Топ 10 неща, които трябва да направите и да видите в Занзибар

Занзибар е красив остров с интересна култура, да не говорим за зашеметяващите му плажове. Предлагаме ви Топ 10 места и изживявания, които не трябва да пропускате, ако решите да се впуснете в приключението Занзибар. За да сте сигурни, че виждате най-доброто от онова, което островът може да предложи, разгледайте списъка с най-впечатляващото в източноафриканския архипелаг.

1.Прекарайте ден в Каменния град (Stone Town)

Каменният град е сърцето и душата на острова. Невероятена смесица от алеи и стари сгради в арабски стил, можете временно да се загубите (физически и умствено) в магията на града. Потопете се в местната култура, като пиете чаша кафе от местния търговец или просто продължете да се скитате по улиците, откривайки уникални малки места на всеки ход.

stone-town, каменния град, занзибар, мореstone town, каменния град, занзибар

2.Разходете се в гората Джозани (Jozani Forest)

„Джозани“ е последната коренна гора, останала на Занзибар. Представлява огромно и живописно разпространение на зеленина. Гората се намира недалеч от залива Чука, районът често се наводнява, което за щастие подхранва уникална блатна гора от много невероятно изглеждащи дървета и папрати. До гората се достига най-лесно с автобус, с чартърно такси или като част от организиран тур.

3.Хванете тен на плажа Нунгви (Nungwi)

плаж, занзибар

Нунгви е селище, което се намира в северозападния край на остров Занзибар. Това е едно от популярните места в Занзибар, но все още не е превърнат в пренаселен от туристи плаж. Нунгви е един от топ плажовете на Занзибар и може да бъде ползван активно, тъй като приливът не обхваща голяма част от ивицата му.

плаж, занзибар, рапан

4.Посетете затворническия остров (Prison Island)

На половин час пътуване с лодка се намира затворническия остров, който осигурява впечатляващ поглед към леко мрачното минало на острова – земя на острова някога е била използвана като място, където робите били задържани, а когато робството било премахнато, мястото функционирало като лагер, където били изпращани хора със смъртоносни болести. За щастие това е всичко от миналото и днес островът е природен резерват за гигантски костенурки и място за разглеждане на руините на някога функциониращия затвор .

zanzibar, занзибар, плаж, кораб, котва

5.Яжте на пазара Фородани (Forodhani)

Впечатляващият следобеден пазар за храни отваря в късния следобед в Каменния град. Жуженето, шумът и енергията на този пазар са грандиозни. На него можете да намерите пресни местни продукти, както и прясна скара, месо и зеленчуци. Можете да опитате познати видове риба, която се сервира с гарнитура от пържени картофени топки, нан хляб и самаса.

храна, занзибар

6.Посетете музея дворец

Познат и като Двореца на султана, музеят дворец е историческата сграда в Каменния град, която е задължително да видивсеки турист. Дворецът се намира на брега на морето, с изглед към океана и е построен през 19-ти век като дом за султана и неговото семейство. След революцията през 1964 г. мястото е използвано като правителствена сграда и името му е сменено на „Народен дворец“. Днес дворецът служи като музей, където са изложени реликви от миналото на султанското семейство.

7.Къщата на чудесата

Къщата на чудесата е изключително важна и визуално зашеметяваща историческа сграда в Каменния град. Под покрива ѝ можете да разгледате невероятно интересна изложба. От нея ще научите много местните жители на Занзибар и историята на острова. Къщата на чудесата е най-голямата и най-висока сграда в целия Каменен град и се намира на видно място пред градините Фородани на брега на стария град.

8.Тур сред подправките

Занзибар е познат в търговията с подправки, така че какъв по-добър начин да се потопите в местната култура от това да научите интересни факти за най-доходоносната индустрия на острова? Туристите могат да изберат от разнообразие от турове, преминавайки по извиващите се улици с гид, който ще ви разкаже за зараждането на търговията, както и за всички видове подправки, които се произвеждат на територията на Занзибар.

spice, подправки, африка

9.Старият форт

Най-старата сграда в Каменния град е разположена на брега на морето, точно пред известните градини Фородани. Построен през 17 век с цел да предпази острова от атаката на португалците, днес Старият форт е една от основните забележителности на Каменния град. Посетителите могат да разгледат останките от бившата крепост. Наблизо около двора в централната част на града, търговци предлагат местни продукти и сувенири, които туристите могат да закупят за спомен. В пределите на форта има стар амфитеатър, който все още функционира и е домакин на събития.

старият форт, занзибар, плаж

10.Насладете се на чудесни гледки и изискана храна в The Rock

The Rock е ресторант, който предлага спиращи дъха гледки към острова, тъй като се намира на скала с изглед към всички основни забележителности на града. Посетителите не идват само заради гледката – кухнята допълва приятното прекарване с една от най-добре приготвената морска храна, която човек може да опита в Занзибар. Ако решите да посетите ресторанта, направете си резервация, тъй като местата са малко, а желаещите много.

Източник: theculturetrip.com
За Пътешественик.com
В уебсайта www.пътешественик.com можете да намерите интересни статии, галерии и видеа за най-вълшебните кътчета от нашата планета. Публикуваме вашите истории, любими кадри и пътеписи, като за най-запалените пътешественици ще имаме специални изненади. И нека пътуването започне!