеи и стари сгради в арабски стил, можете временно да се загубите (физически и умствено) в магията на града. Потопете се в местната култура, като пиете чаша кафе от местния търговец или просто продължете да се скитате по улиците, откривайки уникални малки места на всеки ход.


Харесва ли ви тази дестинация? Направете запитване за екскурзия!
Изпратете вашето запитване и ние ще се свържем са вас, за да ви дадем подробна информация за възможностите да посетите тази дестинация.

 

stone-town, каменния град, занзибар, мореstone town, каменния град, занзибар

2.Разходете се в гората Джозани (Jozani Forest)

„Джозани“ е последната коренна гора, останала на Занзибар. Представлява огромно и живописно разпространение на зеленина. Гората се намира недалеч от залива Чука, районът често се наводнява, което за щастие подхранва уникална блатна гора от много невероятно изглеждащи дървета и папрати. До гората се достига най-лесно с автобус, с чартърно такси или като част от организиран тур.

3.Хванете тен на плажа Нунгви (Nungwi)

плаж, занзибар

Нунгви е селище, което се намира в северозападния край на остров Занзибар. Това е едно от популярните места в Занзибар, но все още не е превърнат в пренаселен от туристи плаж. Нунгви е един от топ плажовете на Занзибар и може да бъде ползван активно, тъй като приливът не обхваща голяма част от ивицата му.

плаж, занзибар, рапан

4.Посетете затворническия остров (Prison Island)

На половин час пътуване с лодка се намира затворническия остров, който осигурява впечатляващ поглед към леко мрачното минало на острова – земя на острова някога е била използвана като място, където робите били задържани, а когато робството било премахнато, мястото функционирало като лагер, където били изпращани хора със смъртоносни болести. За щастие това е всичко от миналото и днес островът е природен резерват за гигантски костенурки и място за разглеждане на руините на някога функциониращия затвор .

zanzibar, занзибар, плаж, кораб, котва

5.Яжте на пазара Фородани (Forodhani)

Впечатляващият следобеден пазар за храни отваря в късния следобед в Каменния град. Жуженето, шумът и енергията на този пазар са грандиозни. На него можете да намерите пресни местни продукти, както и прясна скара, месо и зеленчуци. Можете да опитате познати видове риба, която се сервира с гарнитура от пържени картофени топки, нан хляб и самаса.

храна, занзибар

6.Посетете музея дворец

Познат и като Двореца на султана, музеят дворец е историческата сграда в Каменния град, която е задължително да видивсеки турист. Дворецът се намира на брега на морето, с изглед към океана и е построен през 19-ти век като дом за султана и неговото семейство. След революцията през 1964 г. мястото е използвано като правителствена сграда и името му е сменено на „Народен дворец“. Днес дворецът служи като музей, където са изложени реликви от миналото на султанското семейство.

7.Къщата на чудесата

Къщата на чудесата е изключително важна и визуално зашеметяваща историческа сграда в Каменния град. Под покрива ѝ можете да разгледате невероятно интересна изложба. От нея ще научите много местните жители на Занзибар и историята на острова. Къщата на чудесата е най-голямата и най-висока сграда в целия Каменен град и се намира на видно място пред градините Фородани на брега на стария град.

8.Тур сред подправките

Занзибар е познат в търговията с подправки, така че какъв по-добър начин да се потопите в местната култура от това да научите интересни факти за най-доходоносната индустрия на острова? Туристите могат да изберат от разнообразие от турове, преминавайки по извиващите се улици с гид, който ще ви разкаже за зараждането на търговията, както и за всички видове подправки, които се произвеждат на територията на Занзибар.

spice, подправки, африка

9.Старият форт

Най-старата сграда в Каменния град е разположена на брега на морето, точно пред известните градини Фородани. Построен през 17 век с цел да предпази острова от атаката на португалците, днес Старият форт е една от основните забележителности на Каменния град. Посетителите могат да разгледат останките от бившата крепост. Наблизо около двора в централната част на града, търговци предлагат местни продукти и сувенири, които туристите могат да закупят за спомен. В пределите на форта има стар амфитеатър, който все още функционира и е домакин на събития.

старият форт, занзибар, плаж

10.Насладете се на чудесни гледки и изискана храна в The Rock

The Rock е ресторант, който предлага спиращи дъха гледки към острова, тъй като се намира на скала с изглед към всички основни забележителности на града. Посетителите не идват само заради гледката – кухнята допълва приятното прекарване с една от най-добре приготвената морска храна, която човек може да опита в Занзибар. Ако решите да посетите ресторанта, направете си резервация, тъй като местата са малко, а желаещите много.

Източник: theculturetrip.com
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!